Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Σημαντική απόφαση της Ιταλικής Δικαιοσύνης, σχετικά με την συνταγογράφηση δραστικής ουσίας.


Αναγνωστης του ιστολογίου μας έστειλε τον παρακάτω συνδεσμο που περιεχει την αποφαση των ιταλικων δικαστηριων και αφορα την υποχρεωση/δυνατοτητα συνταγογραφισης φαρμακευτικης/δραστικης ουσιας απ τον ιατρο και οχι του σκευασματος, και την αλλαγης του σκευασματος απ τον φαρμακοποιο.
Εν περιληψη, η περιφερεια της Απουλιας (Puglia, στην Ιταλια ειναι οι περιφερειες υπευθυνες για την υγεια) που  με νομο/εγκυκλιο θελησε να υποχρεωνει τους ιατρους να γραφουν δραστικη ουσια και οχι σκευασμα, ή και τους φαρμακοποιους να μπορουν να αλλαζουν το σκευασμα βαση φαρμακευτικης ουσιας, εχασε την δικη καθοτι το δικαστηριο θεωρησε πως η κοινοτικη οδηγια του 1989 (Ε.Ε) ερχεται σε αντιθεση με την παραπανω πραξη, κι οτι δραστικη ουσια και φαρμακευτικο σκευασμα (principio attivo-specialita) εχουν διαφορετικα αποτελεσματα στον ασθενη.
ΥΓ: Το συνημενο pdf ειναι στα ιταλικα
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ  Emmanuel Polyzopoulos (FACEBOOK)
  • Είναι νόμιμη σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο η αντικατάσταση οποιουδήποτε πρωτότυπου ή γενόσημου φαρμάκου από κάποιο άλλο ουσιωδώς όμοιο, αν η αντικατάσταση αυτή γίνεται από τον Φαρμακοποιό και όχι από τον Ιατρό;
Παρόλο που για το μείζον θέμα αναγραφής της δραστικής ουσίας που έχει ανακύψει έχω εμπεριστατωμένη άποψη, αυτή δεν είναι της παρούσης. Δηλώνω όμως κάθετα αντίθετος σε κάθε αντικατάσταση συνταγογραφούμενου από ιατρό σκευάσματος.

Θέτω υπ’ όψιν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με αριθμό 266 & 267/1987. Η απόφαση εξεδόθη την 18η/5/1989: http://oami.europa.eu/en/mark/aspects/pdf/c-266-87.pdf . ...Πάνω σε αυτήν την απόφαση βασίστηκε πρόσφατα (2011) Ιταλικό Δικαστήριο της Απουλίας που εκδίκασε υπόθεση που μοιάζει με το θέμα που έχει ανακύψει με την αντικατάσταση φαρμάκων στην Ελλάδα και που δημοσιεύεται στο blog IATROI 
Σε εποχές που τα συνδικαλιστικά όργανα ψάχνουν να βρουν τρόπους να αποτρέψουν την αντικατάσταση φαρμάκου από άλλα ουσιωδώς όμοια σκευάσματα από τους φαρμακοποιούς, αυτή η απόφαση μπορεί να είναι χρήσιμη και πάντως ίσως πολύ αποτελεσματικότερη από εναποθέσεις σφραγίδας με αποποίηση ευθυνών του ιατρού σε περιπτώσεις αντικατάστασης του φαρμάκου.
  • Θα πρότεινα σε όσους έχουν σχέσεις με τα συνδικαλιστικά όργανα, να προωθήσουν την παρούσα νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις Νομικές Υπηρεσίες των Συλλόγων, ώστε να τις αξιοποιήσουν αν αυτό είναι δυνατόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου