Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΕΟΠΥΥ. Το γαϊδούρι του Χότζα και άλλες ιστορίες



Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Μια τεράστια υποβάθμιση στην Υγειονομική περίθαλψη των Ελλήνων έχει επέλθει τους τελευταίους  μήνες. Λέγεται ΕΟΠΥΥ.
Οι Έλληνες  μέσα σε συνθήκες τραγικής υποβάθμισης του εισοδήματος τους , βιώνουν μια τρομακτική παράλληλη επίθεση στα προνοιακά τους δικαιώματα.
Την στιγμή που οι γραμμές αυτές γράφονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας (ιδιαίτερα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα) αυξάνονται ραγδαία (σε μια χώρα που ήταν ήδη από τις υψηλότερες στον αναπτυγμένο κόσμο).
Οι Έλληνες τους τελευταίους μήνες πληρώνουν εξ ιδίων :
α) συχνά την εξέταση από το γιατρό γιατί βρίσκονται μπροστά σε πλαφόν στους λιγοστούς κακοπληρωμένους γιατρούς ΕΟΠΥΥ , μακρινά ραντεβού στα ΙΚΑ,  υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομειακά ΤΕΠ.
β) πάντα και στο σύνολό της την ιατρική επίσκεψη στο σπίτι , της οποίας η αποζημίωση καταργήθηκε από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
γ) συχνά (με 5 , 10 ή και 20 ευρώ!) ακόμη και την συνταγογράφηση των χρόνιων φαρμάκων τους , για τους ίδιους λόγους που προαναφερθήκαν συν τον πρόσφατο αντιδεοντολογικό αποκλεισμό των ειδικευομένων γιατρών από την συνταγογραφία.
δ) πάρα πολλά φάρμακα ευρείας κατανάλωσης που πρόσφατα εξαιρέθηκαν από τις λίστες με αιτιάσεις αμφιλεγόμενης επιστημονικότητας και ανομολόγητη διάθεση οικονομίας.
δ) συχνά το σύνολο ή μέρος της χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής , γιατί έχει διακοπεί η άτυπη πίστωση από τούς φαρμακοποιούς τους, επειδή και αυτοί ασφυκτιούν από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς των ασφαλιστικών ταμείων και γιατί η εκ των υστέρων συνταγογράφηση από τους γιατρούς ονοματίζεται πια  «υπερσυνταγογράφηση» και διώκεται.
ε) τις εργαστηριακές τους εξετάσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 15% (συχνά και 100%) γιατί τα ευτελέστατα ποσά που απαιτούνται (της τάξης των 250 ευρώ!) σκανδαλωδώς δεν «βρίσκονται» δύο μήνες τώρα για να αγοραστούν αντιδραστήρια στα Μικροβιολογικά εργαστήρια των ΙΚΑ σε όλη την χώρα. Ειρήσθω εν παρόδω , πρόκειται για εξαιρετικό δώρο στα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα αλλά και αποκαλυπτικό στοιχείο της περί οικονομίας αντίληψης των κυβερνώντων.
στ) μια σειρά από είδη υποστηρικτικής αγωγής (π.χ. πάνες ακράτειας σε ΑΜΕΑ) τα οποία ή κόπηκαν ή μπήκαν γραφειοκρατικά εμπόδια στην χορήγησή τους (π.χ. γυαλιά).
ζ) την γέννα, σαφώς μεγαλύτερο τμήμα της δαπάνης της, από ότι πριν.
η) Όλα μαζί τα πιο πάνω, από τον επόμενο μήνα, (που λήγει η ασφαλιστική κάλυψη του 2011) για μια τεράστια στρατιά ανασφάλιστων (λόγω αύξησης της ανεργίας , λόγω των 90 αντί 50 απαραίτητων για ασφάλιση ενσήμων κ.ά.)
Η αιτία αυτού του εφιάλτη , ο οποίος δεν τελειώνει στα παραπάνω , παραδείγματα και μόνο , είναι ομολογημένη και καταγεγραμμένη στα Νομοσχέδια του «λοιδορούμενου» Υπουργού Υγείας. Λέγεται υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και είναι μάλιστα προδιαγεγραμμένη η περαιτέρω επιδείνωσή της.
Με άλλα λόγια τα λεφτά που δεν δίνει ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης τα δίνει ο ασφαλισμένος που δεν τα έχει.
Μα ! ώσπου να μάθει το γαϊδούρι του Χότζα να μην τρώει , ψόφησε!
Και οι παροιμίες λένε αλήθειες ! αυτό επιφυλάσσεται στον λαό μας ! όπως ακριβώς και σε κάθε λαό που υποβαθμίστηκε ή θα υποβαθμιστεί στο μέλλον το σύστημα υγείας του. Φυσική εξόντωση.
Οι Έλληνες γιατροί συναντούμε ήδη ,στην καθημερινή μας πράξη, περιστατικά αμέλειας στην λήψη καθημερινής φαρμακευτικής αγωγής, παραμέλησης τακτικού προληπτικού εργαστηριακού ελέγχου και βέβαια μια μεγαλοπρεπή αποχή των ασθενών μας  από τις υπηρεσίες μας. Οι Έλληνες αποφεύγουν τον γιατρό και αμελούν εξετάσεις και φάρμακα γιατί δεν έχουν να πληρώσουν!
Είναι  ζήτημα χρόνου να καταγραφεί και επιστημονικά η επίδραση αυτών των φαινόμενων  στους δείκτες υγείας του πληθυσμού της χώρας. Νοσηρότητα , βρεφική θνησιμότητα προσδόκιμο υγείας και επιβίωσης και οι υπόλοιποι επιδημιολογικοί δείκτες σύντομα θα πιστοποιήσουν το συμπέρασμα που εμπειρικά ήδη διαπιστώνουμε.
Μια επιδημία σέρνεται πάνω από την Ελλάδα ! σύντομα οι διαστάσεις της θα ξεπεράσουν μια κρίσιμη μάζα.
Είναι φανερό ότι η υποχρηματοδότηση της Υγείας σκοτώνει . Γι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους Έλληνες γιατρούς και τα συλλογικά τους όργανα αλλά και από κανένα πολιτισμένο άνθρωπο στον κόσμο.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι πολιτικές του υπουργού και των συνδαιτυμόνων του δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον ιατρικό κόσμο. Αυτός και όχι η τσέπη μας , όπως συκοφαντικά (λέγε – λέγε κάτι θα μείνει) προπαγανδίζει το υπουργείο υγείας . Άλλωστε εμείς λέμε :
-    Στήριξη και ενδυνάμωση του δημόσιου τομέα (νοσοκομεία , ΚΥ , Πολυιατρεία ΙΚΑ)
-    Συλλογική σύμβαση ΠΙΣ και Υπουργείου Υγείας (και ας έρθει να κουβεντιάσουμε τι δεν του βγαίνει)
Γιατί ο δρόμος που μέχρι τώρα ακολουθεί το υπουργείο «δεν ωφελεί και πάντως βλάπτει» την Υγεία του λαού μας.
Και οι λέξεις αυτές , των εισαγωγικών , έχουν Ιστορία βαριά, βαρύτερη από την παρούσα κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς της, βαρύτερη από τσέπες , χαρτοφυλάκια και funds.


Προκόπης Κωστάκης
Παθολόγος – Διδάκτορας του Πανεπιστήμιου της Αθήνας
Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου