Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ



Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πολυνομοσχέδιο

Η ενοποίηση όλων των μη αυτοδιαχειριζόμενων ασφαλιστικών ταμείων, η καθιέρωση απογευματινών εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, οι προσλήψεις γιατρών, η δημοσίευση κανονισμού υπηρεσιών υγείας και η αντιμετώπιση της υπερσυνταγογράφησης είναι μερικά από τα θέματα που ρυθμίζει το πολυνομοσχεδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αναμένεται από την 1η Μαρτίου η ψήφισή του. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τη συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία, μέτρο με το οποίο ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι το υπουργείο δεν συμφωνεί, αλλά αποτελεί μέτρο που ζήτησε μετ’ επιτάσεως η τρόικα. Ο υπουργός άφησε ένα παράθυρο για τη μη υιοθέτηση του εν λόγω μέτρου, τονίζοντας ότι για το υπουργείο δεν θα αλλάξει τίποτα στον τρόπο συνταγογράφησης των γιατρών, ενώ χαρακτήρισε τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία ως ακραίο μέτρο, το οποίο θα εφαρμοστεί στην περίπτωση που δεν υπάρξει εξορθολογισμός στον όγκο των συνταγών που χορηγούνται. 
Ο υπουργός, αναφερόμενος στο θέμα της συνταγογράφησης, δήλωσε ότι κανείς γιατρός δεν βρίσκεται υπεράνω νόμων και ότι το υπουργείο είναι αποφασισμένο να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν. Όσον αφορά τα γενόσημα, τόνισε ότι αυτά εφαρμόζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και πρόσθεσε ότι στόχος είναι το 50% των σκευασμάτων που χορηγούνται στην Ελλάδα να είναι γενόσημα (σήμερα είναι 18,5%).Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε τη διενέργεια δωρεάν εξετάσεων και το απόγευμα από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ασφαλισμένοι δεν θα καταβάλουν αμοιβή στον γιατρό, ο οποίος θα εισπράττει 10 ευρώ ανά επίσκεψη από τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου