Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Τμήμα τεκμηρίωσης συνταγογράφησης θα ζητήσει ο ΠΦΣ από τον ΠΙΣ

Οι συνταγές που έχουν συλλεχθεί και καταπατούν το νόμο και οι οποίες εντός των ημερών κατατίθενται στις αρμόδιες αρχές είναι κατά βάση από παθολόγους και εν συνεχεία από καρδιολόγους.


Πρόταση να δημιουργηθεί ακόμη και τμήμα τεκμηρίωσης στοιχείων συνταγογράφησης στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για να υπάρξει αμοιβαία δέσμευση σε συγκεκριμένες αρχές, βάζοντας έτσι φραγμό στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, θα κάνουν οι φαρμακοποιοί.

Οι τελευταίοι, μιλούν για μία κατάσταση που έχει ξεφύγει τελείως με τους γιατρούς να καταπατούν ξεκάθαρα και σε καθημερινή βάση τον νόμο. Ο Νόμος –του 2012- ορίζει ότι οι συνταγές γράφονται βάσει της δραστικής ουσίας και οι γιατροί έχουν ένα περιθώριο 15% -επί του συνόλου των συνταγών τους- να γράψουν συγκεκριμένη επωνυμία σκευασμάτων στα χωρίς υποκατάσταση φάρμακα. Νόμος, που όμως- όπως λένε- μένει μόνο στα χαρτιά, και έτσι η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση όχι μόνο ζει αλλά και βασιλεύει.

Σε συνομιλία με παράγοντα από τον φαρμακευτικό κλάδο, αυτός μας επεσήμανε ότι οι συνταγές που έχουν συλλεχθεί και καταπατούν το νόμο και οι οποίες εντός των ημερών κατατίθενται στις αρμόδιες αρχές είναι κατά βάση από παθολόγους και εν συνεχεία από καρδιολόγους. Όπως μας είπε, πρόκειται για δύο ειδικότητες, που αν και διαφορετικές, αλληλοκαλύπτονται, ακριβώς επειδή δεν εφαρμόζονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. 

Για το θέμα της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης έχει ζητηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, εδώ και μία εβδομάδα, χωρίς όμως ο τελευταίος να έχει οριστικοποιήσει κάποιο ραντεβού. 

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι του κλάδου των φαρμακοποιών πιέζουν τον ΕΟΠΥΥ να τοποθετηθεί τελικώς Δημόσια, προκειμένου να ξεκαθαρίσει την θέση του αν είναι υπέρ ή κατά της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, καθώς όπως λένε, ο Νόμος μπορεί να υπάρχει και να την απαγορεύει αλλά έχει εξελιχθεί σε ‘’φύκια για μεταξωτές κορδέλες’’. Πρέπει, όπως λένε, να ξέρει και ο κάθε Έλληνας πολίτης τι πρεσβεύει το κράτος για το συγκεκριμένο θέμα.

Η πλειονότητα των φαρμακοποιών ισχυρίζεται ότι στις συνταγές που φθάνουν στα φαρμακεία τους και είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν, οι γιατροί στα σχόλιά τους αναφέρουν σκευάσματα συγκεκριμένων εταιρειών ή κάνουν σχολιασμό πάνω σε post it, για ευνόητους λόγους. Κάποιοι άλλοι δε γιατροί μπαίνουν και στη διαδικασία της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον φαρμακοποιό, προκειμένου να «σιγουρέψουν» το σκεύασμα που θα δοθεί ή ακόμη και του προσωπικού μηνύματος στον υπολογιστή του φαρμακοποιού.

Καταγγέλλουν δε ότι δέχονται ακόμη και απειλές από γιατρούς αν τύχει και δώσουν σκεύασμα της μη «αρεσκείας» τους, δηλαδή άλλης εταιρείας.

Ολοκληρώνοντας, αναφέρουν ότι τελικώς, επειδή όπως επιβεβαιώνει η ισχύς του Νόμου δεν αρκεί από μόνη της για να εφαρμοστεί, πρέπει να επιβληθούν και πρόστιμα-κυρώσεις σε όσους τον καταπατούν, λειτουργώντας έτσι αποτρεπτικά για ανάλογες παραβατικές συμπεριφορές στο μέλλον.

7 σχόλια:

  1. Τι να πει κανείς για μια χώρα που οι φαρμακοποιοί καθορίζουν την θεραπεία των ασθενών αλλά την ευθύνη άν κάτι συμβεί την έχουν οι γιατροί.Για παράδειγμα ας μας εξηγήσει κάποιος γιατί να δώσει σκεύασμα άλλο που δεν αρέσει στον γιατρό,μήπως γιατί αρέσει στον φαρμακοποιό για κάποιο λόγο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τα φαρμακα που.......μοιραζουν και επειτα εμεις πρεπει να τα συνταγογραφουμε, λενε κατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.youtube.com/watch?v=5_AA6abuMVk
    Εχει απαντηθεί ήδη απο τον αείμνηστο ΘΒ Απολάυστε τον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΕΓΑΛΟ ΘΡΑΣΟΣ ΕΧΟΥΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγω παλι δεν καταλαβαινω γιατι πωλειται το φαρμακο σε κουτακι και οχι σε δισκια σε ενα μπουκαλακι χυμα οπως για παραδειγμα σε χωρες του εξωτερικου. Γραφω εγω ως παθολογος ολμεσαρτανη και ο φαρμακοποιος δινει ολμεσαρτανη μη συσκευασμενη σε κουτακι. Ως γιατρος μπορει να συνταγογραφησω βαλσαρτανη ότι αλλο γουσταρω. Γιατι ο ασθενής πρεπει να λαμβανει συσκευασμενο απο εταιρεια φαρμακο κατα την επιλογή του φαρμακοποιου. Αντε να εκσυχρονιζομαστε λιγακι. Υπάρχει κατι ενδιαμεσο που δεν ξερω. Γκρινιαξαμε ως γιατροι για τη γενοσημη αγωγή. Τωρα ολα οκ. Επομενο βημα η παραγωγή φαρμακου μη συσκευασμενου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ? 1. ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΥΠΑ ΟΦΦ ΠΑΤΕΝΤ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ!
    2,ΣΥΝΑΠΤΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ''ΕΜΠΟΡΙΚΑ΄΄ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ
    3.ΔΙΑΒΑΛΟΥΝ ΑΔΙΑΝΡΟΠΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ
    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ''ΓΙΑΤΙ ΣΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟ ΄΄,ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΣΗΜΟ ΄΄ΓΙΑΤΙ ΣΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ΄΄ .ΕΓΩ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ!!
    4.ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΜΕ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ,ΠΑΝΤΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΕΧΟΥΝ,ΚΑΙ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ !! ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ .ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ ,ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ,ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ ΄΄ΝΟΝΟΙ '' ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
    5 ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ,ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ,ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΕΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ,ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΟΝΤΑΙ,ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΟΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΧΡΗΜΑ
    6.ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ, ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ,ΤΟ ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΟ,ΤΑΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΛΠ ΚΛΠ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ (ΑΙΣΧΡΟ )ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 100%
    ΕΧΩ ΚΑΙ ΑΛΛΑ .ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΞΕ ?ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΤΟ 30% ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΓΗ (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ) Η ΟΤΙ ΤΟ ΠΙΕΣΟΜΕΤΡΟ ,Η ΖΥΓΑΡΙΑ, Ο ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ (ΠΑΡΑΝΟΜΑ)
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΓΟΝ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΦΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ . ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΡΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΤΟΥ ? ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΚΑΤΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ? ΔΙΑΛΕΞΤΕ Γ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή