Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Θεσσαλονίκη: Ψευτογιατρός οδήγησε στον θάνατο πέντε ασθενείς - Έδιναν έως και €200.000 για μια ένεση

Έρευνα της ΕΛΑΣ - Δήλωνε νευρολόγος και χορηγούσε «θεραπείες» με βλαστοκύτταρα σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας
Protothema.gr

Μια νέα περίπτωση ψευτογιατρού έρχεται στο φως από καταγγελίες, που οδήγησαν σε έρευνες των Αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για φυσικοθεραπευτή που παρίστανε τον νευρολόγο και φέρεται να έχει εξαπατήσει 15 άτομα από διάφορες περιοχές της χώρας, οι περισσότεροι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Πέντε ασθενείς εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους.

Ο νευρολόγος-«μαϊμού» χορηγούσε μάλιστα θεραπείες με φάρμακα -φυσικά με το αζημίωτο. Κατά πληροφορίες, για κάθε ένεση με βλαστοκύτταρα χρέωνε από 10.000 έως 25.000 ευρώ, ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια των θυμάτων. Κάποιοι μάλιστα έφτασαν να πληρώσουν ακόμα και 200.000 ευρώ. Τα κέρδη από την εξαπάτηση ανθρώπων σε ανάγκη εκτιμάται ότι ανέρχονται συνολικά σε ένα εκατ. ευρώ.

Ο ψευτογιατρός φέρεται να έχει έδρα την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020, όταν ο αδελφός ασθενούς από τη Θεσσαλονίκη κατήγγειλε τον 65χρονο ψευτογιατρό στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Ο ασθενής έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας και ο ψευτογιατρός, που δήλωνε νευρολόγος αντί για φυσιοθεραπευτής, του είχε προτείνει ήδη από το 2015 θεραπεία με βλαστοκύτταρα.

Η υγεία του ασθενούς επιδεινώθηκε και εν τέλει κατέληξε, μερικούς μήνες αργότερα.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, ο αδελφός του ασθενούς κατήγγειλε τη δράση του ψευτογιατρού. Από έρευνα των στελεχών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στο αρχείο της Αστυνομίας, προέκυψε ότι σε βάρος του υπόπτου είχε ήδη σχηματιστεί δικογραφία το 2019 για απάτη. Ο ψευτογιατρός είχε αποσπάσει 135.000 ευρώ, προκειμένου δήθεν να εφαρμόσει θεραπεία με βλαστοκύτταρα σε νεαρή κοπέλα, που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας. Έτσι, ξεκίνησε έρευνα, την οποία ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Η δικογραφία που έχει κατά πληροφορίες σχηματιστεί σε βάρος του 65χρονου αφορά, εκτός από το αδίκημα της απάτης, και αυτό της ανθρωποκτονίας κατά συρροή.

Προκειμένου να προσδίδει αληθοφάνεια στην απάτη, ο ψευτογιατρός συνεργαζόταν με γιατρό στη Στουτγκάρδη. Στο πλαίσιο αυτό, ταξίδευε μαζί με τους ασθενείς στη Γερμανία δήθεν για εξειδικευμένες εξετάσεις και εν συνεχεία τους πρότεινε θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι αναζητούσε τα υποψήφια θύματά του ακόμη και σε εκκλησίες.

Μαρτυρίες θυμάτων

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη δράση του ψευτογιατρού, μία καταγγέλλουσα ανέφερε: «Το παιδί δεν είχε καμία βελτίωση, αντιθέτως είχε επιδείνωση και του σταμάτησε το φάρμακο που του έδινε ο γιατρός. Είχε πόνους, δεν μπορούσε να σηκωθεί, κοιμόταν 20 ώρες το 24ωρο. Άρχισα να το ψάχνω και στράφηκα στον ιατρικό σύλλογο, για να δω αν υπάρχει τέτοιος γιατρός. Τελικά, μάθαμε ότι ήταν φυσιοθεραπευτής [...] Και όλα θα πάνε καλά και θα δεις και ήδη έχουν αρχίσει να κινούνται κάποιοι νευρώνες. Αερολογίες. Του λέω εγώ θα την σταματήσω τη θεραπεία, ό,τι και να γίνει. Πήρε τηλέφωνο την κόρη μου και της είπε ότι επειδή στη Γερμανία αλλάζει η νομοθεσία, πρέπει να αγοράσουμε πεπτίδια ενός χρόνου. Ζήσαμε έναν Γολγοθά μέσα στο σπίτι. Το παιδί να είναι σε χάλια ψυχολογική κατάσταση, να κατηγορεί εμένα. Η κόρη μου τον είχε πιστέψει, τον θεωρούσε Θεό. Εγώ του ζήτησα τα χρήματα πίσω που του είχα δώσει. Ήταν 135.000 ευρώ. Δεν εμφανίστηκε. Εγώ τον έπαιρνα τηλέφωνο, αλλά τελικά στο τηλέφωνο είχε κάνει αποκλεισμό».

Σε άλλη περίπτωση, άλλο θύμα ανέφερε: «Δεν είχε τις απαντήσεις, όταν του ζήτησα κάποια στοιχεία πιο πάνω και κάποια στιγμή του ζήτησα να μου δώσει τα χρήματα πίσω. Δεν έγινε αυτό. Και είχα δεχθεί και απειλητικά τηλεφωνήματα. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί. Εσύ να υποφέρεις με μια αρρώστια και ο άλλος να έρχεται να σε εξαπατά, να χρησιμοποιεί τον πόνο και την αρρώστια του άλλου για να βγάλει χρήματα. Μεγάλη κομπίνα, έτσι; Όταν βρεθεί με μία πάθηση πολύ βαριά και προσπαθείς να βρεις το καλύτερο για σένα, ακούς τα πάντα».

«Εμένα ήταν ένα ποσό της τάξεως των 35.000 ευρώ και μάλιστα έχασα το σπίτι μου γι' αυτό. Μπήκα στο νόμο Κατσέλη, καθώς είχα πάρει δάνειο γι' αυτό» προσέθεσε, αναφορικά με τα χρήματα που του απέσπασε ο ψευτογιατρός.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την υπόθεση αναφέρει: «Σε εξέλιξη έρευνα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για υπόθεση εξαπάτησης ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας, που είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος πέντε εξ αυτών, ενώ παράλληλα οι δράστες αποκόμισαν μεγάλο περιουσιακό όφελος. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

2 σχόλια:

  1. Αυτο βεβαια δειχνει και το χαμηλο μας επιπεδο ως λαος και ασθενεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θανατική ποινή χρειάζεται σε κάτι τέτοια διποδα καθάρματα που εκμεταλλευονται τον άνθρωπινο πόνο και δίνουν ψεύτικες ελπίδες σε καρκινοπαθεις και ανάπηρους για να γεμίσουν το πορτοφόλι τους!
    Ότι πιο αισχρό μπορεί να κάνει κάποιος σε αυτούς τους πονεμένους και βασανισμενους ανθρώπους!!
    Θανατο με απαγχονισμό και χωρίς ηρεμιστικά χρειάζονται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή