Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Διαφθορά στα νοσοκομεία της Γερμανίας; Δεν το πιστεύουμε!

ImageΟι Γερμανοί μας κατηγορούν για διαφθορά και παράνομο χρηματισμό αλλά όπως φαίνεταιν αυτοί έχουν τη χάρη.Το ένα στα τέσσερα νοσοκομεία της Γερμανίας καταβάλλει πριμ σε γιατρούς για την παραπομπή ασθενών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας.

Η μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Ταμείων (GKV) αποκαλύπτει ότι στη Γερμανία λειτουργεί ένα σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου γιατροί που παραπέμπουν σε συγκεκριμένα νοσοκομεία ασθενείς εισπράττουν χρηματικό «μπόνους».

«Συνθήκες που παραπέμπουν στη Μαφία»

Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για θέματα δημόσιας υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, έκανε λόγο για «συνθήκες που παραπέμπουν στη Μαφία» και οι οποίες βλάπτουν κυρίως τους ασθενείς. Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας των Ιατρικών Συλλόγων, Φρανκ-Ούλριχ Μοντγκόμερι, χαρακτήρισε «αναξιόπιστη» τη μελέτη και κατηγόρησε τους συντάκτες της ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα εις βάρος του ιατρικού κόσμου.

Την έρευνα διενήργησε ο επιστήμονας Κάι Μπούσμαν από το Economy & Research Center του Πανεπιστημίου Χάλε-Βίτενμπεργκ με βάση δημοσκοπήσεις που είχε πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Ερευνών Emnid σε δείγμα χιλίων γιατρών, διευθυντικών στελεχών νοσοκομείων και άλλων εμπλεκομένων στον κλάδο της δημόσιας υγείας.

«Η διαφθορά στο σύστημα υγείας συνιστά ένα θεμελιώδες πρόβλημα»

Ένα παρόμοιο σκάνδαλο είχε αποκαλυφθεί το 2009. Και στην περίπτωση αυτή είχαμε να κάνουμε με νοσοκομεία που μοίραζαν πριμ σε γιατρούς που παρέπεμπαν τους ασθενείς τους για εγχειρήσεις και εξετάσεις σε αυτά. Συστάθηκαν τότε και κάποια «γραφεία εξυγίανσης», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά. Η ειδική εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης, Χέλγκα Κουν Μένγκελ, έκανε τότε λόγο για «εγκληματικές πρακτικές». Ωστόσο, πολύ σύντομα η υπόθεση ξεχάστηκε. Το γιατί δεν μπορεί να το εξηγήσει ο Φλόριαν Λαντς, που τάσσεται υπέρ της εκπόνησης σαφών κανόνων, προκειμένου να αποτρέπονται τέτοιου είδους πρακτικές δωροδοκίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου