Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Οι Ελληνες λένε «Ναι» στο ευρώ (85%), «Οχι» στο μνημόνιο (62%)

ΟΙ Ελληνες λένε «Ναι» στο ευρώ (85%), αλλά «Οχι» στο μνημόνιο (62%)
Η ίδια αντίφαση που μπερδεύει τους αναλυτές και προκαλεί εκνευρισμό στους ευρωπαίους ηγέτες αναδύεται από την χθεσινή δημοσκόπηση της Public Issue: Οι Ελληνες στην πλειοψηφία τους θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ χωρίς να εφαρμόσουν το Μνημόνιο.

Στο ερώτημα «Εάν γινόταν σήμερα στην Ελλάδα δημοψήφισμα για το Ευρώ, εσείς προσωπικά τι θα ψηφίζατε», υπέρ απάντησε το 85% και κατά το 12%. Στο προηγούμενο Βαρόμετρο υπέρ ήταν το 83% και κατά το 15%.
Κατά του νέου μνημονίου τάσσεται το 62% των πολιτών και υπέρ το 28%. Από τους ψηφοφόρους των κομμάτων, περισσότερο υπέρ στο νέο μνημόνιο(62%) τάσσονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν της Ν.Δ.
Η δυναμική του «Ναι» στο ευρώ και «Οχι» στο μνημόνιο φάνηκε καθαρά στα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου. Οι ψηφοφόροι προέκριναν τα κόμματα που θα μπορούσαν να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη χωρίς να τηρήσουν την σκληρή ατζέντα της σύμβασης που η χώρα μας έχει προσυμφωνήσει και υπογράψει με τους δανειστές μας.
Αυτό το δύσκολο σταυρόλεξο προκαλεί σύγχιση στους ευρωπαίους εταίρους που αδυνατούν να κατανοήσουν με ποιό τρόπο η χώρα μας θα καταφέρει να παραμείνει σε ευρωπαική τροχιά αν δεν εφαρμόσει πιστά τους κανόνες και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση.

Ναι σε κυβερνήσεις συνεργασίας

Στην ίδια δημοσκόπηση της Pulic Issue για την εφημερίδα Καθημερινή, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, 54%, θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, το 26% θα επιθυμούσαν αυτοδύναμες κυβερνήσεις και το 12% οικουμενική. Κυβέρνηση τεχνοκρατών επιθυμεί μόλις το 1%.
Από το 26% που θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 11% θέλει αυτοδύναμη ΝΔ και το ίδιο ακριβώς ποσοστό θέλει αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις το 1% θέλει αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα που προέκυψε από τις κάλπες του Μαίου αλλά και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι οι Ελληνες ήθελαν τον σχηματισμό κεντροαριστερής κυβέρνησης που θα προέκυπτε από συνεργασίες κομμάτων και, κατά πάσα πιθανότητα, το ίδιο αποτέλεσμα θα προκύψει και από τις κάλπες του Ιουνίου.
Αποδεικνύεται, έτσι, ότι και το στοίχημα των εκλογών του Ιουνίου θα είναι ποιο κόμμα θα πείσει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στην προσδοκία των Ελλήνων ψηφοφόρων να κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη να καταργήσει τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου και να σχηματίσει κεντροαριστερή κυβέρνηση συνεργασίας.

IEFIMERIDA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου