Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Αλαλούμ χωρίς τέλος με το ασφαλιστικό χαράτσι



Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Eντείνεται μέρα με τη μέρα, αντί να περιορίζεται, το αλαλούμ το οποίο επικρατεί σχετικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και "μπλοκάκηδων".

Oι εισφορές με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016 ενδέχεται να υπολογιστούν ακόμα και στα τέλη –αντί για τα μέσα– του 2017.

Σαν μην έφτανε αυτό, τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ ενδέχεται να έρθουν ακόμα και τον Ιούνιο.

Χάος εξακολουθεί να επικρατεί με το "χαράτσι" στα μισθωτά "μπλοκάκια", καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ποιες κατηγορίες θα καταβάλουν "χαράτσι" για επικουρικό-εφάπαξ, ενώ ένα στα δέκα δεν έχει δηλωθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Παράλληλα, είναι άγνωστο αν θα αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα-ικανότητα όσοι επαγγελματίες καταβάλλουν τις νέες τρέχουσες εισφορές, αν και έχουν μη διακανονισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη προ της 31ης/12/2016.

Εισφορές με βάση το 2015

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να καταβάλουν οι επαγγελματίες και τα "μπλοκάκια" το "χαράτσι" καθ' όλη τη διάρκεια του 2017 με βάση το καθαρό εισόδημα το οποίο δήλωσαν στην Εφορία το 2015.

Και αυτό, γιατί ο μηχανισμός με βάση τον οποίο θα υπολογιστούν οι εισφορές με βάση το εισόδημα του 2016 θα είναι έτοιμος το αργότερο έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούνιο-Ιούλιο, όπως είχε αρχικά ορίσει το υπουργείο Εργασίας. Με άλλα λόγια, μέχρι τότε οι επαγγελματίες θα καταβάλλουν εισφορές με βάση το –κατά τα φαινόμενα– καλύτερο εισόδημα του 2015 και όχι του 2016. Αμέσως μετά τον υπολογισμό των νέων εισφορών, πρέπει να γίνει ο συμψηφισμός μεταξύ των εισφορών που καταβλήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 με βάση το εισόδημα του 2015 και εκείνων που έπρεπε να καταβληθούν στο ίδιο διάστημα με βάση το εισόδημα του 2016. Μετά τον συμψηφισμό, θα προκύψουν οι τελικές καταβλητέες εισφορές, τόσο για το 9μηνο του 2017 όσο και για τους τελευταίους τρεις μήνες του ίδιου έτους.

Αδήλωτα "μπλοκάκια"

Στην χαμηλή εισπραξιμότητα του "χαρατσιού" στο α' δίμηνο του 2017 έχει συμβάλει και το γεγονός ότι ένα στα δέκα "μπλοκάκια" δεν έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Και αυτό, γιατί η τελευταία διευκρινιστική εγκύκλιος για τα μισθωτά "μπλοκάκια" εκδόθηκε στις 28 Μαρτίου, ενώ δόθηκε προθεσμία καταβολής των εισφορών του Ιανουαρίου μέχρι 7 Απριλίου και των εισφορών του Φεβρουαρίου μέχρι 13 Απριλίου.

Επίσης, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί για όλες τις κατηγορίες των "μπλοκάκηδων" αν θα πρέπει να καταβάλουν εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ.

Χρέη κόντρα στην ενημερότητα

Παράλληλα με τη χαμηλή εισπραξιμότητα των νέων τρεχουσών εισφορών, "τρέχουν" και τα υπέρογκα ληξιπρόθεσμα χρέη εργοδοτών και αυτασφαλισμένων για εισφορές που αφορούσαν την περίοδο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμη διευκρινίσει αν ένας επαγγελματίας, ο οποίος έχει μη διακανονισμένα χρέη μέχρι 31/12/2016, θα αποκτήσει ασφαλιστική ενημερότητα-ικανότητα καταβάλλοντας αδιάλειπτα το "χαράτσι" από τις 31 Μαρτίου και έπειτα. Έτσι, μια μεγάλη μερίδα επαγγελματιών, οι οποίοι κατέβαλαν το "χαράτσι" το δίμηνο του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017, ενώ είχαν μη διακανονισμένα χρέη μέχρι 31/12/2016, ενδέχεται να τους λούσει "κρύος ιδρώτας" σε περίπτωση που διαπιστώσουν πως οι καταβολές τους αυτές δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν ενημερότητα-ικανότητα από τον ΕΦΚΑ.

"Γρίφος" ο χρόνος αποστολής των ειδοποιητηρίων για επικουρικό - εφάπαξ

Τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των εισφορών επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ αναμένεται να αναρτηθούν το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο και, έτσι, οι σχετικές εισφορές 11% θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι 31 Ιουλίου. Τα καταβλητέα ποσά για εισφορές επικουρικού - εφάπαξ θα αναφέρονται στα ίδια ειδοποιητήρια, τα οποία θα αφορούν τις εισφορές κύριας σύνταξης και υγείας.

Έτσι, θα πρέπει θα πρέπει να καταβληθούν όλες μαζί και οι τέσσερις εισφορές (κύριας σύνταξης, ΕΟΠΥΥ, επικουρικού, εφάπαξ) για τον μήνα Ιούνιο 2017.

Την ίδια περίοδο, και συγκεκριμένα μέχρι τις 30/6, θα πρέπει, επίσης, οι μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι να έχουν εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για το β’ εξάμηνο του 2016.

"Τρύπα" 1,3 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό υπερταμείο

Την ίδια στιγμή που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί το πότε θα ξεκινήσει η καταβολή των εισφορών με βάση το εισόδημα του 2016, τα έσοδα από εισφορές κύριας σύνταξης και υγείας με βάση το εισόδημα του 2015 έχουν "κολλήσει" για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στο 65% του στόχου.

Συγκεκριμένα, για τις εισφορές του Φεβρουαρίου εισπράχθηκαν τα ίδια περίπου ποσά σε σχέση με εκείνα που εισπράχθηκαν για τις εισφορές του Ιανουαρίου, δηλαδή γύρω στα 160-170 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 250-270 εκατ. ευρώ.

Σε ετήσια βάση, από τις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, τις οποίες πρέπει να καταβάλει ένας στους τρεις επαγγελματίες, προσδοκώνται από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) γύρω στα 120 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στο α' εξάμηνο του 2017 δεν αναμένονται ουσιαστικά καθόλου έσοδα, λόγω μη αποστολής των ειδοποιητηρίων μέχρι τον Μάιο ή πιθανόν και τον Ιούνιο. Έτσι, τα κεφάλαια αυτά αναμένονται μέχρι τα μέσα του 2018.

Η χαμηλή εισπραξιμότητα του "χαρατσιού" αναμένεται να δημιουργήσει μια "τρύπα" 1,2-1,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Η "τρύπα" αυτή, σύμφωνα με πηγές του "Κ" στο υπ. Εργασίας, θα μπορούσε να καλυφθεί με τρεις αλληλοσυμπληρούμενους τρόπους:

- Την άντληση 400 εκατ. ευρώ από τον "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

- Την καταβολή εργοδοτικών εισφορών 3,33% από το Δημόσιο επί των αποδοχών των υπαλλήλων που διορίστηκαν έως 31/12/1992, οι οποίες ισχύουν από 1/1/2017(περίπου 1 δισ. ευρώ).

- Τις αυξημένες εισφορές για επιδοτούμενους ανέργους από τα φετινά προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου