Κυριακή 27 Μαΐου 2012

«Η χώρα πλησιάζει στο σημείο κατάρρευσης» έγραφε στο απόρρητο σημείωμα ο Λ.Παπαδήμος


Αθήνα

Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιέγραφε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ο Λουκάς Παπαδήμος στο απόρρητο σημείωμα που έδωσε στον Κάρολο Παπούλια στις 11 Μαΐου, την περίοδο των διερευνητικών εντολών.

Το
Βήμα της Κυριακής παρουσιάζει το σημείωμα με τις αναλυτικές θέσεις του τέως πρωθυπουργού για την κατάσταση των οικονομικών.

Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:
  • Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου από τις 20 Ιουνίου θα διαμορφωθούν στο αρνητικό επίπεδο της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
  • Η πραγματική εξέλιξη στα φορολογικά έσοδα αποδεικνύεται χαμηλότερη της προβλεπόμενης, ενώ η αύξηση των δαπανών μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του κεντρικού σεναρίου. Κατά συνέπεια το Δημόσιο θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην κάλυψη των συνολικών δαπανών από τα μέσα Ιουνίου.
  • Από τα τέλη Ιουνίου και μετά, η δυνατότητα του Δημοσίου να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις επόμενες δόσεις του EFSF και του ΔΝΤ.
  • Η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να στηρίζονται αποκλειστικά από την ΕΚΤ και γενικότερα το ευρωσύστημα.
  • Το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η χώρα, η αμφισβήτηση της ικανότητάς της να μείνει στο ευρώ σε συνδυασμό με κάποιο απρόσμενο γεγονός μπορεί να έχει καταλυτικές επιπτώσεις στη ρευστότητα των τραπεζών, στη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα.
«Συμπερασματικά οι ανωτέρω εκτιμήσεις επιτείνουν την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών σταθερότητας και εμπιστοσύνης» καταλήγει ο κ. Παπαδήμος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου