Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

H συμφωνία, το PSI και το μεγάλο ερωτηματικό για την επόμενη ημέρα……




Στις τελευταίες αποφάσεις για την ελληνική οικονομία θα είναι στραμμένη η προσοχή των επενδυτών από όλο τον κόσμο, μετά τη συμφωνία η οποία επετεύχθη σήμερα το πρωί, ύστερα από διαπραγματεύσεις 13 ωρών. Μάλιστα, οι τελικές αποφάσεις σε γενικές γραμμές δεν προκαλούν έκπληξη σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα είναι γνωστά αυτή τη στιγμή, ενώ το κυριότερο μέρος των διαπραγματεύσεων είχε να κάνει με το ζήτημα της αύξησης της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών από το 50% ονομαστικό κούρεμα στο 53,5%, έτσι ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό και να επιτευχθεί ο στόχος του 120% μέχρι και το 2020 (αναφορικά με το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ).
Να σημειωθεί ότι παρακάτω αναφερόμαστε στις αποφάσεις, έτσι όπως ανακοινώθηκαν (τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν πιο αναλυτικά σχόλια), τονίζοντας βέβαια ότι το μεγάλο ερωτηματικό το οποίο υπάρχει, είναι αυτό για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και το πώς εξελιχθούν τα πράγματα αφού δεδομένης της οικονομικής πολιτικής ακραίας λιτότητας δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθούν οι στόχοι, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στη συνέχιση του φαύλου κύκλου στον οποίο έχει μπει η ελληνική οικονομία.  
Στα χρηματιστηριακά ζητήματα, η γνωστή μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί, ειδικά στην περίπτωση των τραπεζικών μετοχών, όπου αναμένονται τις επόμενες ημέρες πραγματικά πολύ κρίσιμες, τελικές αποφάσεις για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (ειδικά μετά και τη νέα απόφαση για αύξηση του PSI), ενώ σταθερή στην άποψη μας θα επαναλάβουμε την επιφυλακτικότητα μας για τις τραπεζικές μετοχές, τονίζοντας και σήμερα ότι οι επενδυτές οι οποίοι θέλουν να ακολουθούν μια ορθόδοξη επενδυτική στρατηγική θα πρέπει να μείνουν μακριά (τουλάχιστον σε ένα μεγάλο βαθμό) από τις τραπεζικές μετοχές, περιμένοντας τις τελικές αποφάσεις – ανακοινώσεις για τα παραπάνω βασικά θέματα και κυρίως αυτό της ανακεφαλαιοποίησης, όπου σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αποκλειστεί μια δυσάρεστη εξέλιξη. Επίσης, αν και φαίνεται μικρή, σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αποκλειστεί μια δυσάρεστη έκπληξη από τη μη ολοκλήρωση του PSI+, ακόμη και μια χρεοκοπία εντός ευρώ, επαναλαμβάνοντας ότι φυσικά αυτό είναι το πλέον ακραίο σενάριο (ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις). Πέραν των τραπεζικών μετοχών, μεγάλο ενδιαφέρον και περιθώρια ανόδου υπάρχουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μη – τραπεζικών μετοχών και κυρίως (στην παρούσα φάση) σε αυτές οι οποίες συνδέονται με επικείμενες αποκρατικοποιήσεις. Μάλιστα, θα τολμούσαμε να πούμε, ότι είναι πολύ πιθανό το αγοραστικό ενδιαφέρον να φύγει από τις τραπεζικές μετοχές και να μεταφερθεί σε συγκεκριμένες μη – τραπεζικές, κατά τις επόμενες εβδομάδες – ακόμη και επόμενους μήνες.
Η συμφωνία και οι επίσημες ανακοινώσεις ……..
Δεδομένο ότι δεν υπήρχε ο χρόνος να έχουμε ένα πιο αναλυτικό σχόλιο, θα αναφερθούμε στις επίσημες ανακοινώσεις -  αποφάσεις του νέου πακέτου, οι οποίες θα λέγαμε ότι σε γενικές γραμμές δεν προκαλούν έκπληξη. Συγκεκριμένα, σε συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά από μαραθώνια διαπραγμάτευση που διήρκεσε είτε λίγο είτε πολύ 13 ώρες. Να σημειωθεί ότι όπως ανακοινώθηκε το Β’ πακέτο στήριξης προς τη χώρας μας περιλαμβάνει βοήθεια 130δις ευρώ και απομείωση του δημοσίου χρέους, ουσιαστικά όπως σχεδόν προβλεπόταν αρχικά, στο 120,5 % του ΑΕΠ έως το 2020. Όσον αφορά τη διαφορά από το 129% (σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους) μέχρι το 120,5%, τελικά αυτή καλύφθηκε (όπως πρώτο είχε σχολιάσει από το απόγευμα της Δευτέρας το GFF) από τους ιδιώτες επενδυτές και την αύξηση της συμμετοχής τους στο κούρεμα του χρέος, στο 53,5% (ονομαστικό κούρεμα), έναντι 50% που ήταν η αρχική συμφωνία του Οκτωβρίου. Ως αποτέλεσμα αυτού είναι η πραγματική απομείωση (πραγματικό κούρεμα) να υπολογίζονται πλέον περίπου στο 74 με 75%, έναντι περίπου 70% σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα.
 Πέραν των παραπάνω, η συμφωνία προβλέπει επίσης και τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού μέσω του οποίου η Ελλάδα θα καταβάλει το ποσό εξυπηρέτησης του χρέους. Επίσης, θα υπάρξει παράλληλα ενισχυμένη μόνιμη παρουσία της task force στην Αθήνα που θα υποστηρίζεται και από εμπειρογνώμονες, καθώς και ενισχυμένη παρουσία της τρόικας προκειμένου να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τον πλήρη συντονισμό.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρν έγινε λόγος για ένα σημαντικό βήμα με τη Λαγκάρντ να χαιρετίζει τη συμφωνία και να αναφέρει  ότι θα μεταφέρει τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup στο Δ.Σ. του ΔΝΤ το οποίο θα συνεδριάσει τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.
Επιγραμματικά η συμφωνία….

-Πακέτο στήριξης 130 δισ. ευρώ
-«Κούρεμα» του χρέους στο 53,5%
-Επαναφορά του χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020
-Δημιουργία εθνικού λογαριασμού με συνταγματική διάταξη
-Ισχυρή μόνιμη παρουσία επιτροπών στην Αθήνα, ενίσχυση της task force
-Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης
-Η ΕΚΤ θα διαθέσει τα κέρδη της και θα μειώσει τα επιτόκια

Το PSI και το μεγαλύτερο κούρεμα….
Σύμφωνα με ανακοίνωση του IIF, η συμφωνία η οποία επετεύχθη με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας προβλέπει απομείωση κατά 53,5% της αρχικής αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν και αντιστοιχεί σε 107 δισεκατομμύρια ευρώ (GFF: το πραγματικό κούρεμα υπολογίζεται περίπου στο 75). Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του IIF, τα νέα ομόλογα θα έχουν επιτόκιο 2% για τα πρώτα 3 χρόνια, 3% για τα επόμενα χρόνια και για περίοδο 5 ετών (2015 – 2020), 4,3% για την περίοδο (2020 – 2042), ενώ το σταθμισμένο επιτόκιο για τα πρώτα 8 χρόνια θα είναι 2,63% και για την περίοδο ως τα 30 χρόνια στο 3,65%.  Τέλος, να αναφέρουμε ότι τα νέα ομόλογα θα υπάγονται στο Βρετανικό δίκαιο.
Και το μεγάλο ερωτηματικό για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας….
Κλείνοντας και εν συντομία θα αναφέρουμε ότι το μεγάλο ερωτηματικό των αποφάσεων παρέμεινε φυσικά ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική οικονομία θα βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και των συνεχών μέτρων λιτότητας, αν και υπάρχουν κάποιες μικρές ενθαρρυντικές πληροφορίες ότι το ζήτημα τελικά απασχόλησε τους υπουργούς οικονομικών, ενώ δεν αποκλείονται σειρά μέτρων τους επόμενους μήνες για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος. Σε αντίθετη περίπτωση θα λέγαμε ότι είμαστε εξαιρετικά απαισιόδοξοι, αφού θεωρούμε ότι στον επόμενο κύκλο περικοπών (ανάγκη η οποία θα προκύψει από τη μη επίτευξη των στόχων περίπου τον Ιούνιο) η κατάσταση οικονομικά αλλά και κοινωνικά κινδυνεύει πλέον να ξεφύγει εντελώς του ελέγχου.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου