Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Υπουργείο Υγείας: Υποχρεωτικά για εφημερίες στο ΕΣΥ ιδιώτες αναισθησιολόγοι – Έρχεται διάταξη

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Υποχρεωτικά για εφημερίες σε δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει να πηγαίνουν ιδιώτες αναισθησιολόγοι οι οποίοι σήμερα εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές, με βάση απόφαση που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να «επιστρατεύσει» ιδιώτες αναισθησιολόγους για το ΕΣΥ με δεδομένο ότι σήμερα στη χώρα μας υπάρχει σοβαρή έλλειψη της συγκεκριμένης ειδικότητας, ανεξάρτητα από την πανδημία. Μάλιστα στη διάταξη που προωθείται θα υπάρχουν επιπτώσεις και για τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες εάν δεν δεχθούν να «δανείσουν» τους αναισθησιολόγους τους θα χάνουν τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί αναισθησιολόγοι έφυγαν για το εξωτερικό όπου οι αμοιβές είναι ακόμη και πενταπλάσιες, ενώ τους τελευταίους μήνες σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr υπάρχει κύμα φυγής αναισθησιολόγων από τα δημόσια νοσοκομεία προς τον ιδιωτικό τομέα.

Το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί και προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες αλλά και ακυρώσεις χειρουργείων ειδικά σε επαρχιακές πόλεις, επιχειρεί να «στρατολογήσει» τους ιδιώτες.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr, η διάταξη με τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να προωθηθεί στο νομοσχέδιο που είναι υπό κατάρτιση για τον ΕΟΠΥΥ.

Εκτός εάν στο μεταξύ βρεθεί η χρυσή τομή με τους εκπροσώπους των «κλινικαρχών» (Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών ΣΕΚ) με τους οποίους έχει ξεκινήσει διάλογο το υπουργείο Υγείας. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες τις διαπραγματεύσεις με τους κλινικάρχες έχει αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Πώς θα εργάζονται στο ΕΣΥ

Με βάση το σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας, μόλις προωθηθεί η συγκεκριμένη διάταξη, θα δημιουργηθεί λίστα ονομάτων με τους ιδιώτες αναισθησιολόγους. Όπου θα κρίνεται ότι υπάρχει ανάγκη, θα πρέπει οι γιατροί να μεταβαίνουν στο δημόσιο νοσοκομείο προκειμένου να συμβάλουν στην επέμβαση ή σε οποιαδήποτε άλλη ιατρική πράξη.

Οι αναισθησιολόγοι βέβαια θα πρέπει να εφημερεύουν ώστε να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες στο ΕΣΥ. Θα αμείβονται από τα ταμεία του δημοσίου συστήματος, όπως έγινε και μέσα στην πανδημία, όπου ιδιώτες γιατροί αξιοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τα αμέτρητα περιστατικά covid.

Ωστόσο αγκάθι στην διαδικασία αυτή είναι η εύρυθμη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών καθώς εάν στερηθούν τους αναισθησιολόγους, θα ξεκινήσουν οι ακυρώσεις των χειρουργείων στον ιδιωτικό τομέα που σήμερα καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών των ασθενών.

Ταυτόχρονα είναι άγνωστο πως θα αντιδράσουν οι ίδιοι οι γιατροί κι αν θα δεχθούν να εφημερεύουν υποχρεωτικά στο ΕΣΥ, καθώς εκτός των άλλων θα πρέπει να ταξιδεύουν και σε όλη τη χώρα για να καλύψουν τα κενά σε αναισθησιολόγους, καθώς οι περισσότερες ελλείψεις σήμερα παρατηρούνται στην περιφέρεια.

Πάντως ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Θεόδωρος Χαμακιώτης επισημαίνει στο ethnos.gr ότι υπάρχει διάθεση για διάλογο και από τις δύο πλευρές.

«Έχουμε αποδείξει ειδικά μέσα στην πανδημία ότι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε πάντα. Γι αυτό άλλωστε και προσφέραμε γιατρούς για να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία από την αρχή που παρουσιάσθηκε το πρόβλημα με τις ελλείψεις. Είμαστε σε έναν διάλογο με το υπουργείο Υγείας και ευελπιστούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία» δηλώνει στο ethnos.gr ο κ.Χαμακιώτης.

2 σχόλια:

  1. Αντί να κοιτάξουν να δώσουν υψηλούς μισθούς και να κερδίσουν τους ιατρούς ...... λειτουργούν όπως οι......Μπολσεβίκοι με πολεμικό κομμουνισμό! Σας ......επιστρατεύουμε κύριοι......! Πάντως ο Ξανθός και ο Πολακης. ......δεν το τόλμησαν .......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατα βαθος κομμουνιστικη λογικη ,πληρως αναποτελεσματικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή