Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή του ΠΕΦ στον Πρωθυπουργό για τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία



Με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας απευθύνει ύστατη έκκλλση και ζητεί τη θεσμική παρέμβαση του κ. Λ. Παπαδήμου για την απομάκρυνση από το νομοσχέδιο της διάταξης για τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία.
Η επιστολή έχει ως εξής.

'Προς κ. Λουκά Παπαδήμο
Πρόεδρο της Κυβερνήσεως
Μέγαρο Μαξίμου
Ηρώδου Αττικού 19
106 74 Αθήνα Α.Π. 101/2012
24 Φεβρουαρίου 2012
Κοινοποίηση:
κ. Ε. Βενιζέλο, Υπουργό Οικονομικών
κ. Α. Λοβέρδο, Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Γ. Κουτρουμάνη, Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης
κ. Μ. Τιμοσίδη, Υφυπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Δ. Βαρτζόπουλο, Υφυπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Ν. Πολύζο, Γενικό Γραμματέα Υγείας
κ. Α. Δημόπουλο, Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας
κ. Ι. Τούντα, Πρόεδρο ΕΟΦ
κ. Γ. Πατούλη, Πρόεδρο Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
κ. Δ. Αμπατζόγλου, Πρόεδρο Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Εκπροσωπούμε τις παραγωγικές φαρμακευτικές βιομηχανίες στη χώρα μας.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία σήμερα, έχει κατορθώσει μετά από την υλοποίηση σειράς σημαντικών επενδύσεων να αναγνωρίζεται στο εξωτερικό και να εξάγει ποιοτικά επώνυμα γενόσημα φάρμακα στις ΗΠΑ, στον Καναδά, σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και σε πολλές άλλες στον κόσμο.
Είμαστε μέρος της ελληνικής κοινωνίας σε όλες της τις εκφάνσεις, γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα των ημερών, την ένταση των θεμάτων, το μέγεθος της προσπάθειας και της ευθύνης της κυβέρνησής σας.
Αναγνωρίζουμε επίσης το τιτάνιο έργο που έχετε αναλάβει προσωπικά για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, στην προοπτική της ευημερίας της πατρίδας και των γενεών που ακολουθούν.
Ζητούμε αυτές τις κρίσιμες ώρες να αναλάβετε μια εξίσου κρίσιμη πρωτοβουλία σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ο κλάδος μας έχει βιώσει και αυτός τα τελευταία δύο χρόνια τις συνέπειες της κρίσης με τις έκτακτες εισφορές, την απαξίωση των ομολόγων που μας δόθηκαν έναντι χρεών και κυρίως την τεράστια μείωση στις τιμές των γενοσήμων. Σε αυτό το αντίξοο περιβάλλον, χάρη και στην εξαγωγική μας δραστηριότητα, κατορθώσαμε μέχρι σήμερα να παραμείνουμε επιχειρηματικά υγιείς και το κυριότερο, χωρίς να μειώσουμε τις θέσεις εργασίας!
Όμως το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία εισάγει μια σειρά μέτρων τα οποία πολύ απλά θα οδηγήσουν κάτω από τη γραμμή αντοχής μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων του κλάδου.
Δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες για το ήδη επιβαρημένο επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε, ούτε για τον καθορισμό των τιμών των γενοσήμων χαμηλότερα από το 40% της τιμής του πρωτοτύπου για να αναφερθούμε σε ένα μόνο άρθρο του πολυνομοσχεδίου.
Ζητούμε τη θεσμική σας παρέμβαση έναντι της Τρόικας, ώστε να απομακρυνθεί από το νομοσχέδιο η διάταξη για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, μέτρο που θα πλήξει βιαίως, ανεπανόρθωτα και μονομερώς τον κλάδο μας.
Πέρα από τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου που επικαλείται λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, το μέτρο αυτό είναι χωρίς κανένα οικονομικό αντίκρισμα, αφού πέρα από την καταστροφή του εγχώριου παραγωγικού ιστού, θα ενισχύσει το φαινόμενο της υποκατάστασης των απαξιωμένων πλέον παλαιών φθηνών φαρμάκων με νεώτερα εισαγόμενα με προστασία πατέντου, με μεσομακροπρόθεσμο αποτέλεσμα την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης!
Πρέπει επίσης να αποσαφηνίσουμε ότι ο στόχος για αύξηση του μεριδίου αγοράς των γενοσήμων – που εκ πρώτης όψεως μπορεί να εκληφθεί ως υποστήριξη του κλάδου μας - είναι απόλυτα θεωρητικός, γιατί αφενός δεν συνυπολογίζεται η έκταση του φαινομένου της υποκατάστασης, αφετέρου με την προσέγγιση του «φθηνότερου», ο στόχος αυτός δεν θα αφορά τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες!
Κύριε Πρόεδρε
Δεν μπορούμε να είμαστε οι φθηνότεροι συγκρινόμενοι με τους μεγαλοεισαγωγείς που έχουν τη δυνατότητα, χωρίς καμία επένδυση στη χώρα και χωρίς θέσεις εργασίας, να διακινούν και να εισάγουν προϊόντα από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους παραγωγής, οι οποίοι μακροπρόθεσμα θα έχουν και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ολιγοπώλιο.
Μπορούμε όμως να είμαστε οι συμφερότεροι, χάρη στη σημαντική προστιθέμενη αξία την οποία προσφέρουμε στον τόπο, χάρη στην τεχνογνωσία που βρίσκεται ενσωματωμένη στη χώρα, χάρη στις 8.500 θέσεις εργασίας οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν σε Έλληνες επιστήμονες. Έχουμε ζώσες επενδύσεις, καταθέτουμε επενδυτικά σχέδια, εξάγουμε σε 60 χώρες και βέβαια τροφοδοτούμε την οικονομία με φόρους, παράβολα και ασφαλιστικές εισφορές.
Το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία είναι βέβαιο ότι αφενός θα εξαφανίσει όλα τα ανωτέρω στοιχεία της προστιθέμενης αξίας, αφετέρου θα διαμορφώσει μια κατάσταση στη φαρμακευτική αγορά, όπου όλα τα φάρμακα θα είναι πλέον εισαγόμενα και η χώρα μας πλήρως εξαρτώμενη.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Δεν αντιλαμβανόμαστε όμως την επιβολή μιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης για την επίτευξη αυτού του στόχου, η οποία θα είναι για όλα τα μέρη μη επωφελής, έως και καταστροφική.
Έχουμε προτείνει σειρά ισοδύναμων οικονομικά μέτρων τα οποία οδηγούν σε αναλογική και δίκαιη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς να στερούν το οξυγόνο και την προοπτική ανάπτυξης από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.
Απευθύνουμε την ύστατη έκκληση, προς εσάς. Δεν ζητούμε προνομιακή μεταχείριση αλλά την επικράτηση του αυτονόητου.
Θέλουμε και μπορούμε να βοηθήσουμε την πατρίδα μας να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης. Ανεξάρτητη μελέτη διεθνούς οίκου, προσδιόρισε πρόσφατα τις περιοχές ανάπτυξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας για τα επόμενα χρόνια. Μία από αυτές ήταν η παραγωγή γενοσήμων, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «αναδυόμενος αστέρας».
Στο χέρι σας είναι ο αστέρας αυτός να λάμψει ή να σβήσει οριστικά.’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου