Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Ενα «επιμίσθιο» ως μπόνους



Πεννυ Mπουλουτζα

Τη ρητή απαίτηση της τρόικας για συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας των φαρμάκων, μέτρο το οποίο έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις από γιατρούς και φαρμακευτικές εταιρείες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί –εκτός απροόπτου– με τη διαδικασία του επείγοντος την Τετάρτη. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να αυξηθεί η χρήση γενοσήμων που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και που χορηγούνται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στο 50% από 18,5% και 25% αντίστοιχα που είναι σήμερα.
Μάλιστα, όπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Υγείας, τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις –εφαρμοστικές του νόμου– που θα δίνουν «κίνητρα» σε γιατρούς και φαρμακοποιούς ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δίνεται σε κάθε γιατρό που θα επιτυγχάνει τον στόχο του 50% στη συνταγογράφηση γενοσήμων είτε ένα «επιμίσθιο» ως μπόνους είτε επιπλέον αριθμός εξετάσεων ασφαλισμένων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Το σχέδιο νόμου, εκτός από μέτρα που αποβλέπουν στην αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, προβλέπει μεταξύ άλλων κλειστό προϋπολογισμό στην ασφαλιστική φαρμακευτική δαπάνη, μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών και φαρμακεμπόρων και περαιτέρω μείωση της τιμής των αντιγράφων και των φαρμάκων των οποίων έχει λήξει η πατέντα. Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
- Υποχρεωτική αναγραφή από 1/3/2012 της δραστικής ουσίας του φαρμάκου στη συνταγογράφηση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
- Συνταγογράφηση και της δραστικής ουσίας φαρμάκων από γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων από 30/6/2012. Καθορίζονται θεραπευτικές κατηγορίες για τις οποίες θα γράφεται συνταγή μόνο με τη δραστική ουσία των φαρμάκων.
- Δυνατότητα υποκατάστασης του φαρμάκου που αναγράφεται στη συνταγή από το φθηνότερο γενόσημό του από τους φαρμακοποιούς, με συναίνεση του ασφαλισμένου.
- Μειωμένο ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου στη φαρμακευτική περίθαλψη, όταν χορηγείται το φθηνότερο γενόσημο του φαρμάκου που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός.
- Μείωση κατ’ ελάχιστον της τιμής των πρωτότυπων φαρμάκων μετά τη λήξη της πατέντας και των αντιγράφων - γενοσήμων κατά 50% και 60% της τιμής του πρωτοτύπου με πατέντα. Κάθε νέο γενόσημο έχει υποχρεωτικά περαιτέρω μείωση 10%.
- Υποχρεωτική ηλεκτρονική καταχώριση όλων των συνταγών από τα φαρμακεία, ακόμα και όταν είναι χειρογράφως συνταγογραφημένες.
- Καθορισμός ανώτερου ορίου μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υγείας, στον οποίο εντάσσεται η πλειονότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
- Απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου