Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ



ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

Απειλούν με κλείσιμο στις 6 Μαρτίου

Με κλείσιμο απειλούν τα φαρμακεία για τις 6 Μαρτίου αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στον Εφαρμοστικό Νόμο που ψηφίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, η κινητοποίηση αυτή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή, καθώς σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς δεν θα λειτουργήσουν ούτε τα εφημερεύοντα, ούτε τα διημερεύοντα. Την συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να καταθέσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του κλάδου. 
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που αυτή η πρόταση γίνει δεκτή, οι πολίτες θα αναγκάζονται να εξυπηρετούνται για τις μέρες της απεργίας μόνο από ένα φαρμακείο σε ολόκληρη την Αθήνα και ένα στον Πειραιά.
Παράλληλα, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, δήλωσε σχετικά με τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον εφαρμοστικό νόμο, ότι «επιστρέφουμε στον υπουργό όσα είπε στη Βουλή», ενώ παράλληλα κατήγγειλε τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για έλλειψη ελέγχου σχετικά με τα γενόσημα και εξέφρασε τις ανησυχίες του για στροφή στο μέλλον σε όλο και πιο φθηνά φάρμακα.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, δήλωσε χθες στο MEGA ότι το υπουργείο έχει προετοιμαστεί και ότι θα γίνονται έλεγχοι, ώστε να μην υπάρχει ανεξέλεγκτη εισαγωγή γενόσημων.

ΙΑΤΡΟΙ

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Τη γενίκευση της σύγκρουσης με ένα μέτωπο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας, διακήρυξαν οι ιατρικοί σύλλογοι. Όπως δηλώνουν, η ακολουθούμενη πολιτική του ΥΥΚΑ, με δικαιολογία τη μείωση των δαπανών υγείας, έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο και θέτει ευθέως
πλέον σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία, διότι η καθιέρωση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης μόνο της δραστικής ουσίας από τους γιατρούς, όπως ορίζει ο Εφαρμοστικός Νόμος, αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την Υγεία των πολιτών. Ο ΙΣΑ , προκειμένου να προστατέψει τη Δημόσια Υγεία και να συμβάλλει καθοριστικά στον εξορθολογισμό της Υγειονομικής Δαπάνης, προτείνει τη χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή, την καθιέρωση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εθνική Πολιτική Πρόληψης σε όλα τα επίπεδα. Τέλος, καταδικάζει τη προσπάθεια μετάθεσης ευθύνης της φαρμακευτικής αγωγής σε μη γιατρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου