Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΚΛΙΚ » Ειδήσεις ›Οικονομία ›Η οικονομία σε κρίση ›Fitch: Υποβάθμιση της Ελλάδας σε «C» από «CCC»



Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «C» από «CCC» προχώρησε σήμερα η Fitch Ratings, μετά την ανακοίνωση της χώρας ότι ίσως αναγκάσει τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).
Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος αναφέρει ότι «η υποβάθμιση ακολουθεί την ανακοίνωση του Eurogroup για το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας που προβλέπει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) και την επακόλουθη ανακοίνωση των ελληνικών αρχών που περιγράφει τους όρους της προτεινόμενης ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων».
«Η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, εάν ολοκληρωθεί, θα αποτελεί δυσμενή ανταλλαγή χρέους», επισημαίνει η Fitch.
Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι η πρόταση για μείωση του ελληνικού χρέους μέσω ανταλλαγής ομολόγων με τους ιδιώτες επενδυτές θα αποτελεί, εάν ολοκληρωθεί, «rating default» και θα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση της χώρας σε «Restricted Default» (RD).
«Σύντομα, μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων με νέα, η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα βγει από την κατηγορία RD και θα επανεκτιμηθεί βάσει της αξιολόγησης του οίκου για την δομή και το πιστωτικό προφίλ της χώρας μετά τη χρεοκοπία», σημειώνει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.
O εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την υποβάθμιση. Τόνισε μόνο πως το Eurogroup έλαβε αποφάσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας και το PSI και επισήμανε πως τώρα αυτό που προέχει είναι να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση τους.
Πηγή: Reuters 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου