Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Θέσεις Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης για την ΠΦΥ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΕΦΙΑΠΑρ. Πρωτ. 765/2017
Θέμα: Νομοσχέδιο ΠΦΥ

Αξιότιμε κ..Υπουργέ,

Η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης θα ήθελε να επισημάνει τα εξής στο εν λόγω νομοσχέδιο:

1.άρθρο 1 (παράγραφος η) προβλέπονται υπηρεσίες αποκατάστασης: οι υπηρεσίες αποκατάστασης αναφέρονται στην ομάδα αποκατάστασης στην οποία εξορισμού συμμετέχει και συντονίζει ο ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΦΙΑπ). Η ομάδα αποκατάστασης συνίσταται με επίκεντρο το άτομο με αναπηρία και τους προσφιλείς οικείους του, από τους: ιατρό ΦΙΑπ, νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή, γυμναστή, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και κατά περίπτωση ορθωτίστα, προσθετίστα, κ.λ.π.

2.Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα οι υπηρεσίες αποκατάστασης παρέχονται δε δομές κλειστής νοσηλείας (σε οξεία, υποξεία και χρόνια φάση), ανοιχτής ημερήσιας νοσηλείας (στην υποξεία και χρόνια φάση), στην κοινότητα (στην υποξεία και χρόνια φάση) σε δομές διάφορων βαθμίδων, δηλ. η ομάδα είναι πλήρης σε ένα κεντρικό επίπεδο, αλλά δεν εκφράζεται για κάθε ασθενή με όλα τα μέλη της, στο σπίτι (home rehabilitation).

3.Οι υπηρεσίες σε επίπεδο κοινότητας και στο σπίτι θα πρέπει να έχουν σαν βάση την πλήρη ομάδα αποκατάστασης αλλά κατά περίπτωση ασθενούς να κινητοποιείται όλη η εν μέρει η ομάδα αποκατάστασης.

4.Έχει γίνει πρόταση στο παρελθόν για την ΠΦΥ να υπάρχουν ιατροί ΦΙΑπ τουλάχιστον ανά υγειονομική περιφέρεια.

5.Στο άρθρο 4 να προστεθεί: (1γ) την αναγνώριση και ανίχνευση ατόμων με κινητική αναπηρία σε συνεργασία με τα τμήματα ΦΙΑπ του ΕΣΥ και τους θεράποντες ιατρούς ΦΙΑπ του ΠΕΔΥ και αντίστοιχα την αναγνώριση και ανίχνευση περιστατικών που χρήζουν υπηρεσιών αποκατάστασης και παραπομπή στους αρμόδιους ιατρούς ΦΙΑπ και την ομάδα αποκατάστασης.

6.άρθρο 5: να προστεθεί (ζ) Γιατρός με ειδικότητα ΦΙΑπ: 3-6 ανά υγειονομική περιφέρεια και ανάλογα με το μέγεθος κάθε περιφέρειας (οι 7 περιφέρειες) 

7.άρθρο 6: να προστεθεί στην παράγραφο (1α) ιατρός ΦΙΑπ 

8.άρθρο 8: να γίνει διόρθωση στην τελευταία γραμμή παραγράφου 1: αντί “..κέντρα φυσικοθεραπείας και κέντρα ειδικής αγωγής” σε "κέντρα αποκατάστασης και κέντρα ειδικής αγωγής"

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος           H Γενική Γραμματέας

Νικόλαος Ρούσσος  Ευαγγελία Μαραγκουδάκη

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια κύριε Ρούσσο για τα γρήγορα αντανακλαστικά σας προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ.Μηπως όμως οι συγκυρίες απαιτούν την ανάγκη εκτενούς συζήτησης για την οριοθέτηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων?
    Σας υπενθυμίζω ότι το νομοσχέδιο που εκπονήθηκε το 2002 και αφορούσε τις παθήσεις που κατευθύνονται προς τις δομές κλειστής και ανοιχτής ημερήσιας νοσηλείας έχουν ξεχαστεί με προκλητικό τρόπο οι ΛΕΞΟΥΛΕΣ "προσέρχονται οι ασθενείς ανάλογα με την κλινική τους εικόνα"
    Αποτέλεσμα του παραπάνω νομοσχεδίου υπήρξε η παντελής έλλειψη ασθενών που έχουν την προσφορά των συγκεκριμένων υπηρεσιών από δομές όπως εργαστήρια ΦΙΑπ.
    ΥΓ Που βρίσκονται οι ενέργειες για τη θεσμοθέτηση όρων ίδρυσης εργαστηρίων ΦΙΑπ που έχει κατατεθεί προ 3ετίας από την κυρία Ξανθή Μιχαήλ?Δεν δικαιούμαστε σαν μέλη της ΕΕΦΙΑΠ μια συγκεκριμένη απάντηση??!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή