Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

«Κλονίζεται» η εύρυθμη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ


ΤΟΝ κώδωνα του κινδύνου κρούει ο διοικητής του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας Γεράσιμος Βουδούρης για την εύρυθμη λειτουργία του, εάν συνεχιστεί η αδυναμία έγκαιρης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και η έλλειψη ρευστότητας. Χθες, κατά τη διάρκεια του δ.σ. του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου του Παύλου Ραβάνη, ο κ. Βουδούρης παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας και εξυπηρέτησης των 10 εκατ. ασφαλισμένων που προέρχονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ.

Ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ επισήμανε ότι η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και με τη συνέπεια καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από τους επιχειρηματίες, καθώς,  λόγω των απαιτήσεων της τρόικας, η κρατική χρηματοδότηση του οργανισμού φτάνει φέτος το 0,6% του ΑΕΠ, σε σχέση με πέρυσι που δόθηκαν στα Ταμεία 1,4%. Τα έσοδά του προέρχονται κατά 80% από τις ασφαλιστικές εισφορές.  Μάλιστα  επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του ασφαλιστικού φορέα είναι εν μέρει ισοσκελισμένος, καθώς τα έσοδά του θα είναι 6 δισ. ευρώ, ενώ τα έξοδά του θα φτάσουν περίπου τα 6,3 δισ. ευρώ, εκφράζοντας τους φόβους του λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά. 

Ανέφερε επίσης ότι το οργανισμός καλύπτει περίπου 3 εκατομμύρια επισκέψεις τον μήνα. Ωστόσο, για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο των ραντεβού μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 184, επισήμανε ότι υπάρχουν προβλήματα τόσο με τους γιατρούς που αρνούνται να ενταχθούν στο νέο καθεστώς της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης  όσο και με τη δημιουργία «καρτέλ» από ορισμένες ειδικότητες γιατρών, ιδιαίτερα στην επαρχία, που συντονισμένα απαξιώνουν τις υπηρεσίες του οργανισμού.

'Αμεσα  ανακοίνωσε ότι θα προκηρυχθούν 6.000 θέσεις νέων γιατρών, εκ των οποίων οι 350 τοποθετήσεις θα γίνουν στοχευμένα σε ειδικότητες που υπάρχει έλλειψη. Με αυτό τον τρόπο οι γιατροί που θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους πρωί- απόγευμα θα φτάσουν τις 17.000, ενώ έως το καλοκαίρι ο στόχος είναι να αγγίξουν τις 21.000. Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εξετάσεις σε ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια θα πρέπει να καταβάλλουν 15% συμμετοχή στο κόστος της εξέτασης. 
Μάλιστα επισήμανε ότι οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να φοβούνται τα γενόσημα φάρμακα, καθώς θα πιστοποιούνται μέσω του ΕΟΦ και θα τονώσουν την ελληνική βιομηχανία φαρμάκου, που δεν υστερεί σε τίποτα από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.  

Ακόμη ανακοίνωσε την οργάνωση Κοινωνικών Ιατρείων για τους άπορους, ανασφάλιστους, μακροχρόνια άνεργους, σε υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και την ύπαρξη συμβεβλημένων γιατρών για συνταγογράφηση φαρμάκων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου