Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ναι από τις 6 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες στο PSI και από 7 ασφαλιστικά ταμεία


Μεγάλη ομάδα πιστωτών συμφώνησε να συμμετάσχει στο PSI, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, που όμως επισημαίνει ότι η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής ευθύνης είναι μάλλον αναπόφευκτη.


Το αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο επισκέφθηκαν σήμερα οι διοικήσεις των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobang, Πειραιώς, Τ.Τ. και ΑΤΕ).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, οι διοικήσεις ενημέρωσαν τον κ. Βενιζέλο ότι είτε αποφάσισαν ήδη, είτε θα εισηγηθούν αύριο και μεθαύριο στα διοικητικά συμβούλιά τους την πλήρη εθελοντική αποδοχή της προσφοράς του ελληνικού Δημοσίου.

ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ 7 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Θετικά ανταποκρίθηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια 7 ασφαλιστικών Ταμείων και της ΑΕΔΑΚ στην απομείωση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν κατά 53%, στα πλαίσια του PSI.

Τα Ταμεία που δέχθηκαν μετά από αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων να ενταχθούν στο πρόγραμμα του κουρέματος, είναι το ΙΚΑ και το Επικουρικό Ταμείο του ΙΚΑ, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, (ΟΠΑΔ), ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ).

Δεν αποδέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων τους 5 συνολικά Ταμεία. Πρόκειται για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), στο οποίο ασφαλίζονται νομικοί, υγειονομικοί κ.λ.π., το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ).

Τα Διοικητικά Συμβούλια δύο Ταμείων συνεχίζουν και αύριο τις συνεδριάσεις τους, οπότε και θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Πρόκειται για τις διοικήσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).

Συνολικά η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους τα συγκεκριμένα Ταμεία, ανέρχεται στα 6,4 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα των Ταμείων που συμφωνούν να ενταχθούν στο PSI, είναι αξίας 2,7 δισ., εκείνων που δεν δέχονται είναι αξίας 2 δισ. και των 2 Ταμείων που θα αποφασίσουν αύριο είναι αξίας 1,7 δισ. ευρώ.


FT: Πάνω από 75% η συμμετοχή στο PSI 

Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές από την Αθήνα, οι οποίες αναφέρουν ότι «το ποσοστό της συμμετοχής μάλλον δεν θα ξεπεράσει το 75% - 80%». Συμπληρώνει, ωστόσο, πως «εάν ενεργοποιηθούν τα CACs τότε είναι πιθανόν το ποσοστό συμμετοχής να ανέλθει στο 90%-95% και το PSI να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα».

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα CACs θα ενεργοποιηθούν αφού κλείσει η προσφορά το βράδυ της Πέμπτης», αναφέρει η πηγή των Financial Times. 

Την ίδια ώρα, διαψεύδονται οι φήμες περί παράτασης της προθεσμίας για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), σύμφωνα με όσα δήλωσαν σήμερα στο Reuters ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ και αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

«Επιβεβαιώνω ότι η προθεσμία για το PSI είναι η 8η Μαρτίου», είπε στο Reuters ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Xριστοδούλου. Ανάλογη διάψευση και από στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Διαψεύδουμε τις φήμες για παράταση της προθεσμίας. Ισχύει ό,τι είπε στο Reuters την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος», είπε ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ.

Ποιες είναι οι παράμετροι της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί:

Την Τετάρτη 7 Μαρτίου το ελληνικό δημόσιο έχει την τελευταία προθεσμία να παρατείνει την διαδικασία του PSI+ για λίγες μέρες.

Αν η ημερομηνία παρέλθει και η Ελλάδα δεν κάνει χρήση της παράτασης την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012 ολοκληρώνεται το PSI+.

Αν η συμμετοχή στο PSI+ είναι κάτω από 66,66% η διαδικασία ακυρώνεται και το ελληνικό δημόσιο έρχεται με νέα σκληρότερη πρόταση haircut 90% για όλους.

Αν η συμμετοχή είναι πάνω από 66,66% το ελληνικό δημόσιο μπορεί να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης καθιστώντας την διαδικασία υποχρεωτική για το ποσοστό των ομολογιούχων που δεν προσήλθαν στην διαδικασία.

Αν η συμμετοχή είναι πάνω από 75% τότε το ελληνικό δημόσιο σε διαβούλευση με τους εταίρους θα εξετάσει αν ενεργοποιήσει ή όχι τα CACs δηλαδή τις ρήτρες συλλογικής δράσης ώστε να καταστήσει την διαδικασία υποχρεωτική.

Χθες, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι 12 από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων. 

Πρόκειται για τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και Ταμεία που κατέχουν ομόλογα αξίας 45 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι τράπεζες Εθνική, Alpha και Eurobank, ενώ επίσης στους 12 περιλαμβάνονται οι Allianz, Axa, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa Sao Paolo.

Ακόμη, οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες φέρονται έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Ειδικότερα, πηγή της FMS Wertmanagement FMS A.UL. δήλωσε ότι η τράπεζα, η οποία είναι η πλέον εκτεθειμένη σε ελληνικά ομόλογα καθώς κατέχει τίτλους αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ, θα αποδεχθεί τη συμφωνία. Συνολικά, οι γερμανικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα αξίας περίπου 15 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου