Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Φαρμακαποθηκάριοι: Αυτές είναι οι 9 φαρμακευτικές που υποεφοδιάζουν την αγορά

Τι κατήγγειλε σήμερα το προεδρείο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων.

Στη δημοσιότητα έδωσαν σήμερα οι φαρμακαποθηκάριοι τα έγγραφα με τις καταγγελίες τους για εννέα φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες φέρονται να υποεφοδιάζουν την αγορά με φάρμακα.
IATRONET

Στα έγγραφα, που στάλθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και κοινοποιήθηκαν και στον υπουργό Υγείας, δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων Γ. Μαρκάκη και τον γραμματέα Θ. Σκυλακάκη.

Στην πρώτη επιστολή (22 Νοεμβρίου), κατονομάζονται οι: Novartis (8 φάρμακα), Sanofi (6 φάρμακα), Merck Φαρμακευτική (5 φάρμακα), Astra-Zeneca (5 φάρμακα) και Takeda (4 φάρμακα), με την αναφορά πως "έχουν μειώσει αδικαιολόγητα, παράνομα και επικίνδυνα (κατά την κρίση μας πάντα) τις εν Ελλάδι εισαγόμενες και διατιθέμενες ποσότητες συγκεκριμένων σκευασμάτων τους".

Στη δεύτερη επιστολή τους (8 Δεκεμβρίου) προς τους ίδιους αποδέκτες, αναφέρουν 4 ακόμη επιχειρήσεις: Meda Pharmaceuticals (3 φάρμακα), Janssen Cilag Φαρμακευτική (4 φάρμακα), Ferring Ελλάς (3 φάρμακα) και Vianex ΑΕ (5 φάρμακα). Στην επιστολή επισημαίνεται πως οι εν λόγω εταιρείες "υποεφοδιάζουν συστηματικά την αγορά, δημιουργώντας ελλείψεις και θέτοντας σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία".

Οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκάριων αναφέρθηκαν και στις "παράλληλες εξαγωγές" φαρμάκων, λέγοντας πως είναι νόμιμη διαδικασία και ένας από τους λόγους των ελλείψεων, αλλά όχι ο κύριος. Άφησαν να εννοηθεί πως η συγκεκριμένη διαδικασία δεν γίνεται μόνο από φαρμακαποθήκες, αλλά (παράνομα) και από φαρμακοποιούς. Ανέφεραν ενδεικτικά πως ένα συγκεκριμένο σκεύασμα της εταιρείας Janssen που δεν δίνεται σε αποθήκες, αλλά μόνο σε φαρμακεία, βρέθηκε στη λίστα με τα σκευάσματα που έχουν εξαχθεί από την Ελλάδα.

Επιρρίποντας μεγάλο μέγεθος της ευθύνης για τις ελλείψεις στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι φαρμακαποθηκάριοι ανέφεραν πως την περασμένη εορταστική περίοδο φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν διέθεταν προϊόντα επί έναν σχεδόν μήνα. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η Chiesi (δεν δεχόταν παραγγελίες από τις 3 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου), η Viatris (παραγγελίες που λαμβάνονταν έως τις 19 Δεκεμβρίου, εκτελέστηκαν στις 2 Ιανουαρίου), η Medical (κλειστή από 22 Δεκεμβρίου έως 9 Ιανουαρίου), η Bennett (κλειστή από 30 Δεκεμβρίου έως 4 Ιανουαρίου), η Lundbeck (κλειστή από 20 Δεκεμβρίου έως 3 Ιανουαρίου) και η Bayer (κλειστή από 23 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου).

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου