Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΑ


Προς τους Γιατρούς Μέλη του ΙΣΑ

Αθήνα, 28/05/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΠΥ
Την παραίτηση όλων των συμβεβλημένων γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ και τη συνέχιση της άσκησης της Ιατρικής ως πιστοποιημένων γιατρών στα ηλεκτρονικά συστήματα συνταγογράφησης και ελέγχου προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Τονίζουμε στους ιατρούς- μέλη μας,  που προτίθενται να ανακαλέσουν την συνεργασία τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ότι έχουν το δικαίωμα  ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αφού υποβάλλουν την συνημμένη υπεύθυνη δήλωση για την παροχή υπηρεσιών Π.Φ.Υ προς τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ στο ιδιωτικό τους ιατρείο. Η συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση αποστέλλεται υπογεγραμμένη και σφραγισμένη  από τον ιατρό με φαξ στα 210-9282199, 210-9282499, 210-9282267,210-9215940, 213-2168422.  Η ως άνω διαδικασία είναι σύντομη και όπως ενημερωθήκαμε από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε, όσοι ιατροί απέστειλαν την σχετική υπεύθυνη δήλωση, έχουν ήδη πιστοποιηθεί και ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και μπορούν κανονικά να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους.  
Επειδή σήμερα βιώνουμε την καθολική αδυναμία του ΕΟΠΥΥ, όπως είχε προβλεφτεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και είχε περιγραφεί στις γενικές συνελεύσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) προτρέπουμε τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς μέλη μας να παραιτηθούν άμεσα από έναν ΕΟΠΥΥ θνησιγενή που δε μπορεί να πληρώσει τους γιατρούς που έχουν ενταχθεί. Από τη στιγμή που πετύχαμε τη συνταγογράφηση για όλους με πιστοποιημένη διαδικασία, μπορεί ο ιατρικός κόσμος να λειτουργήσει με αξιοπρέπεια και να εργαστεί ελεύθερα μέσα από τον καθορισμό ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.
 Καλούμε όλα τα Ελληνικά κόμματα να εξασφαλίσουν τα κονδύλια που απαιτούνται για την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και την χρηματοδότηση των γιατρών και των άλλων υπηρεσιών υγείας. για να λειτουργήσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ αποτελεί ανελαστική δαπάνη του κράτους και η κυβέρνηση που θα εκλεγεί ύστερα από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα πρέπει να μεριμνήσει σ ένα κοινό κεντρικό σχεδιασμό: τη σταθερή ροή χρήματος για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ,  ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευσή του, που θα σηματοδοτήσει και την κατάρρευση της Δημόσιας υγείας στη χώρα μας.
Θεωρούμε ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο ιατρικό μέτωπο κάτω από την καθοδήγηση των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ, που θα κατοχυρώνει την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος μέσα από την πιστοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας.  
Το χρέος των 350 εκατομμυρίων ευρώ του ΟΠΑΔ, για τα δύο προηγούμενα έτη, προς τους γιατρούς αλλά και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων που έχει αναλάβει να αποπληρώσει το Υπουργείο Οικονομικών, μεγαλώνει κάθε μήνα, καθώς κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί  υπηρετούν απλήρωτοι –εθελοντές της Δημόσιας υγείας. Ασθενείς  και   υγειονομικοί,  αποτελούν  τα θύματα, μίας πολιτικής υγείας πρόχειρης, θνησιγενούς αλλά και επικίνδυνης για τη Δημόσια υγεία.
Κεντρική μας στόχευση ήταν και είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των λειτουργών υγείας και η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας όλων των πολιτών. Στην πάγια θέση για Συλλογικές Συμβάσεις, Ελεγκτικούς Μηχανισμούς και Αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση εμμένει ο ΙΣΑ, προκειμένου να αγωνιστεί για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των γιατρών του. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί και καλούμε στον αγώνα αυτό όλα τα μέλη του ΙΣΑ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                         ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ  ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου