Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Τα 10 πιο ελπιδοφόρα φάρμακα του 2015. Οι ασθένειες και οι μορφές καρκίνου που στοχεύουν

Νίνα Κομνηνού - YGEIA360.GR


Έτος ορόσημο για την αντιμετώπιση του καρκίνου και χρόνιων σοβαρών νοσημάτων, θα είναι ενδεχομένως το 2015. Το επόμενο έτος αναμένεται η κυκλοφορία νέων φαρμάκων που θα επηρεάσουν τη ζωή εκατομμυρίων ασθενών.



Τα 10 περισσότερο ελπιδοφόρα φάρμακα του 2015 είναι τα εξής:

1. Keytruda από τη Merck, για το προχωρημένο μελάνωμα

Η Merck πήρε πρόσφατα έγκριση από τον FDA για το νέο αντικαρκινικό φάρμακό της Keytruda (pembrolizumab). Το φάρμακο θα κοστίζει περίπου 12.500 δολάρια ανά μήνα για τη θεραπεία και στοχεύει το προχωρημένο μελάνωμα που ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο του δέρματος. Η δράση του Keytruda πιθανότατα επεκτείνεται και σε άλλες μορφές καρκίνου και συγκεκριμένα μελετάται και για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του νεφρού.

2. Εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό της Sanofi

Το εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού, της ιογενούς λοίμωξης που προκαλείται μετά από τσίμπημα κουνουπιού, θα είναι διαθέσιμο το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών δείχνουν ότι το εμβόλιο παρέχει προστασία 95,5% και μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας από το δάγκειο πυρετό κατά 80,%.

3. Sifalimumab από την AstraZeneca, για τον ερυθηματώδη λύκο

Ένα πειραματικό φάρμακο για τον Λύκο από την AstraZeneca, έδειξε στις κλινικές δοκιμές σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων του χρόνιου αυτοάνοσου νοσήματος, του ερυθηματώδη λύκου .

4. LCZ696 από τη Novartis για την καρδιακή ανεπάρκεια

Σε σύγκριση με τις υπάρχουσες θεραπείες, το φάρμακο LCZ696 φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια κατά 20%. Βρίσκεται σε διαδικασία fast track από τον FDA.

5. Olysio από την Johnson & Johnson, για την ηπατίτιδα C

Η Johnson & Johnson εξασφάλισε πρόσφατα την έγκριση στις ΗΠΑ για το φάρμακο Olysio κατά της ηπατίτιδα C , το οποίο σε συνδυασμό με τη θεραπεία της Gilead θα είναι η δεύτερη από του στόματος θεραπεία.

6. Nivolumab από την Bristol-Myers Squibb, για τον καρκίνο του δέρματος

Το Nivolumab της Bristol-Myers Squibb είναι ένα νέο φάρμακο που μπορεί να παρατείνει τη ζωή των ασθενών με καρκίνο του δέρματος. Περίπου το 73% των ασθενών με μελάνωμα που έλαβαν nivolumab ξεπέρασαν το ένα έτος επιβίωσης. Η Bristol-Myers έχει υποβάλει αίτηση στον FDA προκειμένου το nivolumab να λάβει έγκριση ως θεραπεία για το μελάνωμα. Η απόφαση αναμένεται τον Μάρτιο του 2015.

7. Kadcyla από τη Roche, για τον καρκίνο του μαστού

Το Kadcyla είναι η τρίτη γενιά της στοχευμένης θεραπείας για τον HER2 καρκίνο του μαστού. Το Kadcyla μπορεί να παρατείνει τη ζωή κατά έξι μήνες περισσότερο από την επόμενη καλύτερη θεραπεία. Σύμφωνα με τη Roche, για την ανάπτυξη του Kadcyla απαιτήθηκαν 15 χρόνια έρευνας.

8. Palbociclib από την Pfizer, για τον καρκίνο του μαστού

Το Palbociclib, πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού από την Pfizer φαίνεται ότι καθυστερεί σημαντικά την εξέλιξη της νόσου. Οι δοκιμές έγιναν σε μετεμμηνοπαυσιακές ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή πρόσφατα διαγνωσμένο καρκίνο του μαστού που είχε εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Στόχος των μελετών είναι να διαπιστωθεί αν το palbociclib μπορεί να παρατείνει τη συνολική επιβίωση. Η Pfizer ανακοίνωσε πρόσφατα την ολοκλήρωση της υποβολής αίτησης για το νέο φάρμακο στον FDA.

9. OFEV από την Boehringer Ingelheim, για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση

Το OFEV (nintedanib) από την Boehringer Ingelheim έχει εγκριθεί από τον FDA για τη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης, ασθένεια για την οποία δεν υπήρχε καμία άλλη μορφή θεραπείας που να είχε εγκριθεί από τον FDA . Σε κλινικές μελέτες, το φάρμακο ελάττωσε την ετήσια μείωση της πνευμονικής λειτουργίας περίπου κατά 50% .

10. Cyramza από την Eli Lilly, για τον καρκίνο του στομάχου

Το φάρμακο Cyramza της Eli Lilly εγκρίθηκε πρόσφατα από το FDA ως θεραπεία για τα άτομα με προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του στομάχου. Ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί τον 5η πιο συχνή μορφή καρκίνου στο κόσμο ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τη 3η αιτία θανάτου από καρκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου