Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Νέα ταλαιπωρία ασθενών για τα ακριβά φάρμακα! Δείτε τι προβλέπει ρύθμιση του ΕΟΠΥΥ

Νέα ταλαιπωρία ασθενών για τα ακριβά φάρμακα! Δείτε τι προβλέπει ρύθμιση του ΕΟΠΥΥ


Φάρμακα σοβαρών ασθενειών μόνο για ...λίγους φαίνεται ότι προωθεί ο ΕΟΠΥΥ. Την ώρα που εκδίδει διευκρινιστική εγκύκλιο για το πως και από που θα λαμβάνονται από τους πάσχοντες τα σκευάσματα υψηλού κόστους, αποκλείει όσους ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν κοντά τους νοσοκομεία. Και αυτό επειδή ορίζει ότι οι συνταγές ιδιωτών με αποκλειστικά νοσοκομειακά φάρμακα δεν θα εκτελούνται από Δημόσια Νοσοκομεία. 



Κάτι που σημαίνει ότι οι ήδη ταλαιπωρημένοι ασθενείς θα πρέπει να στήνονται σε ουρές στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να λάβουν την πολυπόθητη συνταγή καθώς δεν μπορούν να την προμηθευτούν από ιδιώτη γιατρό. 

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) ο οποίος με επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ ζητά να αλλάξει άμεσα η νέα δυσκολία που προστέθηκε στη πρόσβαση των φαρμάκων. 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ΙΣΑ: “Σε συνέχεια της από 27.04.2012 εγκυκλίου σας αναφορικά με τα την χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους, συνέπεια της οποίας ήταν η απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις, εκδίδεται στις 21.05.2012 την με αριθμ. πρωτ.: οικ.52269 εγκύκλιο σας με θέμα: «Οδηγίες εφαρμογής της Εγκυκλίου 27.04.2012 για φάρμακα υψηλού κόστους», στην παράγραφο 3 της οποίας ορίζετε ότι ….οι συνταγές ιδιωτών με αποκλειστικά νοσοκομειακά φάρμακα δεν θα εκτελούνται από Δημόσια Νοσοκομεία. 

Δυνάμει της ανωτέρω διάταξης αναμένεται να προκληθεί πολύ μεγάλη ταλαιπωρία στους σοβαρά πάσχοντες, καθώς υποχρεώνονται να μεταβαίνουν στα εκάστοτε νοσοκομεία, να υποστούν τις ώρες αναμονής προκειμένου να τους συνταγογραφηθούν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα. Αυτό επιφέρει και περαιτέρω συνέπειες στους ασθενείς που διαμένουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κοντινό νοσοκομείο, οι οποίοι δυνάμει των ανωτέρω λεχθέντων θα είναι υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν αρκετά χιλιόμετρα, ώστε να λάβουν την πολυπόθητη θεραπεία τους.
Όπως αντιλαμβάνεστε η ανωτέρω ρύθμιση θα πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί”.

IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου