Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Αύξηση στον αριθμό των γιατρών το 2016 καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ



Τα στοιχεία για τον αριθμό των ιατρών και των οδοντιάτρων για το 2016 ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Onmed.gr

Η Έρευνα Ιατρών και Οδοντιάτρων της ΕΛΣΤΑΤ παρακολουθεί σε ετήσια βάση τον αριθμό των ιατρών κα των οδοντιάτρων που είναι εγγεγραμμένοι στους οικείους συλλόγους στο σύνολο της χώρας. Τα στοιχεία συλλέγονται σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας και δημοσιεύονται σε επίπεδο Περιφέρειας και πρώην Νομού.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ, οι εγγεγραμμένοι γιατροί στους συλλόγους ανήλθαν το 2016 σε 70.964 σε όλη την επικράτεια, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 3,6% σε σύγκριση με το 2015.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στον αριθμό των γιατρών παρατηρήθηκε στη Δυτική Μακεδονία, όπου έφτασε το 7,4%, ενώ αντίθετα στο Νότιο Αιγαίο παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση, συγκεκριμένα κατά 3,4%.

Από την ανάλυση της ΕΛΣΤΑΤ ανά φύλο παρατηρείται ότι ο αριθμός των αντρών γιατρών παρουσίασε αύξηση κατά 0,7% μέσα στο 2016 σε σχέση με το 2015, ενώ η αύξηση μεταξύ των γυναικών γιατρών έφτασε το 7,7%.

Στις έξι κυριότερες ομάδες ειδικοτήτων ο αριθμός των γιατρών ανά 10.000 κατοίκους στο σύνολο της χώρας δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή μεταξύ των ετών 2015-2016.

Αναφορικά με τις ειδικότητες των γιατρών, οι σημαντικότερες αριθμητικά στο σύνολο της χώρας είναι οι εξής: Γενική Ιατρική, Καρδιολογία, Μαιευτική-Γυναικολογία, Βιοπαθολογία, Παθολογία και Παιδιατρική.

Όσον αφορά τους οδοντιάτρους, ο αριθμός τους, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, παρουσίασε μείωση τα τελευταία έτη σε όλη την επικράτεια. Συγκεκριμένα, το 2016 οι εγγεγραμμένοι οδοντίατροι ανήλθαν σε 13.225, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση για το 2016 παρατηρήθηκε στη Στερεά Ελλάδα και στη Δυτική Μακεδονία, κατά 10,3% και 2,6% αντίστοιχα, ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στα Ιόνια Νησιά και στην Ήπειρο, κατά 5,6% και 3,1% αντίστοιχα.

Από την ανάλυση ανά φύλο προκύπτει ότι ο αριθμός των αντρών οδοντιάτρων παρουσίασε μείωση 2,6% το 2016 σε σχέση με το 2015. Αντίθετα, ο αριθμός των γυναικών οδοντιάτρων παρουσίασε αύξηση 1,6% για την ίδια χρονική περίοδο.

Στην παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε τους πίνακες και τα γραφήματα που αποτυπώνουν τα παραπάνω στοιχεία.

2 σχόλια:

  1. 70000 πρόβατα,
    Έτοιμα για σφάξιμο,
    Από την εκάστοτε κυβέρνηση,
    Εδώ και πολλές δεκαετίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και η στρεύλωση συνεχίζεται... Ολοι θέλουν να γίνουν καθηγηται και πρωτοβάθμιος ιατρός ουδείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή