Τρίτη 25 Απριλίου 2017

"Πρεμιέρα" το καλοκαίρι για τις αλλαγές Ξανθού στις επισκέψεις σε γιατρούς



Από τον Ιούλιο αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και το οποίο περιλαμβάνει αλλαγές στην πρόσβαση σε γιατρούς και δημόσια νοσοκομεία. Ήδη το νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση του ΠΕΔΥ και τη δημιουργία τοπικών μονάδων υγείας (ΤΟΜΥ) που θα λειτουργούν σε συνάρτηση με τα κέντρα υγείας έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ οι αλλαγές θα ψηφιστούν στις αρχές του Ιουνίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από το δεύτερο εξάμηνο θα ξεκινήσουν να λειτουργούν οι πρώτες τέτοιες αποκεντρωμένες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, που συνολικά θα φτάσουν τις 239 σε όλη τη χώρα. Σε πρώτη φάση, θα δημιουργηθούν 50 με 60 τοπικές μονάδες σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Όπως σχεδιάζει το υπουργείο, σταδιακά όλοι οι πολίτες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, θα πρέπει να υπάγονται σε οικογενειακό γιατρό και θα εγγραφούν στις τοπικές μονάδες υγείας. Αρχικά, θα καλυφθεί το 30% του πληθυσμού από τις ΤΟΜΥ που θα δημιουργηθούν και το υπόλοιπο θα πραγματοποιήσει συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Οι δομές στελεχωθούν από τις τρεις βασικές ειδικότητες που εμπίπτουν στην έννοια του οικογενειακού γιατρού, δηλαδή γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι, ενώ θα υπάρχουν νοσηλευτές κοινωνικοί λειτουργοί και επισκέπτες υγείας. Στόχος είναι να γίνεται ένα "φιλτράρισμα" των ασθενών που απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, και οι πολίτες να απευθύνονται αρχικά στον οικογενειακό γιατρό.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζει το υπουργείο Υγείας, εκτός από το να μπει σε εφαρμογή και να λειτουργήσει το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, είναι το πώς θα στελεχωθούν οι δομές αυτές. Και αυτό γιατί από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα υπολογίζεται πως πάνω από 18 χιλ. γιατροί έχουν φύγει για το εξωτερικό και έχουν απορροφηθεί σε νοσοκομεία και μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους υγείας από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Αμερική και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το πλάνο του Α. Ξανθού αφορά ην πρόσληψη 3.050 ατόμων στην ΠΦΥ που θα καλύψουν τις πρώτες 239 δομές, ενώ η προκήρυξη θα βγει μέσα στο Μάιο. Από αυτούς οι 1.300 θα είναι γιατροί.

Προκειμένου δε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, να επιστρέψουν γιατροί στην Ελλάδα, η μισθολογική αφετηρία για όσους προσληφθούν στο καινούργιο σύστημα πρωτοβάθμιας θα είναι στα όρια της δεύτερης βαθμίδας του ΕΣΥ, δηλαδή στα επίπεδα του Επιμελητή Α΄. Αυτό μεταφράζεται σε μηνιαίο μισθό περίπου 1.500 ευρώ, ποσό που απέχει κατά πολύ από τις αποδοχές και τις υπόλοιπες παροχές που προσφέρονται στο εξωτερικό.

Η χρηματοδότηση της ΠΦΥ θα γίνει με ευρωπαϊκούς πόρους για την πρώτη 4ετία. Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι στην πορεία να αυξάνεται η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού, έτσι ώστε με το πέρας του προγράμματος η χρηματοδότηση να γίνεται από δημόσιους πόρους. Το κόστος της αναμόρφωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018), ενώ σε πλήρη ανάπτυξη υπολογίζεται πως θα κοστίζει πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

6 σχόλια:

  1. Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα θα δωσουν (?) 1500 ευρω και οι γιατροι θα εγκαταλειψουν τις.......ΗΠΑ η το Ντουμπαι!Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα......μα αν τα δωσεις αυτα......λωλοΞανθε χρειαζεσαι 70000 ετησιως μονο για τους 4 γιατρους της ΤΟΜΥ!!! 50 ψωροχιλιαρικα δεν δινεις εσυ για ολη την ΤΟΜΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΕΓΩ ΔΙΑΦΩΝΩ.
      ΞΕΡΩ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕΣΟ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ.

      Διαγραφή
    2. Από τις ......ΗΠΑ έρχονται συνάδελφε ?

      Διαγραφή
  2. Να δοκιμαστει και αυτο το συστημα. Υπαρχουν ασθενεις που δεν εχουν την οικονομική ευχερεια να πληρωσουν ιδιωτη ιατρό. Και οι διακοσιες επισκεψεις δεν επαρκουν και δεν ικανοποιουν και τον γιατρό σε τελική αναλυση. Κοινωνική ιατρική κανει. Απο την τσεπη του βαζει . Τωρα η αληθεια ειναι ότι και ο νεος ιατρος απο καπου πρεπει να πιαστει και αυτος. Τα 1500 ειναι 1500. Απο το να ξενιτευτεί. Καταντια, αλλα δε ζουμε στην εποχη των παχιων αγελαδων. Ο κοσμος το σκεφτεται να πληρωσει ή τα δινει αλλου. Κουμαντο δεν θα του κανουμε. Ας δοκιμαστει και θα δουμε. Αλλωστε η ισορροπια διατηρεται απο τον ιδιωτικό τομεα. Αν κανουμε αποχή μια εβδομαδα θα θρηνησουμε θυματα. Υπομονη και αλληλεγγυη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να δοκιμαστεί τι συνάδελφε ? Εσύ με την απλή αριθμητική λες .......βγαίνει?

      Διαγραφή
    2. Εάν πιστευεις πως συστήματα ΠΦΥ Σοβιετικού τύπου ή Κούβας μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία στον 21ο αιώνα είσαι βαθιά νυχτωμένος...Άλλωστε το σύστημα που θέλουν να εφαρμόσουν είναι ένα κακέκτυπο του παλαιού ΙΚΑ - της δεκαετίας του 1980 - που ακόμα σατιρίζεται στις βιντεοταινίες του Στάθη Ψάλτη, και εκτός των άλλων ήταν ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟ για τους ασθενείς και ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΟ για τους γιατρούς..Για να μην μιλήσουμε για την διαφθορά που αναπτύχθηκε μέσα σε αυτό...Δυστυχώς, οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ εκτός της πασίδηλης ανικανοτητάς τους έχουν και τρομερή ένδεια ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ιδεών και σχεδίων...Σε λίγο μετά τα χασισέλαια που προωθούν θα χορηγούν φραπελιές για τον καρκίνο ή δηλητηρια σκορπιών..."ΟΥ ΓΑΡ ΟΙΔΑΣΙ ΤΙ ΠΟΙΟΥΣΙ"...

      Διαγραφή