Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Στα χαρτιά παραμένει η πολυδιαφημιζόμενη Λίστα Χειρουργείων



Στα «χαρτιά» παραμένει η πολυδιαφημιζόμενη Λίστα Χειρουργείων, αφού μόλις 50 από τα 130 νοσοκομεία έχουν προχωρήσει στην ανάρτησή τους και συνεπώς στην εφαρμογή τους. Ακόμη όμως και νοσοκομεία που ανταποκρίθηκαν στην σχετική υποχρέωση επιδεικνύουν ιδιαίτερη προχειρότητα καθώς οι Λίστες παρουσιάζουν λάθη, ελλιπή ή και παλιά στοιχεία.
Health view.gr

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας, όλα τα νοσοκομεία της χώρας από τις αρχές Απριλίου υποχρεούνται στο πλαίσιο της διαφάνειας να αναρτούν στις ιστοσελίδες τους λίστες χειρουργείου για τα τακτικά περιστατικά. Επίσης υποχρεούνται να αναρτούν και λίστα με έκτακτα χειρουργεία που διενεργήθηκαν την προηγουμένη.

Ωστόσο, μια απλή αναζήτηση στις ιστοσελίδες καταδεικνύει ότι μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες όπως ο «Ευαγγελισμός», το «Αττικόν», ή το Λαϊκό δεν έχουν ακόμη προχωρήσει στην κατάρτιση της Λίστας ενώ μικρά νοσοκομεία δεν διαθέτουν καν ιστοσελίδα, όπως υποχρεούνται.

Από τα περίπου 50 νοσοκομεία που προχώρησαν στην ανάρτηση Λίστας, ελάχιστα ήταν όσα είχαν «ανεβάσει» και λίστες με τα έκτακτα χειρουργεία, ενώ σε τουλάχιστον πέντε νοσοκομεία η λίστα είχε αναρτηθεί μία φορά και δεν είχε προστεθεί νεότερη. Ενδεικτικά σε νοσοκομείο της Μακεδονίας στην Λίστα δεν αναγραφόταν η ημερομηνία κλινικής εκτίμησης των περιστατικών, ενώ σε ιστοσελίδα νοσοκομείου της Ηπείρου, για να βρει κάποιος τη λίστα χειρουργείου έπρεπε να χρησιμοποιήσει τη μηχανή «αναζήτησης».

Επίσης, υπήρχαν λίστες χειρουργείου μεγάλων νοσοκομείων με λιγότερα περιστατικά έναντι άλλων μονάδων πολύ μικρότερων τους ενώ σε κάποια νοσοκομεία οι λίστες δεν διαχωρίζονταν ανά χειρουργική κλινική. Σε άλλη περίπτωση η λίστα υπήρχε στην ιστοσελίδα των νοσοκομείων μόνο ως τίτλος, ενώ σε ιστοσελίδα δύο νοσοκομείων –Αττική και Θεσσαλία– ο επισκέπτης που πάταγε «κλικ» στη λίστα χειρουργείου, βρισκόταν αντιμέτωπος με την ένδειξη «under construction» (υπό κατασκευή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου