Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Για άλλες προσλήψεις βρίσκουν λεφτά. Όχι για τα νοσοκομεία!


Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Θ. Μαυρίδης

Λείπουν 15.000 νοσηλευτές από τα δημόσια νοσοκομεία. Το πλέον εξωφρενικό είναι ότι 1.500 χριστιανοί ορθόδοξοι, καθολικοί και μουσουλμάνοι που θα έπρεπε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα υγείας, βρίσκονται σε άλλες υπηρεσίες ή σε γραφεία βουλευτών! Αθεόφοβοι! Αν υπάρχει Θεός, ας μας στείλει ένα σημάδι ότι δεν μας εγκατέλειψε! Κι αν υπάρχει κυβέρνηση ας τους στείλει όλους πίσω στις δουλειές τους, στα νοσοκομεία.

Δεν χρειάζονται πολιτικές εντυπωσιασμού, όπως να ανοίγουν εντατικές χωρίς εξειδικευμένους γιατρούς και να κινδυνεύουν έτσι οι ασθενείς. Οι νοσηλευτές στην Ελλάδα της κρίσης είναι πραγματικοί ήρωες. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι που κρατάνε όρθια (ακόμη) τα νοσοκομεία. Όποιος είχε την ατυχία να επισκεφτεί δημόσιο νοσοκομείο και να νοσηλευτεί καταλαβαίνει ακριβώς τι λέμε.

Ο νοσηλευτής ξέρει ότι είναι υποχρεωμένος να εργαστεί περισσότερο για να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Είναι αναγκασμένος να ξεχάσει ρεπό και άδειες και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αυτή την στιγμή οφείλονται 800.000 μέρες ρεπό και αδειών. Αν οι άνθρωποι αυτοί έλεγαν ότι θα εξασκούσαν τα δικαιώματά τους, όπως συμβαίνει με όλους τους εργαζόμενους, η λειτουργία των νοσοκομείων θα είχε καταρρεύσει.

Θέλουμε ένα βιώσιμο σύστημα υγείας; Αν ναι, ας σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Δεν μπορεί ένα σύστημα υγείας να επιβιώσει με 35% λιγότερες θέσεις εργασίας από τις προβλεπόμενες στο νοσηλευτικό προσωπικό. Όπως και δεν μπορεί να σταθεί δίχως γιατρούς και δίχως την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.

Θα πει κάποιος ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις έχουν αποτρέψει τις κυβερνήσεις να πράξουν το καθήκον τους απέναντι στην κοινωνία. Λάθος! Οι κυβερνήσεις έχουν φλομώσει τον κόσμο στα ψέματα. Κι είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια το προσωπικό των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 7.500 άτομα. Στα τελευταία δύο χρόνια των ανθρωπιστών!

Οι κυβερνήσεις, λοιπόν, δεν βρήκαν πόρους για να προσλάβουν νοσηλευτές. Βρήκαν όμως τον τρόπο να «βολέψουν» 2.338… αρχαιολόγους και εργάτες στις εφορείες Αρχαιοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας! Έτσι για να μπορεί ο κ. Σταθάκης την επόμενη φορά να επισκεφτεί χωρίς να αντιμετωπίσει διαμαρτυρίες τις δύο αυτές περιοχές! Έχουν τιγκάρει το δημόσιο με προσλήψεις.

Αυτή την στιγμή οι εποχικοί υπάλληλοι στο δημόσιο είναι 74.879, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων ετών. Τον Μάιο του 2013 οι εποχικοί υπάλληλοι ήσαν 61.732. Αν η «διαφορά» πήγαινε στα νοσοκομεία, να λέγαμε χαλάλι. Μην μας λένε, όμως, ότι δεν έχουν τον τρόπο! Η διάθεση τους λείπει. Κι εν πάση περιπτώσει, αν θέλουν να αποδείξουν ότι πραγματικά ενδιαφέρονται για την υγεία του κόσμου, ας κάνουν την αρχή με τους νοσηλευτές που έχουν αποσπασμένους στα πολιτικά τους γραφεία. Δεν περισσεύουν νοσηλευτές για να κάνουν τα θελήματα στα βουλευτικά τους γραφεία. 

Θανάσης Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου