Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Καταρρέει το Κοινωνικό Κράτος


Αδιέξοδο. Δεν υπάρχουν χρήματα για αποπληρωθούν οι φαρμακοποιοί, οι ιδιωτικές κλινικές και τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων. Την ίδια στιγμή οι ασθενείς με καρκίνο βιώνουν το πιο σκληρό πρόσωπο της κρίσης.
Σε χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, με την συμμετοχή του υπουργού Υγείας Χρήστου Κίττα, του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη και τους διοικητές των τεσσάρων ασφαλιστικών φορέων που έχουν ενταχθεί στο νέο ενιαίο Ταμείο, αναζητήθηκε άμεση λύση για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι έχουν σταματήσει να χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους από την περασμένη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος ενημέρωσε ότι έχουν ήδη κατατεθεί 75 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έως τις 15 Ιουνίου θα έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον 132 εκατομμύρια ευρώ.

Οι διοικητές των Ταμείων εξέφρασαν το δίλημμα «φάρμακα ή συντάξεις». Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει οδηγήσει σε στάση πληρωμών είναι τα αποθεματικά του ΙΚΑ, τα οποία κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους είναι μειωμένα κατά 10%-15% εξαιτίας των συρρικνούμενων εισφορών όσο αυξάνεται η ανεργία, ενώ μαχαίρι κατά μισό δισ. ευρώ έχει μπει και στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Τη ίδια ώρα σε μια κλωστή κρέμεται η ζωή των ασθενών με καρκίνο οι οποίοι αναζητούν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο τα απαραίτητα για την αγωγή τους ακριβά φάρμακα. Η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών (ΚΕΦΙ), περιέγραψε τον καθημερινό Γολγοθά των ασθενών.

Όπως καταγγέλλει η κ. Γραμματόγλου, «σε αρκετές περιπτώσεις τα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν βάζουν τη σφραγίδα "στερείται", με αποτέλεσμα να χρεώνεται το κόστος των φαρμάκων ο ασθενής. Σημειωτέον, δε, ότι το κόστος της αγωγής ξεκινά από τα 2.000-3.000 ευρώ».

YGEIANEWS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου