Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Αιτία “πολέμου” ο αγγειογράφος στον Ευαγγελισμό

Virus

Εκτός λειτουργίας βγήκε για πολλοστή φορά προ ημερών ο αγγειογράφος στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, με αποτέλεσμα να τεθεί σε δυνητικό κίνδυνο η ζωή ασθενών που θα χρειάζονταν επείγουσα στεφανιογραφία.

Πρόκειται για ένα μηχάνημα ηλικίας 14 ετών, το οποίο κάθε 2-3 μήνες χρειάζεται συντήρηση, ενώ συχνά πυκνά παρουσιάζει βλάβες – το κόστος επισκευής των οποίων ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.

Την περασμένη Παρασκευή, ο αγγειογράφος παρουσίασε μία ακόμη βλάβη. Έπειτα από τις σχετικές ενέργειες της Διοίκησης (ενημέρωση της εταιρείας που είναι αρμόδια για τη συντήρηση του μηχανήματος και του ΕΚΕΠΥ λόγω των επικείμενων εφημεριών), τα ανταλλακτικά παραγγέλθηκαν και σήμερα – δηλαδή μία εβδομάδα αργότερα) το μηχάνημα λειτούργησε και πάλι.

Σύμφωνα με τη Διοικήτρια, δεν υπήρξε καμία χρονοτριβή σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του νοσοκομείου, αλλά και την ανταπόκριση της συντηρήτριας εταιρίας για τον έλεγχο κι εντοπισμό της βλάβης. Θεωρεί, μάλιστα, αιτιολογημένη την καθυστέρηση για την αποκατάσταση της βλάβης, αφού όπως λέει ήταν ασυνήθιστη κι επομένως η εταιρεία δεν διατηρεί απόθεμα ανταλλακτικών στην Ελλάδα.

Τα προαναφέρομενα δεν αναιρούν, πάντως, το γεγονός ότι για μία ολόκληρη εβδομάδα, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν όσο και οι ασθενείς που προσήλθαν στην εφημερία του νοσοκομείου, ήταν ουσιαστικά ακάλυπτοι σε ενδεχόμενη ανάγκη για τη διενέργεια επείγουσας στεφανιογραφίας.

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων δεν είναι λίγα τα μηχανήματα, τα ιατρικά όργανα και συσκευές που λόγω παλαιότητας, έντονης χρήσης ή λήξης της εγγύησης για τη συντήρησή τους, υφίστανται από καιρό σε καιρό βλάβες. Χαρακτηριστικά – πλην του αγγειογράφου – αναφέρονται: ακτινολογικά μηχανήματα, ενδοσκόπια, μικροσκόπια, αυτόματοι αναλυτές βιοχημικού, αξονικοί τομογράφοι, μαγνήτες, υπερηχογράφοι.

Η Διοίκηση, πάντως, διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) μετά το περιστατικό, αφού όπως υποστηρίζει η ζημιά προήλθε από «κακή χρήση», αφήνοντας έτσι αιχμές για ενδεχόμενη δολιοφθορά στο μηχάνημα ή για χρήση του από ανεκπαίδευτο προσωπικό. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την προμήθεια 2 καρδιοαγγειογραφικών συγκροτημάτων, ενός ρομποτικού συστήματος αγγειογραφίας για το υβριδικό χειρουργείο κι ενός συγκροτήματος μαγνήτη 3Τ, ενώ έχει δρομολογηθεί η σταδιακή ανανέωση του ιατρικού εξοπλισμού του νοσοκομείου.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι απαντούν πως «ο μεγαλύτερος “κόφτης” για την κακή χρήση και μη προμήθεια νέου εξοπλισμού, είναι ο “πετσοκομμένος” προϋπολογισμός του νοσοκομείου διαχρονικά». Στο ίδιο πνεύμα, καταγγέλλουν πως οι 8 νέες αίθουσες χειρουργείων, το νέο αεροδυναμικό εργαστήριο, καθώς και η μονάδα για καρδιοχειρουργημένους και νευροχειρουργημένους ασθενείς – αν και κατασκευαστικά έτοιμες εδώ και πολλούς μήνες – παραμένουν εκτός λειτουργίας, εξαιτίας έλλειψης τόσο εξοπλισμού όσο και προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου