Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Ξεκινά ο διάλογος για την Πρωτοβάθμια με τους γιατρούς! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report.gr

Διάλογος με τους Ιατρικούς Συλλόγους ξεκινά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθούν διαδοχικές συναντήσεις με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο αλλά και με άλλους Ιατρικούς Συλλόγους, προκειμένου να αναλυθεί διεξοδικά το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Ήδη πάντως το κλίμα είναι βαρύ με τον κλάδο καθώς πολλοί Ιατρικοί Σύλλογοι όπως της Αθήνας και της Πάτρας, έχουν ζητήσει να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο ως ακατάλληλο.

Από τα βασικά αγκάθια του νομοσχεδίου – σύμφωνα με τους Ιατρικούς Συλλόγους- είναι η δυνατότητα που παραχωρείται σε μη γιατρούς να συνταγογραφούν όπως στις μαίες. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Όταν και οι μαίες θα συνταγογραφούν! Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια που άναψαν φωτιές»

Πάντως φωτιές έχει ανάψει και ο τρόπος με τον οποίο θα αμείβονται οι ιδιώτες γιατροί για τις υπηρεσίες που θα παράσχουν στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας, καθώς προβλέπεται να αποζημιώνονται κατά πράξη και όχι κατά πράξη και περίπτωση όπως επιδιώκει ο κλάδος.

Ακόμη ένα άλλο βασικό αγκάθι για τους γιατρούς θεωρείται η δυσκολία πρόσβασης των ασθενών σε εξειδικευμένο γιατρό, αφού θα πρέπει πριν από οποιαδήποτε επίσκεψη να περνούν από τον οικογενειακό γιατρό ο οποίος και θα τους δίνει το σχετικό παραπεμπτικό.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών απορρίπτει το νομοσχέδιο και θέτει 10 αδιαπραγμάτευτες κόκκινες γραμμές

Αυτές είναι:

• Πλήρης κατοχύρωση ιατρικού έργου (συνταγογράφηση, διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες, ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, κλπ)

• Απαγόρευση χορήγησης φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή

• Καθολική ελεύθερη πρόσβαση και επιλογή του ασθενούς

• Αξιοπρεπής αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση του ιατρικού έργου

• Πλήρης αξιοποίηση εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού της χώρας

• Διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα

• Ενίσχυση προϋπολογισμού ΠΦΥ

• Ελεγχόμενη παραπομπή προς τα Νοσοκομεία

• Οργάνωση και διασφάλιση ποιότητας υπηρεσιών υγείας ΠΦΥ με ακριβή κοστολόγηση αυτών και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας

• Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση του πληροφοριακού συστήματος σε υγειονομικά και οικονομικά δεδομένα

1 σχόλιο:

  1. Μα τι λετε ρε παιδια εδω ο ......συντροφος Ξανθοπινοκιο σας δινει......χειρουργεια στα Νοσοκομεια !!! Για τις αμοιβες βεβαια ουτε λογος, φεξε μου και......γλιστρησα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή