Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Eurostat: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ χωρίς αστερίσκους, πρωτιά στο χρέος

Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr


Επιβεβαιώνει η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή (Eurostat) τα δημοσιονομικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2016 που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Αρχής Θάνο Θανόπουλο, και έδειξαν πως το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ (στο 4,19% του ΑΕΠ σε όρους μνημονίου.

Tα στοιχεία επιβεβαιώνουν πλέον και επισήμως την μεγάλη υπερκάλυψη του μνημονιακού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 αλλά και την εξίσου τεράστια υπερφορολόγηση και αποστράγγιση της αγοράς που έλαβε χώρα το 2016 και συνεχίζεται, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και "ραπίζοντας" τον ιδιωτικό τομέα.

Η Eurostat δεν εξέφρασε καμία επιφύλαξη για την ποιότητα των στατιστικών μεγεθών της Ελληνικής Αρχής.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως η Ελλάδα έχει το πέμπτο μεγαλύτερο πλεόνασμα (σ.σ. πρωτογενές πλεόνασμα αν μετρηθούν και οι δαπάνες για τόκους) ανά την ΕΕ στο 0,7% του ΑΕΠ μετά το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τη Σουηδία και την Γερμανία.

Έχει όμως και το υψηλότερο χρέος μακράν των υπολοίπων κρατών μελών, στο 179% του ΑΕΠ με δεύτερη την Ιταλία με 132% του ΑΕΠ. Το μικρότερο χρέος έχει η Εσθονία στο 9,5% του ΑΕΠ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου