Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Μεγάλα ερωτηματικά για την βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ - Τεράστια χρέη προς τους ιατρούς



Με αφορμή τις πρόσφατα δημοσιεύματα και κινητοποιήσεις επαγγελματικών ομάδων, που αφορούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ πρός τους πιστωτές του έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:1. Τα συσσωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ από τα έτη 2009 - 2010 - 2011 προσεγγίζουν με βάση την έκθεση τουΥπουργίου Οικονομικών τα 3,5 δις ευρώ. Πιο αναλυτικά ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 570 εκ. ευρώ πρός τους ιατρούς, 536 εκ. ευρώ πρός διαγνωστικά κέντρα - ιδιωτικές κλινικές, 500 εκ. σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, 229 εκ. στους φαρμακοποιούς και το υπόλοιπο ποσό στα Νοσοκ. του ΕΣΥ.

2. Επίσης ο ΕΟΠΥΥ οφείλει, κατά προσέγγιση, σε ιατρούς για το 2012 ποσό που προσεγγίζει τα 50 εκ. ευρώ.

3. Οι εξαγγελίες του πρώην Υπουργού οικονομικών γιά έκτακτη επιχορήγηση 1,5 δις προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη πρός ιδιώτες, δεν υλοποιήθηκαν.

4. Με βάση τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ τα έσοδα υπολείπονται κατά 183 εκ. ευρώ

5. Υπάρχουν ταμεία που δεν έχουν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ στον ΕΟΠΥΥ κατά το πρώτο τρίμηνο όπως είναι ο ΟΓΑ

6. Υπάρχουν περιοχές της χώρας, όπως είναι πχ. η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς, που οι ιατροί δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από την πενιχρή αμοιβή των 10 ευρώ ανά επίσκεψη. Το πρόβλημα είναι ακόμη σοβαρότερο για τα εργαστήρια που έχουν μεγάλα έξοδα για πάγιες δαπάνες και αντιδραστήρια.

Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές ότι ο ΕΟΠΥΥ, αδυνατεί να εκπληρώσει την κοινωνική του αποστολή. Με την πολιτική των χρεών εντείνει το καθεστώς οικονομικής ασφυξίας σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς - ιατρικές εταιρείες - ιδιωτικές κλινικές.

Καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει άμεσα στην απόδοση των παλαιών και νέων υποχρεώσεών καθώς οι ιατροί της χώρας οδηγούνται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος μαζικών “λουκέτων”.

Ζητούμε το όποιο διαθέσιμο ποσό υπάρξει να κατανεμηθεί με δίκαιο τρόπο σε όλους τους πιστωτές του οργανισμού με βάση το ύψος των χρεών προς αυτούς.

Ενημερώνουμε τους πολίτες της χώρας ότι ως ιατροί έχουμε πλέον ξεπεράσει τις οικονομικές αντοχές των ιατρείων και των εργαστηρίων μας. Από εδώ και στο εξής είμαστε, εκ των πραγμάτων, αναγκασμένοι να εξετάσουμε την περίπτωση να προχωρήσουμε σε αναστολή της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση που ο φορέας δεν καταφέρει να τιμήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Για την ΠΔ της ΕΝ.Ι - Ε.Ο.Π.Υ.Υ 

TROMAKTIKO.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου