Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Συνάντηση υπ. Υγείας & ΕΟΠΥΥ με Θεσμούς - Όλη η ατζέντα - HTA, καινοτόμα, εξορθολογισμός



Συνάντηση με τους Θεσμούς θα έχουν σήμερα στις 11 το πρωί υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, με ατζέντα όλα τα θέματα της υγείας, κυρίως όμως αυτό του φαρμάκου, του Οργανισμού Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας και του εξορθολογισμού των δαπανών στην υγεία.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου - Onmed.gr

Δεν είναι πολλά αυτά που θα ειπωθούν, καθώς η υγεία έχει καταθέσει τον οβολόν της ήδη εδώ και χρόνια στο μέτωπο της δημοσιονομικής κρίσης και της αναγκαιότητας για εξορθολογισμό. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μεγάλη ατζέντα, όμως είναι βέβαιο ότι τη συνάντηση θα απασχολήσουν τα καινοτόμα φάρμακα και ο ερχομός τους, αλλά και η αναγκαιότητα για να τεθεί άμεσα σε λειτουργία ο περίφημος Health Technology Assessment, ο μηχανισμός ο οποίος θα αξιολογεί τον ερχομό των νέων καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά.

Το σύνολο της φαρμακοβιομηχανίας και ειδικότερα οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ και τηςΠΕΦ τονίζουν με έμφαση πως οι ασθενείς δεν πρέπει να στερηθούν τα νέα καινοτόμα φάρμακα. Μάλιστα σε σπάνιες ασθένειες, η αναμονή ενός ασθενή πάνω από έξι μήνες μπορεί να είναι καταλυτική για την πορεία της υγείας του. Στις χρόνιες και σπάνιες παθήσεις, οι ασθενείς μετρούν ακόμη και το δευτερόλεπτο και κάθε στιγμή είναι πολύτιμη. Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή. Και φυσικά όλοι γνωρίζουν ότι μια καινοτόμα θεραπεία μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικά χρήματα για το σύστημα (με λιγότερες ημέρες νοσηλείας) και για τον ίδιο τον ασθενή, με καλύτερη ποιότητα στην καθημερινότητά του.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, πάντως, έχει υποσχεθεί στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας διαβούλευση, ωστόσο η ανησυχία από την πλευρά των εταιρειών είναι έκδηλη, καθώς οι εκπρόσωποί τους φοβούνται πως αυτό μπορεί να μη γίνει δυνατό, με αποτέλεσμα να ληφθούν άμεσα τα μέτρα σε βάρος της καινοτομίας και των ασθενών.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας ετοιμάζει δέσμη μέτρων για το φάρμακο, η οποία θα «κουμπώσει» στα προαπαιτούμενα μέτρα της αξιολόγησης, όπως έχει αναφέρει ο κ. Ανδρέας Ξανθός στο ONMED.

Να θυμίσουμε ακόμη ότι την αγωνία του να κλείσει σύντομα η εκκρεμότητα της δεύτερης αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος, προκειμένου να προχωρήσουν τα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας και της υγείας, είχε καταθέσει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου για την Υγεία «The Future of Healthcare in Greece» Health on a wire - Balancing priorities, στις αρχές Απριλίου, τονίζοντας πως «οι Κασσάνδρες της καταστροφής του δημόσιου συστήματος υγείας θα διαψευστούν» και επαναλαμβάνοντας πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα υγειονομικά ασφαλής».

Στο ίδιο συνέδριο επίσης, ο υπουργός είχε αναφέρει ότι «μέσα στο 2017 θα κάνουμε βήματα για έναν αξιόπιστο μηχανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας που λείπει από τη χώρα μας και θα θεσπίσουμε ένα δικαιότερο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης των νέων φαρμάκων», ενώ παράλληλα, είχε επαναλάβει πως «πρέπει να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τον Οργανισμό Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, είχε τονίσει ότι «το μεγάλο έλλειμμα στην πολιτική υγείας μας ήταν το γεγονός ότι δεν είχαμε ένα παρόμοιο σύστημα. Γι' αυτό, θα προχωρήσουμε με προσεκτικά βήματα, όπως είπε. «Ήδη διαπραγματευόμαστε με τους δανειστές τα κριτήρια που θα έχει ο Οργανισμός, (HTA) που θα υπάρχουν στη θετική λίστααποζημίωσης φαρμάκων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου