Κυριακή 27 Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Σεβαστουπόλεως 113, ΤΚ 11526
Αθήνα - τηλ 210-3839770, fax 210-3839753
www.isathens.gr

Προς τους Γιατρούς Μέλη του ΙΣΑ

Αθήνα, 26/05/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΝΗΣΙΓΕΝΗ ΕΟΠΠΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΙΣΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ


Την παραίτηση όλων των συμβεβλημένων γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ και τη συνέχιση της άσκησης της Ιατρικής ως πιστοποιημένων γιατρών στα ηλεκτρονικά συστήματα συνταγογράφησης και ελέγχου προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Να μη συμβληθεί κανείς ήταν το μήνυμα του ΙΣΑ εξ αρχής, απέναντι στο προχειρολόγημα αυτό σύστασης του ΕΟΠΥΥ. Ο ενιαίος φορέας Υγείας που πάντα επιθυμούσαμε, προκειμένου να λειτουργήσει, χρειαζόταν χρήματα και οργάνωση με το λειτουργό υγείας στο επίκεντρο της ιατρικής. Διότι Υγεία με τον Γιατρό στη γωνία δε γίνεται.

Σήμερα βιώνουμε την καθολική αδυναμία του ΕΟΠΥΥ, όπως είχε προβλεφθει από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και είχε περιγραφεί στις γενικές συνελεύσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Επανειλημμένα, στις γενικές συνελεύσεις του ΠΙΣ το πλαίσιο λειτουργία του ΕΟΠΥΥ συζητήθηκε διεξοδικά και πάρθηκε ρητή απόφαση κανείς να μη συμβληθεί στον ΕΟΠΥΥ, αφού ήδη είχαμε διασφαλίσει την απρόσκοπτη άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος μέσα από την πιστοποίηση των γιατρών μας στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης.

Η προχειρότητα ενός ΕΟΠΥΥ χωρίς χρημοτοοικονομική μελέτη, χωρίς οργανωτικό πλαίσιο στήριξης αλλά και χωρίς πόρους, μήνες τώρα, καταδεικνύει ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δυστυχώς επαληθεύτηκε. Η ισοπεδωτική πολιτική της εξαθλίωσης του ιατρικού κόσμου πρέπει να λάβει άμεσα τέλος. Οι γιατροί συνεχίζουν να προσφέρουν απλήρωτοι τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους, 3 χρόνια χωρίς ελπίδα αποπληρωμής των 350 εκατ ευρώ του Δημοσίου, ενώ σήμερα ο ΕΟΠΥΥ αφήνει χιλιάδες ιατρικές επισκέψεις και ιατρικές πράξει απλήρωτες, παραπλανώντας για ακόμη μία φορά με υποσχέσεις τους συμβεβλημένους γιατρούς του.

Ο ΙΣΑ είχε προειδοποιήσει τα μέλη του, πριν ακόμη ο φορέας τεθεί σε λειτουργία, για το αδιέξοδο στην εργασιακή προοπτική μιας "σύμβασης με φαξ": μέσα από ένα σύστημα αλληλοαναιρούμενων εγκυκλίων και κανονισμών, οι γιατροί γίνονται καθημερινά θύματα της επιλογής τους, αφού εργάζονται ως εθελοντές της Ελληνικής Πολιτείας, χωρίς καμία τηλεφωνική ή ηλεκτρονική πρόσβαση στον ΕΟΠΠΥ για ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων, την υποβολή των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων, τις λοιπές διαδικασίες λειτουργίας του οργανισμού.

Προτρέπουμε τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς μέλη μας να παραιτηθούν άμεσα από έναν ΕΟΠΥΥ θνησιγενή που δε μπορεί να πληρώσει τους γιατρούς που έχουν ενταχθεί. Από τη στιγμή που πετύχαμε τη συνταγογράφηση για όλους με πιστοποιημένη διαδικασία, μπορεί ο ιατρικός κόσμος να λειτουργήσει με αξιοπρέπεια και εργαστεί ελεύθερα μέσα από τον καθορισμό ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

Θεωρούμε ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο ιατρικό μέτωπο κάτω από την καθοδήγηση των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ, που θα κατοχυρώνει την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος μέσα από την πιστοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας.

Μόνο αν είμαστε όλοι μαζί , ενωμένοι, σε ένα αρραγές πανιατρικό μέτωπο, μπορούμε να συνδιαλαγούμε με έναν ενιαίο ασφαλιστικό φορέα και να διαπραγματευτούμε τα δικαιώματα των γιατρών μελών μας. Αυτό το τονίζουμε εδώ πολλούς μήνες. Σήμερα, δυστυχώς επαληθευόμαστε!!!.

Κεντρική μας στόχευση ήταν και είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των λειτουργών υγείας και η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας όλων των πολιτών. Στην πάγια θέση για Συλλογικές Συμβάσεις, Ελεγκτικούς Μηχανισμούς και Αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση εμμένει ο ΙΣΑ, προκειμένου να αγωνιστεί για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των γιατρών του. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί και καλούμε στον αγώνα αυτό όλα τα μέλη του ΙΣΑ.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ                   ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου