Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Με Brexit προειδοποιούν οι Φαρμακοβιομηχανίες


Νέος «πονοκέφαλος» για το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), καθώς τίθεται εν αμφιβόλω η παραμονή των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων λόγω της συνεχούς βουτιάς των δαπανών.

Η Ένωση της Βρετανικής Φαρμακοβιομηχανίας (Association of the British Pharmaceutical Industry – ABPI) εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανή έξοδο των μεγαλύτερων εταιριών από τη Βρετανία, αν το NHS δεν λάβει μια γερή αύξηση της χρηματοδότησης του.

Η αύξηση αυτή προσδιορίστηκε στα 20 δισ. λίρες ετησίως. Όπως τόνισε η ABPI, η κλιμακούμενη αύξηση του καταμερισμού των θεραπειών είναι δείγμα ότι το NHS υποχωρεί από τις κορυφαίες θέσεις των συστημάτων υγείας διεθνώς, πλήττοντας ασθενείς και επιχειρήσεις.

Η οικονομική συμπίεση που δέχεται το NHS απειλεί το σύνολο του τομέα επιστημών ζωής της Βρετανίας, ο οποίος ανέρχεται στα 30 δισ. λίρες, καθώς οι εταιρίες πιθανόν να αναθεωρήσουν τη συνέχιση των εργασιών τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως εξήγησε στους Times η Lisa Anson, η νέα πρόεδρος της ABPI.

«Χωρίς υψηλότερες δαπάνες υγείας, οι εταιρίες θα καθυστερήσουν να θέσουν στην κυκλοφορία φάρμακα στη Βρετανία, αφού είναι λίγες οι πιθανότητες να εγκριθούν», ανέφερε και πρόσθεσε πως παράλληλα θα αδυνατούν να διεξάγουν κλινικές μελέτες, γιατί δεν θα μπορούν να αξιολογήσουν πιθανά νέα φάρμακα σε σύγκριση με υπάρχουσες θεραπείες, αν οι Βρετανοί ασθενείς δεν τις λαμβάνουν.

«Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις μετά χαρά θα συζητούσαν φορολογικές αυξήσεις για να καταβληθούν μεγαλύτερες δαπάνες στο NHS», συμπλήρωσε στη βρετανική εφημερίδα.

Υπουργοί έχουν αναγνωρίσει το ρόλο της ιατρικής έρευνας στην οικονομική ανάπτυξη και μια προειδοποίηση από τους εκπροσώπους των κορυφαίων φαρμακευτικών επιχειρήσεων στον κόσμο ίσως είναι δυσκολότερο να αγνοηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση, από ότι αντίστοιχες εκκλήσεις ενώσεων υγείας. Ο τομέας διαθέτει στη Βρετανία 140 χιλιάδες άμεσα απασχολούμενος, καθένας από τους οποίους προσθέτει 140 χιλιάδες λίρες στην οικονομία, ποσό που είναι διπλάσιο του βρετανικού μέσου όρου.

Βέβαια, βουλευτές των συντηρητικών κατηγόρησαν τις εταιρίες πως μπλοφάρουν με τις προειδοποιήσεις για έξοδο τους από τη βρετανική αγορά χωρίς έξτρα επιχορήγηση.

Να σημειώσουμε ότι οι βρετανικές δαπάνες υγείας αποτελούν το 9,9% του ΑΕΠ της χώρας, με την ABPI να προτείνει αύξηση του στο 11,3%, που μεταφράζεται σε ενίσχυση των ετήσιων δαπανών κατά 20,8 δισ. λίρες. Ο ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός του NHS ανέρχεται στα 120 δισ. λίρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου