Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Η κρίση δεν έσωσε την ιδιωτική ασφάλιση



Η κρίση δεν έσωσε την ιδιωτική ασφάλιση
Του Νίκου Σακελλαρίου

Κλίμα προβληματισμού για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα, κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί τώρα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι η κοινωνική ασφάλιση συρρικνώθηκε το 2011, κατά το ίδιο διάστημα η παραγωγή ασφαλίστρων ζωής και υγείας στην ιδιωτική ασφάλιση μειώθηκε κατά 10%.
Αντίστοιχη τάση υπάρχει και στους πρώτους 2 μήνες του 2012 και οι υπεύθυνοι των ασφαλιστικών εταιρειών φοβούνται ότι με τη συνεχιζόμενη ύφεση, αυτό θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα μέχρι και το 2013 τουλάχιστον.
Στο καλύτερο επίπεδο για να προχωρήσει το μείγμα «κοινωνικής-ιδιωτικής ασφάλισης» με συμπληρωματική συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης σε συντάξεις και υγεία, βρίσκεται σήμερα η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αφού πλέον και οι πλέον δύσπιστοι έχουν αρχίσει να αποδέχονται αφενός την αδυναμία του κράτους να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις τους και αφετέρου την τεχνογνωσία της ιδιωτικής ασφάλισης να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις εξελίξεις.

Συντάξεις
Κεφάλαια ύψους 5-7 δισ. ευρώ εκτιμούν ανώτατα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς ότι μπορεί να σωρεύσουν στα ταμεία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών από τα συνταξιοδοτικά προγράμματα μέσα στη επόμενη πενταετία και σ' αυτό αποδίδεται η επικέντρωση πλέον του κλάδου στις συντάξεις.

Οι τράπεζες δημιουργούν δικά τους προγράμματα ή προχωρούν σε στρατηγικές συμμαχίες με ασφαλιστικές εταιρείες στα πρότυπα εφαρμογής του Bancassurance.
Έτσι υπάρχουν συνέργειες μεταξύ Εθνική-Εθνικής Ασφαλιστικής, ΑΤΕ-ΑΤΕ Ασφαλιστικής, Metlife Alico - Citigroup, Allianz - HSBC, Eurobank -Εurolife, η Generali με την Tράπεζα Αττικής, η Tράπεζα Πειραιώς με την ING, η Tράπεζα Πειραιώς με Ευρωπαϊκή Πίστη και Ergo (γενικές ασφαλίσεις), Μarfin Popular Bank με την γαλλική CNP και βέβαια της γαλλικής ασφαλιστικής ΑΧΑ με την Alpha Bank.
Σε ό,τι αφορά την Inter-american έχει συνεργασία με την ING στα προγράμματα υγείας και τη Millennium Bank. Μικρότερες ασφαλιστικές έχουν αντίστοιχα δικές τους συμμαχίες όπως ο «Νέος Ποσειδών» που έχει αμοιβαία κεφάλαια με την Probank.
«Κλειδί» ανάπτυξης θα είναι εποπτεία στον κλάδο, αφού οι ασφαλιστικές και οι τράπεζες θα πρέπει να ανταποκριθούν στις συνθήκες απόλυτης φερεγγυότητας και διαφάνειας.
Ο εποπτικός έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδας ή από αλλού θα πρέπει να ενταθεί καθώς όλες οι ασφαλιστικές στον κλάδο Ζωής οφείλουν να ανταποκριθούν στα πρότυπα Solvency II.
O Χαράλαμπος Βογιατζής, διευθυντής της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών ότι όλες ανεξαιρέτως οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΤτΕ, βελτιώνοντας σημαντικά την οργάνωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου