Παρά τις επιφυλάξεις, τα ποσοστά κάλυψης φτάνουν έως και το 99% στον ελληνικό πληθυσμό, αλλά παραμένουν πολύ χαμηλά στους επαγγελματίες Υγείας, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.
ΙΑΤRONET.GR
Διαστάσεις λαμβάνει και στη χώρα μας το αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Μεγάλο ποσοστό γονέων εκφράζουν στον παιδίατρο επιφυλάξεις για την ασφάλεια των εμβολίων. Ζητούν να επιλέγουν το χρονοδιάγραμμα, προτείνοντας αναστολή του και ζητούν αναλυτικά εξηγήσεις σχετικά με την ασφάλεια.
Πιο μικρό ποσοστό είναι αντίθετοι με τον εμβολιασμό και αρνούνται να εμβολιαστεί το παιδί τους,
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν την Τρίτη από στελέχη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με αφορμή την ευρωπαϊκή εβδομάδα εμβολιασμού (24 έως 30 Απριλίου).
Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν και στον εμβολιασμό των επαγγελματιών Υγείας, σημειώνοντας πως το 50% των εργαζομένων σε δημόσιες δομές είναι εμβολιασμένοι για την ηπατίτιδα και μόλις ένας στους πέντε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο...
Το αντιεμβολιαστικό κίνημα άρχισε να καταγράφεται στην Ελλάδα έπειτα από την πανδημία της γρίπης, το 2009. Οι πρώτες επιφυλάξεις αφορούσαν το εμβόλιο για τη γρίπη και επεκτάθηκαν και στα παιδιατρικά εμβόλια.
Η χώρα μας, πάντως, εμφανίζει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, η οποία είναι της τάξης του 95% για ασθένειες όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος και ο κοκκύτης και κυμαίνεται από 97% έως 99% για την ιλαρά.
Δεν είναι τυχαίο το ότι η Ελλάδα δεν είχε κρούσματα ιλαράς ή κοκκύτη, την ώρα που καταγράφονται επιδημίες σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή της Αμερικής. Ενδεικτικό είναι πως στη Ρουμανία έχουν καταγραφεί 4.500 κρούσματα και 21 θάνατοι.
Πρόσφυγες
Υψηλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού των προσφύγων, τα οποία φτάνουν στο 82%.
Έχει υλοποιηθεί πρόγραμμα εμβολιασμού για παιδιά 2 μηνών έως 10 χρόνων και χορηγήθηκαν συνολικά 10.000 δόσεις εμβολίων.
Δεν είναι ίδια η εικόνα στους επαγγελματίες Υγείας, παρόλο που υπήρξε φέτος αύξηση όσων έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο: στα νοσοκομεία, το ποσοστό έφτασε στο 20% και στα Κέντρα Υγείας στο 35%.
Το 43% των επαγγελματιών Υγείας δηλώνουν πως δεν εμβολιάζονται κατά της γρίπης, επειδή θεωρούν πως δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, το 33% ότι φοβούνται για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες και ποσοστό 19% πως δεν το θεωρούν αποτελεσματικό.
Δημ.Κ.
Δυστυχώς το αντιεμβολιαστικό κίνημα παίρνει σιγά-σιγά και χαρακτηριστικά αντισυστημικής στάσης. Και εδώ λειτουργούν τα fake news. Ίσως ανακοπεί, όταν αρχίσουν και πεθαίνουν άνθρωποι και κυρίως παιδιά, και τότε να αλλάξουν γνώμη. Όσο για τους υγειονομικούς βοηθούν τους αντιεμβολιαστές κυρίως μη εμβολιαζόμενοι οι ίδιοι αλλά και ανοιχτά με την αντίθεσή τους για ποικίλους λόγους. Μία πολύ καλή ανάρτηση του ΠΟΥ είχε απροσδοκήτως το τοπικό BEST.
ΑπάντησηΔιαγραφή