Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Πανεπιστημιακοί γιατροί εμπλέκονται σε σκάνδαλο 37 εκατ. ευρώ


Αντιμέτωποι με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος βρίσκονται τρεις πρώην πρυτάνεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), για ανείσπρακτες εισφορές υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).

Ειδικότερα, οι τρεις άνδρες βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, σε βαθμό κακουργήματος, για ανείσπρακτες εισφορές τη 15ετία 1999-2014 υπέρ του ΕΛΚΕ του Ιδρύματος, από καθηγητές που ασκούσαν ελεύθερα επαγγέλματα. Το ύψος των ανείσπρακτων εισφορών άγγιξε τα 37 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τους Μ. Παπαδόπουλο, Αν. Μάνθο και Γ. Μυλόπουλο, ενώ με το ίδιο αδίκημα βαρύνονται οι τότε πρόεδροι και αντιπρόεδροι των διοικήσεων του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου, με το συνολικό αριθμό των κατηγορουμένων, που θα βρεθούν ενώπιον ειδικού ανακριτή, να ανέρχεται σε περισσότερους από 10.

Βέβαια, από το πόρισμα του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας προκύπτει ότι την επίμαχη περίοδο στο ΑΠΘ υπόχρεοι να καταβάλουν το ποσό των 37 εκατ. ευρώ, ήταν περίπου 1.200 καθηγητές, ανάμεσα τους γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί. Μάλιστα, δεκάδες καθηγητές με οφειλές που προσεγγίζουν τις 150.000 ευρώ εξετάστηκαν ως μάρτυρες και φαίνεται ότι επιβεβαίωσαν τα χρωστούμενα ποσά.

Στο μικροσκόπιο των διωτικών αρχών στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν, μετά από καταγγελίες το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονία και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ. Για το Πανεπιστήμιο Μακεδονία, η ανείσπρακτη οφειλή την εξεταζόμενη 15ετία ανέρχεται σε 640.000 ευρώ, ενώ για το Α-ΤΕΙ σε 2,7 εκατ. ευρώ.

Ποινικά το θέμα έκλεισε για τους υπόχρεους καθηγητές με νόμο του Λοβέρδου, αν και έπρεπε να καταβάλλουν τα χρήματα που όφειλαν, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 15% των ακαθάριστων εσόδων τους από την ιδιωτική απασχόληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου