Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Κώστας Λουράντος: H μεταρρύθμιση της μεταρρύθμισης της Υγείας



Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για το Σχέδιο Νόμου για την Πρωτοβάθμια Υγεία, οι οποίες τείνουν προς την σωστή κατεύθυνση, έχουν δημιουργήσει τριβές και προβληματισμούς μεταξύ των παρόχων υγείας.

Διαβάστε τι σχολιάζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κώστας Λουράντος:

Το μεν ιατρικό σώμα αντιδρά θεωρώντας ότι επέρχεται η πλήρης καταστροφή, οι δε υπόλοιποι πάροχοι, συμπεριλαμβανόμενων και των φαρμακοποιών , είναι επιφυλακτικοί.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου , παρά τις γνωστές αδυναμίες της, φαίνεται να συμπαρατάσσεται με τις ολοένα αυξανόμενες φωνές στην Ευρώπη οι οποίες διατυπώνουν πλέον ευθαρσώς την άποψη ότι η λογική των περικοπών, έχει αποτύχει να συγκρατήσει τις δαπάνες υγείας.

Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς αντίθετο . Η αδυναμία πρόσβασης των ασθενών στις δομές υγείας και στην λήψη της ενδεδειγμένης θεραπείας συνδυαζόμενη με το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης άρα και των ασθενειών, οδηγεί σε αστάθεια τα συστήματα υγείας.

Tα συστήματα γίνονται ασθενοκεντρικά και απορρίπτονται οι απόψεις που βάζουν περιορισμούς στους ασθενείς στην πρόσβαση στις δομές υγείας και στην φαρμακευτική περίθαλψη.

Από την άλλη πλευρά καινοτόμα φάρμακα ετοιμάζονται να εισαχθούν στην αγορά, παρά τις επιφυλάξεις συλλόγων ασθενών στην Ευρώπη που αφορούν την ταχύτητα εισόδου τους και την αποτελεσματικότητά τους.

Οι λύσεις λοιπόν πρέπει να βρεθούν εκ των έσω. Η χώρα μας διαθέτει 10.386 φαρμακεία έχοντας την υψηλότερη αναλογία φαρμακείων ανά κάτοικο. Για να κατανοήσει κανείς πόσο ανεκμετάλλευτο έχει αφήσει η Πολιτεία το δίκτυο των φαρμακείων , στις ΗΠΑ Στις δραστηριοποιούνται 61.863 φαρμακεία (στοιχεία 2015).

Στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου του Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού, για πρώτη φορά ακούστηκε από επίσημα χείλη ότι τα Φαρμακεία θα συμμετέχουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Για να κατανοήσει κανείς την σημασία αυτού του εγχειρήματος , σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η PGEU (Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών), πρόσφατη μελέτη απέδειξε πως μακροπρόθεσμη φροντίδα των φαρμακοποιών σε καναδούς που έχουν υπέρταση , συμπεριλαμβανομένων της ενημέρωσης αλλά και της συνταγογράφησης, βελτίωσε το επίπεδο της υγείας τους και απέδειξε ότι μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα για το σύστημα υγείας. Τα υπολογιζόμενα εκτιμώμενα κόστη που θα εξοικονομηθούν μπορούν να ξεπεράσουν τα 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια .

Παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια οι Φαρμακοποιοί διεκδικούσαν την συμμετοχή τους στην Πρωτοβάθμια Υγεία, συντεχνιακά συμφέροντα αλλά και πολιτικές αγκυλώσεις δεν το επέτρεπαν.

Την ίδια ώρα εθελοτυφλούσαμε και στην Ευρώπη επικρατούσε διαφορετικό κλίμα ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις υπηρεσίες που εκτελούνται από τα φαρμακεία στα κράτη μέλη

Όμως τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία . Θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας ότι έχουν ξεπερασθεί οι στενές συντεχνιακές αντιλήψεις . Για παράδειγμα σημειώνεται αλματώδης ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των πολιτών για αναζήτηση αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας από το internet και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το γεγονός αυτό έχει μετατρέψει τους ασθενείς μετατρέψει σε «ενημερωμένους ασθενείς» (patient engagement). Η απαραίτητη καθοδήγηση και εξέταση του γιατρού , με την συμβουλευτική προσφορά του φαρμακοποιού και την ενημέρωσης από αξιόπιστα μέσα , αποτελούν το σημερινό τρίπτυχο αντιμετώπισης των ασθενειών.

Η νέα εποχή που φαίνεται να ανατέλλει τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο απαιτεί ελεύθερη αλλά και δημιουργική σκέψη. Δεν υπάρχουν πλέον περιχαρακωμένες επαγγελματικές περιοχές . Υπάρχουν συνισταμένες οι οποίες ενίοτε συγκλίνουν και αποκλίνουν.

Είναι λάθος να θεωρούμε ότι μοναδική επιδίωξη μας είναι να υπερασπιζόμαστε τα κεκτημένα μας . Πρέπει επιπροσθέτως να τα διευρύνουμε , προσθέτοντας τα στοιχεία της καινοτομίας της , της τεχνολογίας και της κοινωνικής προσφοράς.

Ας μην μας διαφεύγει ότι η τεχνολογία πλέον έχει δημιουργήσει ένα απαιτητικό και άκρως ενημερωμένο κοινό το οποίο ζητά συμβουλές. Βέβαια δημιουργεί και κινδύνους. Τα πλαστά φάρμακα διατίθενται σχεδόν ανεξέλεγκτα μέσω διαδικτύου. Μάλιστα εταιρεία λογισμικού αποκάλυψε πως πλαστά ογκολογικά φάρμακα μπορούν να διεισδύσουν στο Αγγλικό Σύστημα Υγείας (ΝΗS)

Για να επανέλθουμε όμως στα εγχώρια δρώμενα , η μεταρρύθμιση καλώς γίνεται. Αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους λειτουργούς της Υγείας, ότι δεν μπορούμε συνεχώς να έχουμε την φοβία των αλλαγών . Ο Φαρμακευτικός κλάδος έχοντας υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα αλλά και προσαρμοστικότητα.

Ο Φαρμακοποιός παρά τις στοχευμένες επιθέσεις σε βάρος του , με μοναδικό του όπλο την καθημερινή επαφή του με τον κόσμο αλλά και την επιστημονική γνώση , άντεξε και εισέρχεται σε μια νέα εποχή.

Καλείται να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο σύστημα υγείας , αλλά ταυτόχρονα και να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία προς όφελος των ασθενών. Αυτή θα είναι και η μελλοντική πορεία του , η οποία θα αφήσει πίσω της όσους αδυνατούν να προσαρμοστούν και να το κατανοήσουν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΦΣ

7 σχόλια:

  1. πουσαι ρε προεδρα σε πεθυμησαμε ΜΕΓΑΛΕ.τωρα που θα γινεται ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ γιατροι ποιος μας πιανει.κατι μου λεει κ.ΑΝΝΑ οτι και ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΚΟΨΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για ποιον λογο ο αμορφωτος φαρμακας μπορει να συνταγογραφει και εγω ο ειδικος γιατρος ειμαι ........αναξιος να πουλησω γαρμακα? Τι λες Λουραντε?Εσυ .......αχρηστε ΠΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καποια απαντηση απο τον αστειο ΠΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικα μονο ο Πατουλης βγαζει που και που καμια ανακοινωση εστω και με υπερβολες η γραφικοτητες! Οι αλλοι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΙΑΤΡΕΙΟ-ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΤΕΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΕΞΕΤΑΣΗ- ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ - ΦΑΡΜΑΚΑ - ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν ακούω σε διαφήμιση "ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας " σκέπτομαι (Συμβαίνουν συχνά και δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις) : Α) Χορήγηση αντιβιοτικών και αντικαταθλιπτικών χωρίς συνταγή. Β) Κινολόνες ή κεφαλοσπορίνες 3ης γενιάς χορηγούνται χωρίς ειδική συνταγή, αν δοθούν τοις μετρητοίς. Γ) δερματολογικές διαγνώσεις εκεί που δυσκολεύονται και οι ειδικοί και χορήγηση κορτιζονούχων Δ) Αγνοια διαφοράς παιδικών εμβολίων από τα αντίστοιχα των ενηλίκων πχ.Boostrix. Ε) Οδηγίες αποφυγής τροφών μετά εμβολαισμό γριπης, κάτι που δεν υποστηρίζεται βιβιογραφικά. Ϛ)Δεν ρωτούν για συγχορήγηση φαρμάκων ειδικά δε αν ο αγοραστής λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής ή πίνει ματζούνια. Οι κλινικοί συνάδελφοι μπορούν να προσθέσουν και άλλα. Κατά τα άλλα θυμώνουν αν τους αποκαλόυν φαρμακοπώλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΗΛΗΦΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΜΗΣΥΦΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ.ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ.Γ....Ε ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ.ΓΙΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ,ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή