Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Ηπατίτιδα: 325.000.000 άνθρωποι με θανατηφόρα στελέχη του ιού



Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι φορείς της ηπατίτιδας δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς

Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν έχοντας προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας αυξάνεται και οι περισσότεροι από τους 325 εκατομμύρια προσβληθέντες από τον ιό δεν το γνωρίζουν, ενώ δεν έχουν και πρόσβαση σε πιθανόν σωτήρια για τη ζωή τους φάρμακα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στην πρώτη αυτή παγκόσμια έκθεση σχετικά με την μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας ο ΠΟΥ τονίζει ότι απαιτείται επείγουσα δράση για την εξέταση και θεραπεία των ασθενών καθώς εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την εξέλιξη του ιού σε χρόνια ηπατική νόσο, καρκίνο ακόμη και πρόωρο θάνατο.

"Η ιογενής ηπατίτιδα συνιστά σήμερα μια μεγάλη πρόκληση για τη δημόσια υγεία, η οποία απαιτεί επείγουσα δράση", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.

Τα 325 εκατομμύρια κρούσματα αφορούν τους ιούς της ηπατίτιδας Β (HBV) ή C (HCV)--τους βασικότερους τύπους από τα πέντε διαφορετικά είδη ηπατίτιδας οι οποίοι ευθύνονται για το 96% των θανάτων από τη νόσο.

Η μόλυνση από τον HBV απαιτεί ισόβια θεραπεία για την οποία ο ΠΟΥ συνιστά θεραπευτική αγωγή με τενοφοβίρη (tenofovir), ένα αντιικό φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται και για την θεραπεία του ιού του AIDS, του HIV.

Η ηπατίτιδα C μπορεί να θεραπευτεί σχετικά γρήγορα, αλλά τα φάρμακα κοστίζουν υπερβολικά ακριβά για πολλούς ασθενείς.

Εξάλλου εντείνεται η πίεση για την τιμολόγηση των φαρμάκων, κυρίως ως προς την αμερικανική εταιρεία Gilead Sciences, η οποία έχει παρασκευάσει ορισμένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα. Η εταιρεία έχει λάβει κάποια μέτρα ώστε να κάνει εκπτώσεις και να προσφέρει πρόσβαση στη θεραπεία μέσω προγραμμάτων.

Μεταξύ αυτών είναι και η χορήγηση άδειας σε ινδικές φαρμακευτικές εταιρείες να παρασκευάσουν πολύ φθηνότερες εκδοχές των φαρμάκων αυτών για να τις διαθέσουν στις αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η ιογενής ηπατίτιδα ευθύνεται για τον θάνατο 1,34 εκατ. ανθρώπων το 2015, αριθμός που συγκρίνεται με εκείνον των θυμάτων της φυματίωσης και του HIV/AIDS.

Αλλά ενώ τα ποσοστά των θανάτων από την φυματίωση και το AIDS μειώνονται, τα θύματα από ηπατίτιδα αυξάνονται και ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά 22% από το 2000, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Περίπου 1,75 εκατ. άνθρωποι μολύνθηκαν με HCV το 2015, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 71 εκατομμύρια, με τους ειδικούς να αναφέρουν ως κυριότερες αιτίες τις μη ασφαλείς διαδικασίες υγειονομικής περίθαλψης και την ενέσιμη χρήση ναρκωτικών.

Ο αριθμός των προσβληθέντων από ηπατίτιδα B μειώνεται χάρη σε ένα εμβόλιο το οποίο χορηγείται στο πλαίσιο του παιδικού εμβολιασμού και με το οποίο έχει εμβολιαστεί το 84% των βρεφών που γεννήθηκαν το 2015, αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου