Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Τέλος η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες- μειώνεται το επίδομα θέρμανσης



Capital.gr

Το πακέτο μέτρων 450 εκατ. ευρώ του 2018 θα περιλαμβάνει μείωση κατά 58 εκατ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης και την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες με όφελος 121 εκατ. ευρώ. Αυτό προβλέπουν σχέδια των μνημονίων, σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα".

Αναλυτικότερα, η πρόταση τον Θεσμών για το πακέτο του 2018 είναι να προέρχεται από περικοπές των επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, αλλά και στήριξης οικογενειών. Αναφέρεται σε μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατομμύρια ευρώ αλλά και σε κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, με πρόβλεψη για αύξηση του φορολογικού βάρους κατά 121 εκατομμύρια ευρώ. Επισημαίνει ότι το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις για πρόσθετα μέτρα, αν δεν διασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018. 

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ταμείο ζητά μείωση των συμβασιούχων κατά 1.028 άτομα. Πιο συγκεκριμένα, με αίτημα του ΔΝΤ επιβάλλεται "ταβάνι" στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους όχι απλώς δεν επιτρέπεται να αυξηθεί, αλλά πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Παράλληλα, το μνημόνιο του ΔΝΤ απαιτεί νομοθεσία για την προάσπιση της διαφάνειας, την αξιολόγηση και την κινητικότητα, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων (άρα, νέες περικοπές) για τα ειδικά μισθολόγια. Ο λόγος της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Η αρχική πρόταση για το 2018

Σημειώνεται ότι από το τέλος του 2016 η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς σε πακέτο μέτρων 450 εκατ. ευρώ περίπου για να συγκλίνει το "κενό" που έβλεπε το ΔΝΤ για το 2018.

Σύμφωνα με την πρόταση της ελληνικής πλευράς που παρουσίασε το Capital.gr τον Φεβρουάριο, το πακέτο των 450 εκατ. ευρώ προτεινόταν να προέρχεται από πολλές μικρής "απόδοσης" παρεμβάσεις που έχουν σε μεγάλο βαθμό δρομολογηθεί ή προαναγγελθεί στο παρελθόν και εκτείνονται από την δαπάνη του ΕΟΠΥΥ έως την κατάργηση φοροαπαλλαγών (που προβλεπόταν από το SMoU του 2016) με επίκεντρο τη μείωση/κατάργηση της έκπτωσης φόρου 10% επί των ιατρικών δαπανών αλλά και σειρά επιδομάτων περιλαμβανομένου του επιδόματος θέρμανσης.

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρεται και στην ρήτρα εμπροσθοβαρούς εφαρμογής όλων των μέτρων του 2% του ΑΕΠ από το 2019 η οποία αποφασίστηκε στο Eurogroup της Μάλτας και καταγράφεται στα συμπεράσματα της συνόδου που είχε παρουσιάσει το Capital.gr αλλά και επιβεβαίωσε με δήλωσή του στο ΕΚ την Πέμπτη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τι αναφέρουν τα κείμενα των θεσμών

Αναλυτικά το πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει και τα ακόλουθα:

-κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου των ιατρικών δαπανών που πραγματοποιούνται από τον φορολογούμενο, με στόχο την εξοικονόμηση 120 εκατ. ευρώ,

-εξάλειψη της έκπτωσης 1,5% επί του φόρου εισοδήματος που παρακρατείται κάθε μήνα σε μισθούς και συντάξεις. Συνολικά οι μισθοσυντήρητοι θα χάσουν άλλα 68 εκατ. ευρώ ετησίως από τις αποδοχές που εισπράττουν σε μηνιαία βάση,

-επίδομα πετρελαίου θέρμανσης: μείωση κατά 50% του εισοδήματος ανά δικαιούχο ή μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να το δικαιούνται οι μισοί (εξοικονόμηση 58 εκατ. ευρώ),

-κατάργηση επιδομάτων για όσους λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα θα χάσουν το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (εξοικονόμηση 3 εκατ. ευρώ ετησίως). Επίσης θα κοπούν τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (εξοικονόμηση 5 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (εξοικονόμηση 4 εκατ. ευρώ),

-περικοπές στις δαπάνες Υγείας: χαμηλότερα πλαφόν για το 2017 και το 2018 στις πληρωμές προς τους προμηθευτές του ΕΟΠΥΥ, με στόχο την εξοικονόμηση 188 εκατ. ευρώ,

-μείωση της έκπτωσης φόρου σε μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα αγροτών κατά 650 ευρώ τον χρόνο.

Αποκρατικοποιήσεις

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, στο νέο μνημόνιο επαναλαμβάνεται ο στόχος να εφαρμοστεί πλήρως το στρατηγικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων (Asset Development Plan). Σε αυτό περιλαμβάνονται τόσο οι αξιοποιήσεις των κρατικών συμμετοχών που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, όσο και οι αποκρατικοποιήσεις που αφορούν το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το 25% της ΕΥΑΘ, το 11% της ΕΥΔΑΠ, το 5% του ΟΤΕ και το 90% των ΕΛΤΑ ή στην Εγνατία Οδό. 

Σε ορισμένες εξ αυτών (ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΑΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ) το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων, οι οποίοι θα προτείνουν τους βέλτιστους τρόπους αξιοποίησης των μετοχικών ποσοστών που κατέχει το Ταμείο στα περιουσιακά του στοιχεία.

Ενέργεια 

Ειδικότερα για τον τομέα της ενέργειας, όπως είχε σημειώσει το Capital.gr σε προηγούμενο δημοσίευμά του, η συμφωνία τελικώς περιλαμβάνει πολύ πιο ήπιες διατυπώσεις σε σχέση με τα θέματα της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα στο κείμενο του SLA θα γίνεται μια αναφορά περί υποχρέωσης της ΔΕΗ να μειώσει το μερίδιο της λιγνιτικής παραγωγής κατά 40%, ενώ κανονικά παραμένουν οι αναφορές στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων σε σχέση με την πώληση του 17% της εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου