Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Στη χρεωκοπία οδηγείται ο ΕΟΠΥΥ


Ως θνησιγενές μόρφωμα, το οποίο έχει σοβαρή πιθανότητα να χρεωκοπήσει, χαρακτήρισε ο Γ. Μπασκόζος τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ), κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης σχετικά με το παρόν και το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων, την οποία διοργάνωσε χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).
Ο συντονιστής του τμήματος Υγείας του ΣΥΝ και μέλος της ΚΠΕ του κόμματος τόνισε επίσης ότι προϋπόθεση για να αλλάξει πορεία ο ΕΟΠΥΥ είναι η ακύρωση του Μνημονίου, ενώ σημείωσε ότι τα προϋπολογισθέντα έσοδα του Οργανισμού ήταν 9,5 δισ. ευρώ, τα οποία έγιναν 6,5 δισ. ευρώ και, από αυτά, είναι πιθανό να διαθέτει μόλις τα 5,8 δισ. ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Χρ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι το κόμμα του είναι σύμφωνο με την ενοποίηση όλων των κλάδων Υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, αλλά όχι με τον ερασιτεχνικό τρόπο με τον οποίο έγινε αυτό, ενώ η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Λ. Μεθωνιού σημείωσε ότι κριτήριο για τη μείωση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ δεν ήταν οι ανάγκες του λαού, αλλά η εξασφάλιση του ελαχίστου "πακέτου" παροχών.
Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη ο πρώην υφυπουργός Υγείας και εκπρόσωπος της Ν.Δ. Δημ. Βαρτζόπουλος και ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παν. Μελάς, ενώ ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θοδ. Αμπατζόγλου τόνισε μεταξύ άλλων στη ομιλία του ότι "ο ΕΟΠΥΥ είναι ένα άδειο ταμείο και, αν συνεχισθεί έτσι η κατάσταση, θα προχωρήσει σε πλήρη στάση πληρωμών έως τον Ιούλιο".
Ο Θοδ. Αμπατζόγλου παρουσίασε επίσης τρεις δέσμες μέτρων πολιτικής, που προτείνει ο ΠΦΣ για τον ΕΟΠΥΥ: "Να επανέλθει η κρατική επιχορήγηση στο 0,6 % του ΑΕΠ, σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 3918/2011, να δοθούν στον ΕΟΠΥΥ τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, που τώρα είναι στα χέρια του ΤΥΔΚΥ και του ΤΑΥΤΕΚΩ, ενώ ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ και η αξία τους ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, να διαχωριστεί απευθείας από τις τράπεζες η καταβολή των εισφορών ασθένειας και να καταβάλλονται απευθείας στον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω ΙΚΑ και ΟΑΕΕ".
Εξάλλου, σε συνάντησή του με το προεδρείο του ΠΦΣ, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης ζήτησε χθες τον συμψηφισμό των οφειλών των φαρμακοποιών προς το Δημόσιο με τις οφειλές του Δημοσίου προς τον κλάδο.

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου