Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Νέα ιατροδικαστικά ιατρεία σε ΚΑΤ και Ασκληπιείο Βούλας



Στο Νοσοκομείο «ΚΑΤ» και στο Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας λειτουργούν ιατροδικαστικά ιατρεία ικανά να ικανοποιήσουν πλήρως όλα τα περιστατικά κλινικής ιατροδικαστικής των βορείων και νοτίων προαστίων της Αττικής.

IATRONET.GR

Σε πλήρη λειτουργία είναι πλέον στην Αττική δύο νέες δημόσιες δομές ιατροδικαστικών υπηρεσιών. Τόσο στο Νοσοκομείο «ΚΑΤ» όσο και στο Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας λειτουργούν ιατροδικαστικά ιατρεία ικανά να ικανοποιήσουν πλήρως όλα τα περιστατικά κλινικής ιατροδικαστικής των βορείων και νοτίων προαστίων της Αττικής. Είναι μία προσπάθεια που είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία και που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, αρχικά στο νοσοκομείο Βούλας και πρόσφατα και στο ΚΑΤ.

Η επιλογή των δύο νοσοκομείων δεν έγινε τυχαία, καθώς, όπως είναι γνωστό, είναι τα ιδρύματα που δέχονται μέχρι σήμερα ένα μεγάλο αριθμό κακοποιημένων συνανθρώπων μας από διάφορους λόγους. Το βασικό πρόβλημα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι όλα τα θύματα σωματικών βλαβών που επισκεπτόντουσαν τα εν λόγω νοσοκομεία περιοριζόντουσαν σε ιατρικές βεβαιώσεις από μη ιατροδικαστές, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις να μη μπορούν να δικαιωθούν στα δικαστήρια. Στις περιπτώσεις, δε, που τα θύματα επιθυμούσαν να προσφύγουν σε ιατροδικαστή έπρεπε αυτά να μεταφερθούν στο κέντρο της Αθήνας και να απευθυνθούν σε δομές που ήδη είχαν σημαντικό φόρτο εργασίας. Επίσης, τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης μέχρι σήμερα προσέφευγαν σε δημόσιες δομές- μη νοσοκομειακές που δεν είχαν άλλες ειδικότητες (για παράδειγμα γυναικολόγους, χειρουργούς κτλ), με αποτέλεσμα το θύμα, για να υπάρξει πλήρης διερεύνηση, να πρέπει να μεταφερθεί και σε νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας του το ιατροδικαστικό ιατρείο του νοσοκομείου Βούλας έχει δεχτεί εκατοντάδες περιστατικά ξυλοδαρμών, σεξουαλικής κακοποίησης κ.ά. από όλες τις περιοχές τις νοτιοανατολικής Αττικής. Στο νοσοκομείο ΚΑΤ ξεκίνησε η λειτουργία του πριν από μία εβδομάδα.

Διευκρινίζεται ότι όλες οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες που διενεργούνται και στα δύο νοσοκομεία παρέχονται εντελώς δωρεάν, κατόπιν σχετικής εντολής.

«Είμαστε περήφανοι γιατί ένας πολυετής αγώνας της ΕΙΕ είχε αποτέλεσμα», δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΙΕ, Ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων και προσθέτει πως «πλέον οι κάτοικοι της Αττικής έχουν δύο νέες δημόσιες δομές ικανές να καλύψουν τις ανάγκες κλινικών ιατροδικαστικών περιστατικών των αντίστοιχων περιοχών». Παράλληλα, όπως τονίζει ο κ. Λέων, αποσυμφορίζονται οι άλλες δύο δημόσιες δομές της Αθήνας, οι οποίες δέχονται και όλο τον όγκο περιστατικών νεκροψίας- νεκροτομής. «Είμαστε σίγουροι ότι πλέον τα θύματα των κακοποιήσεων θα έχουν μία ανθρώπινη και επιστημονική αντιμετώπιση στις δύο νέες δομές των εν λόγω νοσοκομείων», καταλήγει ο Πρόεδρος της ΕΙΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου