Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Σαφάρι για τις μίζες των ορθοπεδικών

Το ΣΔΟΕ προσπαθεί να εντοπίσει τις offshore μέσω των οποίων χρηματίζονταν γιατροί για να προωθήσουν στην Ελλάδα τα αναλώσιμα της πολυεθνικής εταιρείας «Smith and Nephew»


Το «μαύρο χρήμα» σε λογαριασμούς νοσοκομειακών γιατρών και άλλων προσώπων που προωθούσαν έναντι μίζας ορθοπεδικά αναλώσιμα και εξοπλισμό στα νοσοκομεία είναι ο στόχος του ΣΔΟΕ.
Ηδη η προϊσταμένη του γραφείου Οικονομικού Εγκλήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, κ. Ευγενία Κυβέλου, έδωσε εντολή ώστε να κινηθεί η διαδικασία και να ξεκινήσει άμεσα «σαφάρι» για τη διαφθορά στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Αφορμή ήταν η αποκάλυψη μέσω της Αμερικανικής Επιτροπής Ανταγωνισμού περί χρηματισμού ορθοπεδικών-χειρουργών, που την τελευταία 10ετία πήραν -μόνο από τον εθνικό διανομέα της πολυεθνικής εταιρείας Smith and Nephew- «μίζες» 7,1 εκατ. ευρώ.
Με τη συνδρομή της OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για το Οικονομικό Εγκλημα και των υπηρεσιών της αμερικανικής Δικαιοσύνης, αναμένεται να γίνουν γνωστές αρχικά οι διαδρομές των εμβασμάτων που γίνονταν μέσω offshore από το 1998 μέχρι το 2008 στον αντιπρόσωπο της S&N στην Ελλάδα, για να εξετασθούν στη συνέχεια και τα εμβάσματα προς άλλους λογαριασμούς.
Η έρευνα αναμένεται να προχωρήσει και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των υπόπτων για την είσπραξη αμοιβών από την S&N, αλλά και τους λογαριασμούς μελών των οικογενειών τους.

Προδόθηκε

Η υπόθεση αποκαλύφτηκε όταν ο αντιπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα έστειλε e-mail στα κεντρικά του ομίλου, για να ενημερώσει ότι εκκρεμούσε η πληρωμή ορθοπεδικών γιατρών, παρακαλώντας να «τακτοποιηθεί» το θέμα.

Ο ίδιος, μάλιστα, στην προσπάθειά του να τους πείσει, «κάρφωσε» ότι ανταγωνίστριες εταιρείες όχι μόνο επιδίδονταν στο σπορ της? μίζας, αλλά πλήρωναν και περισσότερα...
Και δεν είναι μόνο αυτή η αναφορά, που δείχνει ότι ο χρηματισμός, οι υπερτιμολογήσεις και το ροκάνισμα του δημοσίου χρήματος στα ελληνικά νοσοκομεία ήταν ευρέως διαδεδομένα, με τάση να γενικευθούν...
Οταν η εταιρεία S&N είχε αποφασίσει να μειώσει τα ποσά που δίνονταν για την «προώθηση των προϊόντων» της, τα οποία όμως δεν κατέληγαν σε υπηρεσίες μάρκετινγκ, αλλά σε «μίζες» για το προσωπικό των νοσοκομείων, ο αντιπρόσωπός της στην Ελλάδα φέρεται να αντέταξε το επιχείρημα: «O ανταγωνισμός ήδη αύξησε τα ποσά αυτά κατά 40% (!) και... δεν βγαίνουμε! Επιθυμώ να κατανοήσετε ότι πληρώνω αμέσως, ύστερα από κάθε χειρουργείο, γι'' αυτό παρακαλώ να τακτοποιηθεί το θέμα».
Για την υπόθεση αυτή το «Εθνος της Κυριακής» απευθύνθηκε και στην εταιρεία «Smith and Nephew», θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα, κυρίως για τον αριθμό και το ύψος των αμοιβών, που δόθηκαν σε γιατρούς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Από την έδρα της εταιρείας στο Λονδίνο η εκπρόσωπος κ. Τζάστιν ΜακΛρόι απάντησε ότι:
  • Η εταιρεία Smith and Nephew έχει ήδη προχωρήσει σε διακανονισμό με τις αρχές των ΗΠΑ και δεσμεύτηκε να πληρώσει 22 εκατ. δολάρια πρόστιμο.
  • Είναι η ίδια η εταιρεία που εντόπισε και ανέφερε στις Αρχές των ΗΠΑ τη δραστηριότητα του συνεργάτη διανομής των προϊόντων στην Ελλάδα, ο οποίος προσλήφθηκε μάλιστα από θυγατρική εταιρεία και η συνεργασία αυτή σταμάτησε το 2008.
  • Τα άτομα που εμπλέκονται σ'' αυτή την υπόθεση έχουν απομακρυνθεί και δεν συνεργάζονται πλέον με την εταιρεία.
Τέλος, η κυρία ΜακΛρόι ισχυρίζεται ότι η εταιρεία δεν έχει στοιχεία για τους γιατρούς, τα ποσά που εισέπρατταν, πόσοι ήταν και σε ποια νοσοκομεία.
Με τα μισά λεφτά...
Η εταιρεία Smith and Nephew εξακολουθεί να είναι προμηθεύτρια των δημόσιων νοσοκομείων, για υλικά οστεοσύνθεσης και ορθοπλαστικής.
  • Η διαφορά είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον οι υπερκοστολογήσεις, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν από τρεις έως δέκα (!) φορές πάνω από τη διεθνή τιμή του προϊόντος, πρακτική που ζημίωνε ετησίως τα νοσοκομεία με περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ.
  • «Στην περίπτωση της Smith and Nephew, οι τιμές που προσφέρει πλέον, φτάνουν ακόμα και στο 50% της τιμής που επίσημα καθορίζει το υπουργείο Υγείας», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η κ. Κατερίνα Καστανιώτη, πρόεδρος της επιτροπής του «Παρατηρητηρίου Τιμών», για τις προμήθειες των νοσοκομείων.

ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ

Η σύνδεση με την υπόθεση της DePuy

Στελέχη του ΣΔΟΕ επισημαίνουν ότι η υπόθεση έχει πολλά κοινά με την αντίστοιχη ιστορία της εταιρείας εμφυτευμάτων DePuy.
Η έρευνα για τους αποδέκτες των παράνομων αμοιβών που προκαλούσαν τεχνητή ζήτηση ή φούσκωναν τους λογαριασμούς σε βάρος των νοσοκομείων γίνεται πλέον και για τις δύο προμηθεύτριες.
Μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπισθεί οι αποδεκτές των ποσών που δίνονταν ως «μίζες» και οι υπεύθυνοι του σκανδάλου, με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, σε νοσοκομείο καταγμάτων στην Αθήνα και σε ορθοπαιδική, νευρολογική κλινική στη Θεσσαλονίκη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανώτερο στέλεχος της Johnson & Johnson στην Ελλάδα («μητρική» εταιρεία της DePuy), με e-mail που έστειλε το 1999 σε προϊστάμενό του, προειδοποίησε ότι «ο Ελληνας αντιπρόσωπος κατάφερε κατά τη διάρκεια του έτους να δημιουργήσει offshore εταιρείες, μέσω των οποίων είχε σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών στην προώθηση των προϊόντων της εταιρείας όταν συνδιαλέγεται με τους Ελληνες χειρουργούς»!
Εξηγούσε, μάλιστα, με λεπτομέρειες, περιπτώσεις καταβολής εμβασμάτων μέσω των offshore, που περιελάμβαναν όμως και ποσά που εντάσσονται στην «εκπαιδευτική υποστήριξη». Την ίδια χρονιά, δικηγόρος της εταιρείας διατύπωσε αντιρρήσεις για το σχέδιο σύμβασης με την ελληνική εταιρεία διανομής επειδή η προμήθεια εμφανιζόταν ως «μπόνους» και τελικά η υπόθεση κατέληξε στην αμερικανική Δικαιοσύνη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου