Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΦΑΡΜΑΚΟ: ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ


Περιλαμβάνονται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2012

Πρόσθετη εξοικονόμηση δαπανών κατά 3,2 δισ. ευρώ προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2012, ο οποίος θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλη. Οι περικοπές που θα περιληφθούν στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2012 και αφορούν τους τομείς υγείας και κοινωνικής ασφάλισης είναι: Η εξοικονόμηση 1,076 δισ. ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη, με αποτέλεσμα ο στόχος για περικοπές στον κλάδο υγείας να φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ για το 2012.
Οι περικοπές υπερωριών γιατρών ύψους 50 εκατ. ευρώ. Επίσης, θέσπιση πλαφόν 2,8 δισ. ευρώ στη δαπάνη για φάρμακα.
Μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων κάτω από 15%, των περιθωρίων χονδρικής από 5,3% σε 5%, σταθερού περιθωρίου 30 ευρώ για όλα τα φάρμακα άνω των 200 ευρώ και αύξηση εκπτώσεων για τα φαρμακεία με κύκλο εργασιών άνω των 35.000 ευρώ.
Καθορισμός των ανώτατων τιμών των γενόσημων φαρμάκων, υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση για όλους τους γιατρούς και την αναθεώρηση της λίστας φαρμάκων. Παράλληλα, προβλέπεται η μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Η μείωση του εισοδηματικού πλαφόν για χορήγηση επιδόματος πολυτέκνου στα 45.000 ευρώ. Η επίσπευση της μείωσης κατά 10% των ειδικών μισθολογίων κατά 2 μήνες.
Το υπόλοιπο του κειμένου θα αφορά τα μέτρα με τα οποία θα υλοποιούνται οι επιταγές του μνημονίου. Τα κυριότερα μέτρα αφορούν: Ενοποίηση των ταμείων της επικουρικής σύνταξης, «λουκέτο» στα μικρά ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και μείωση σε δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης «χαμηλής προτεραιότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου