Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση χωρίς ... PC και ADSL

Του Νίκου Καρούτζου
Το απόλυτο μπάχαλο αναμένεται να επικρατήσει την ερχόμενη Δευτέρα καθώς το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αλλά δεν έλαβε υπό όψιν του ότι σε πολλές περιοχές δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί δεν υπάρχει internet υψηλών ταχυτήτων που απαιτείται για να λειτουργήσει η εφαρμογή και ταυτόχρονα οι αγροτικοί γιατροί δεν είναι εφοδιασμένοι με υπολογιστές. Σε κάποιες περιοχές έχει δοθεί παράταση ατύπως μέχρι τις 30 Ιουνίου αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα.
Ειδικότερα η σχετική απόφαση προβλέπει ότι από την 1η Ιουνίου το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα εφαρμόζεται αυστηρά και σε όλο το εύρος των παροχών της υγείας. Αυτό σημαίνει ότι συν τοις άλλοις αλλά και τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία θα πρέπει να «γράφουν ηλεκτρονικά» πλέον τα φάρμακα προς τους ασφαλισμένους. Μάλιστα οι γιατροί που δεν θα γράφουν ηλεκτρονικά τα φάρμακα θα καταβάλλουν πρόστιμο 1 Ευρώ για κάθε συνταγή που εκδίδουν.
Έτσι από τη Δευτέρα ουσιαστικά οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών είτε θα πρέπει να μετακινούνται σε περιοχές που υπάρχει ευρυζωνικότητα και οι γιατροί έχουν υπολογιστές αλλιώς δεν θα μπορούν να τους γράφονται φάρμακα.
Και αυτό γιατί είναι προφανές ότι κανένας αγροτικός γιατρός δεν θα συνταγογραφεί όταν κινδυνεύει να τους αφαιρεθεί μεγάλο κομμάτι του μισθού που παίρνει από τα πρόστιμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Υγείας έχει πετάξει το μπαλάκι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρει λύσεις για την Ευρυζωνικότητα. Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά καθώς η ίδια η εφαρμογή για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι προβληματική και δεν έχει προβλέψεις για εφαρμογή μέσω ταμπλετών ή smartphones που θα διευκόλυνε τη διαδικασία σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν έχουν adsl αλλά υπάρχει κάλυψη 3G από κάποια εταιρία κινητής.
Χαρακτηριστικό του αλαλούμ που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μόνο στο Νομό Ιωαννίνων υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης σε περίπου 350 αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία.

AXIAPLUS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου