Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Ανδρέας Ξανθός: Πότε και πώς θα γίνουν οι 3.050 προσλήψεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα

Η μισθολογική αφετηρία για τους γιατρούς που θα προσληφθούν στις ΤΟΜΥ θα είναι στα όρια της δεύτερης βαθμίδας του ΕΣΥ, δηλαδή στα επίπεδα του επιμελητή Α΄.

IATRONET.GR

Από τον ερχόμενο μήνα θα ξεκινήσουν οι 3.050 προσλήψεις γιατρών και προσωπικού για τις 239 Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που θα λειτουργήσουν σε ολόκληρη τη χώρα.

Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος για την πρωτοβάθμια φροντίδα θα γίνει με ευρωπαϊκούς πόρους κατά την πρώτη τετραετία.

Είναι ένα πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από διαρθρωτικά ταμεία της Ευρώπης. Στην αρχή, από ένα ειδικό τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στη συνέχεια από τα προγράμματα (ΠΕΠ) των περιφερειών.

Τα παραπάνω ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, παρουσιάζοντας την παρέμβαση στην εξωνοσοκομειακή (πρωτοβάθμια) φροντίδα Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, το σχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι στην πορεία να αυξάνεται η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε με το πέρας του προγράμματος να αναληφθεί πλήρως η χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως γίνεται προσπάθεια να στηριχθούν παράλληλα και οι υπάρχουσες δομές του ΠΕΔΥ, τα εργαστήριά τους και οι υπόλοιπες ειδικότητες:

“Παράλληλα με τη στήριξη των σημερινών δομών, αναπτύσσουμε τις νέες δομές τις πιο αποκεντρωμένες που έχουν περισσότερο την κουλτούρα της ολιστική φροντίδας και της πρόληψης”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το νομοσχέδιο, που σήμερα βρίσκεται σε διαβούλευση, θα ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου και στη συνέχεια, στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, θα λειτουργήσουν οι πρώτες αποκεντρωμένες δομές ΤΟΜΥ.

Νέοι

Θα κάνουμε – είπε – μία προσπάθεια να πείσουμε, κυρίως του νέους γιατρούς, ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας και να προσφέρει αξιοπρεπή επαγγελματική και επιστημονική προοπτική στους νέους γιατρούς.

Η μισθολογική αφετηρία θα είναι στα όρια της δεύτερης βαθμίδας του ΕΣΥ, δηλαδή στα επίπεδα του επιμελητή Α΄.

Οι δομές της πρωτοβάθμθα θα στελεχωθούν από τις τρεις βασικές ειδικότητες που εμπίπτουν στην έννοια του οικογενειακού γιατρού, δηλαδή, γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους, ενώ θα υπάρχουν νοσηλευτές κοινωνικοί λειτουργοί και επισκέπτες Υγείας.

Δημ.Κ.

3 σχόλια:

  1. Μα τοτε...... Ξανθε μου θελεις 70000 μισθοδοσια μονο για τους 4 γιατρους της ΤΟΜΥ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύεις αλήθεια οτι εχει σκοπό να τους πληρώσει;;;
      Ο τυπος ειναι "ο αλήθειας"...
      Όσοι τον πιστέψουν και πάνε,απλά θα δουλέψουν τσάμπα,και μετα θα κλαίνε.

      Διαγραφή
  2. ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΥΠΟΥ ΜΑΔΟΥΡΟ...ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΘΛΙΒΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή