Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Πρεμιέρα της εξεταστικής την Τρίτη για τα σκάνδαλα στην Υγεία! Όλα τα καυτά θέματα και οι μάρτυρες κλειδιά

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report.gr

Την Τρίτη 25 Απριλίου αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία.

Πρόκειται για την 1η συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής όπου ουσιαστικά θα καθορισθεί ο τρόπος που θα εργασθούν τα μέλη της επιτροπής που έχει ήδη συγκροτηθεί.

Θα καθορισθεί δηλαδή ο τρόπος που θα γίνει η έρευνα όλων των χρόνων από το 1997 έως το 2014 αλλά και ποιες υποθέσεις θα αναδειχθούν. Παράλληλα θα διερευνηθεί και η λίστα των μαρτύρων που θα πρέπει να κληθούν για να συνεισφέρουν στην έρευνα.
Οι μάρτυρες «κλειδιά»

Πρώτοι πρώτοι στη λίστα των μαρτύρων αναμένεται να είναι τα πρόσωπα που έχουν διατελέσει υπουργοί Υγείας την υπό εξέταση περίοδο. Δείτε ΕΔΩ ποιοι είναι οι υπουργοί Υγείας αυτής της περιόδου: «Δείτε τους 12 υπουργούς Υγείας από το 1997-2014 που θα ελέγξει η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία!

Βέβαια από αυτά τα 10 πρόσωπα (δεδομένου ότι δύο απεβίωσαν), δεν αναμένεται να καταθέσουν όλοι. Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι θα γίνει επιλογή ορισμένων πρώην υπουργών που θεωρούνται ότι είχαν το τιμόνι της Υγείας σε κρίσιμες στιγμές.

Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να κληθούν και ορισμένοι υφυπουργοί αλλά και Γενικοί Γραμματείς που σχετίζονταν με βασικές αποφάσεις που είχαν ληφθεί. Επίσης στη λίστα μαρτύρων της επιτροπής αναμένεται να μπουν και ειδικοί σύμβουλοι που έχουν διατελέσει στον τομέα της Υγείας αλλά και συνεργαζόμενα πρόσωπα.

Τα καυτά θέματα

Εκτός από τα φάρμακα και το ΚΕΕΛΠΝΟ, ψηλά στην ατζέντα της εξεταστικής επιτροπής αναμένεται να βρεθεί και το θέμα της πώλησης του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι στην κυβέρνηση θεωρούν πως υπήρξε πολιτική μεθόδευση για την πώλησή του, ώστε να ευνοηθεί ο αγοραστής.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Επιτροπή επελέγησαν ως μέλη αρκετοί νομικοί και ελάχιστοι που να γνωρίζουν από Υγεία, αναφέρουν οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές στο HealthReport.gr.
Δείτε τα ονόματα της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ:

Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Δημήτρης Βέττας, Στάθης Γιαννακίδης, Ιωάννης Γκιόλας, Αννέτα Καββαδία, Σπύρος Λάππας, Δημήτρης Μάρδας, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Μορφίδης, Αντώνης Μπαλωμενάκης, Θανάσης Παπαδόπουλος και Χαρίλαος Τζαμακλής.

Από τη ΝΔ οι Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Νότης Μηταράκης και Χρήστος Μπουκώρος.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Από τη Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Από την Ένωση Κεντρώων η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Από το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές ο Νίκος Νικολόπουλος.

Και στην περίπτωση της πώλησης του Ντυνάν βέβαια στο στόχαστρο αναμένεται να μπουν από τους κυβερνητικούς βουλευτές οι δύο υπουργοί Υγείας της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, στη θητεία των οποίων πουλήθηκε το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

Στο στόχαστρο και τα φάρμακα

Φυσικά όπως πολλάκις έχει προαναγγελθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, η φαρμακευτική δαπάνη αλλά και ο τρόπος που εκδίδονταν οι τιμές των φαρμάκων θα εξετασθούν λεπτομερώς.


Άγνωστο παραμένει εάν θα εξεταστούν και οι υπουργοί Υγείας που διετέλεσαν από το 2004 έως και το 2009 οπότε και η φαρμακευτική δαπάνη είχε εκτοξευθεί, ενώ εκκρεμούν τα θέματα όπως ο μοριακός έλεγχος και το θέμα της αγοράς των εμβολίων για τη γρίπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου