Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Το Karolinska πρότυπο ΣΔΙΤ για τρία νοσοκομεία

Η συνεργασία θα εστιαστεί στην προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ιατρικού εξοπλισμού, με τον οποίο θα υποβάλλονται σε εξετάσεις και θεραπεία εσωτερικοί ή εξωτερικοί ασθενείς των νοσοκομείων.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Το σουηδικό Ινστιτούτο Karolinska θα αποτελέσει το πρότυπο για εφαρμογή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε τρία ελληνικά νοσοκομεία.

Το σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία αναμένεται να καθοριστούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν θα αφορά τη διοίκησή τους, αλλά την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών από ιδιώτες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η συνεργασία θα εστιαστεί στην προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ιατρικού εξοπλισμού, με τον οποίο θα υποβάλλονται σε εξετάσεις και θεραπεία εσωτερικοί ή εξωτερικοί ασθενείς των νοσοκομείων.

Οι ΣΔΙΤ στην Υγεία προκαλούν αναταράξεις. Περιλαμβάνονται, ωστόσο, στις προγραμματικές θέσεις της παρούσας κυβέρνησης, ενώ η διαδικασία ξεκίνησε την Τετάρτη με τον πλέον επίσημο τρόπο: ανακοινώθηκε στη Βουλή από τον πρωθυπουργό.

Κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της Υγείας από τρία δημόσια νοσοκομεία.

Τόνισε πως αυτό αποτελεί μέρος των εξαγγελιών και των δεσμεύσεων του κόμματός του.

"Η αναφορά του Πρωθυπουργού επιβεβαιώνει την πολιτική βιωσιμότητα των θέσεων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου", σχολίασε στο Iatronet ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Γιώργος Ελευθερίου.

Λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής των ΣΔΙΤ αναμένεται να δοθούν σύντομα από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή εργάζεται ήδη και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Πανεπιστήμιο

Το Ινστιτούτο Καρολίνσκα (Karolinska Institutet) είναι πανεπιστήμιο Ιατρικής, με έδρα τη Σόλνα στη Στοκχόλμη. Ιδρύθηκε το 1810 και είναι από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα συνδέεται με το πανεπιστήμιο ως εκπαιδευτικό νοσοκομείο. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της Σουηδίας για εκπαίδευση και έρευνα και εκεί γίνεται το 30% της ιατρικής εκπαίδευσης και το 40% ιατρικής ακαδημαϊκής έρευνας που διεξάγεται σε εθνικό επίπεδο.

Το 2010, η κομητείας της Στοκχόλμης υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με ιδιωτική εταιρεία, για την ανάπτυξη, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και χρηματοδότηση της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου (New Karolinska Solna University Hospital).

'Ηταν η πρώτη σύμπραξη του δημόσιου τομέα Υγείας της Σουηδίας με ιδιώτες, με σκοπό να αυξηθεί η αποδοτικότητα του νοσοκομείου.

Με τη νέα πτέρυγα, παρέχεται υγειονομική περίθαλψη, έρευνα και εκπαίδευση, σε στενή συνεργασία με Ινστιτούτο Karolinska. Το κόστος κατασκευής του νέου πανεπιστημιακού νοσοκομείου ανέρχεται σε 14,5 δισεκατομμύρια σουδικές κορώνες (1,4 δισ. ευρώ).

Στίγμα

Σχολιάζοντας τις αναφορές του Πρωθυπουργού για τις ΣΔΙΤ, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός επισήμανε πως δίνει το σήμα προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές (επιχειρηματίες Υγείας, ασφαλιστικές εταιρείες, διαγνωστικές αλυσίδες) ότι η υπόθεση αυτή είναι υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση:

Ο κ. Ξανθός κάνει λόγο για κίνηση πολύ επιθετική προς τη δημόσια περίθαλψη που θα προκαλέσει κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις:

"Οι πολίτες που συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη δημόσια περίθαλψη, παρά τα προβλήματα και τις παθογένειές της, θα αντιληφθούν πολύ σύντομα ότι οι ΣΔΙΤ που προωθεί η κυβέρνηση δεν στοχεύουν στην ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και στην ενίσχυση της πολιτικής της καθολικής κάλυψης με περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, αλλά στην εκχώρηση των 'φιλέτων' του ΕΣΥ στα επιχειρηματικά συμφέροντα".

Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Υγείας, η απάντηση είναι ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψη:

"Η γραμμή των ιδιωτικοποιήσεων στην Υγεία δεν έχει κοινωνικές συμμαχίες στην Ελλάδα. Ούτε πρόκειται να υπάρξουν συναινέσεις στην αγοραία μετάλλαξη του ΕΣΥ, στην ακύρωση της διαρκούς προσπάθειας για ένα δημόσιο σύστημα προσβάσιμο και αξιόπιστο". 

Απάντηση

Στο σχόλιο του κ. Ξανθού απάντησε ο Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζει τη δωρεάν δημόσια Υγεία:

"Μετά από δέκα χρόνια δημοσιονομικής κρίσης, το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση, στήριξη και αναβάθμιση. Οι πόροι που απαιτούνται θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, από ευρωπαϊκά κονδύλια και από το χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ. Ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται με επιτυχία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, αλλά κυρίως για τους πολίτες που πρέπει να γνωρίζουν, η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί, για παράδειγμα, να διασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία του εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων, τον εξορθολογισμό του κόστους για τα νοσοκομεία μας, δηλαδή για τον φορολογούμενο και την έγκαιρη πρόσβαση του πολίτη σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Οι πολίτες της χώρας αξίζουν τις καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας, οι οποίες ήταν, είναι και θα παραμείνουν δωρεάν".

Ο υπουργός Υγείας εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που παρέδωσε, τονίζοντας πως τα μισά νοσοκομεία δεν έχουν σύστημα διαλογής, τρία στα τέσσετα δεν διαθέτουν καταγραφή του χρόνου αναμονής, δύο στα πέντε δεν διαθέτουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, τα μισά είναι χωρίς ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, ενώ 85 από τα 118 νοσοκομεία είναι χωρίς ισολογισμό.

2 σχόλια:

  1. Το Karolinska ως πρότυπο Υπηρεσιών Υγείας, με την Καρποντίνη και τον Πλακιωτάκη στην ηγεσία του μεγαλύτερου Οργανισμού παροχής Υγείας στη χώρα...Αυτοί, που δεν είναι ικανοί να πληρώσουν στην ώρα τους μισή ντουζίνα Οικογ. γιατρών και έχουν δημιουργήσει μισού έτους χρέη , θα ακολουθήσουν την φόρμα και την μεθοδολογία του Karolinska, χαχαχαχαχαχαχαχα.... Α ρε Μητσοτάκη με τι ανεπρόκοπα φυντάνια έμπλεξες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οντως φανταζει τουλαχιστον κωμικο το αρθρο.Αδυνατο να ακολουθηθει η μεθοδολογια αυτη απο ανικανες ηγεσιες υγειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή