Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Εισφορές ύψους 4,4 δισ. ευρώ θα λάβει για το 2017 ο ΕΟΠΥΥ από τον ΕΦΚΑ



Οι οφειλές των Ταμείων που ήδη εντάχθηκαν από τις αρχές του χρόνου στον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε τουλάχιστον 2,2 δισ. ευρώ.

Kathimerini.gr

Εισφορές ύψους 4,4 δισ. ευρώ αναμένει εντός του 2017 ο ΕΟΠΥΥ από τον ΕΦΚΑ, ποσό αυξημένο κατά 315 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016. Την ίδια στιγμή βέβαια, οι οφειλές των Ταμείων που ήδη εντάχθηκαν από τις αρχές του χρόνου στο ενιαίο πλέον υπερταμείο ανέρχονται σε τουλάχιστον 2,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ένα μικρό σε σχέση με το συνολικό μέγεθος, καθόλου όμως ευκαταφρόνητο ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ απειλεί να τινάξει τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ στον αέρα.

Αναλυτικά, τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας έχουν συμφωνήσει το χρονοδιάγραμμα απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΟΠΥΥ, ύψους 4,4 δισ. ευρώ, έναντι 4,125 δισ. ευρώ το 2016, 3,46 δισ. ευρώ το 2015 και 3,34 δισ. ευρώ το 2014. Βέβαια, συνολικά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης οφείλει στον ΕΟΠΥΥ ποσό της τάξεως των 2,2 δισ. ευρώ από την είσπραξη για λογαριασμό του της εισφοράς ασθένειας 6% στις συντάξεις και 6,95% σε ασφαλισμένους και εργοδότες. Τα ποσά αυτά αντί να κατευθύνονται για τη βελτίωση των παροχών Υγείας, ή την εξόφληση των οφειλετών του ΕΟΠΥΥ, όπως ορίζει ο νόμος, έχουν μετατραπεί σε κρυφό δάνειο για να πληρώνονται οι συντάξεις.

Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ οφείλει και απευθείας στους παρόχους Υγείας, ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ληξιπρόθεσμα χρέη από την εποχή 2010-2012 των Ταμείων προς παρόχους Υγείας και ιδιώτες για τις παροχές Υγείας σε είδος. Το χρέος, αν δεν αποπληρωθεί στο σύνολό του μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου, θα περάσει στο έλλειμμα του υπερταμείου. Και αυτό γιατί νομοθετική ρύθμιση του περασμένου Οκτωβρίου προέβλεψε ειδική ρήτρα σύμφωνα με την οποία τα ληξιπρόθεσμα πρέπει να αποπληρωθούν το αργότερο ώς 30 Ιουνίου. Διαφορετικά, οι εναπομείνασες υποχρεώσεις βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή του ΕΦΚΑ (ως καθολικό διάδοχο όλων των Ταμείων). Αυτό σημαίνει πως αν δεν αποπληρωθούν εγκαίρως τα χρέη που ξεπερνούν τα 100 εκατ. θα περάσουν στον προϋπολογισμό του νέου υπερταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΚΑ βρίσκεται ήδη σε αγώνα δρόμου σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία απονομής συντάξεων, αφού πρέπει να απορροφήσει 860 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και να ξεχρεώσει 95.000 συνταξιούχους που περιμένουν 1-3 χρόνια τη σύνταξή τους.

Και παράλληλα, επιδιώκει να αυξήσει την εισπραξιμότητά του με όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν καθ’ όλη τη διαδικασία, από την ενημέρωση των ασφαλισμένων έως και την τελική καταβολή των εισφορών. Μάλιστα, μετά τη δημοσιοποίηση των διαγωνισμών που θα διενεργηθούν προκειμένου η ΗΔΙΚΑ να αναπτύξει το απαιτούμενο λογισμικό και να ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός, το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2017.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο επισημαίνει ότι σύμφωνα τον ν. 4387/16 οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται με βάση τα εισοδήματα του 2015, έως ότου εκκαθαριστούν τα εισοδήματα του 2016. Οι εκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις θα είναι διαθέσιμες μετά τις 30 Ιουνίου 2017, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι διαδικασίες συμψηφισμού θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου