Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

ECDC για μετάλλαξη «Κράκεν»: Μπορεί να κυριαρχήσει μέσα και σε ένα μήνα στην ΕΕ - Ποιοι κινδυνεύουν

Η αξιολόγηση

Σε μια πρώτη αξιολόγηση για την υποπαραλλαγή της Όμικρον XBB.1.5 γνωστή και ως «Κράκεν» προχώρησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Το ECDC χαρακτηρίζει την μετάλλαξη Κράκεν του κορονοϊού ως χαμηλό για τον γενικό πληθυσμό. Ο κίνδυνος είναι μέτριος έως υψηλός για τα ευάλωτα άτομα όπως οι ηλικιωμένοι και τα μη εμβολιασμένα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ανάλογα με την ανοσία τους έναντι του SARS-CoV-2. Υπάρχουν αρκετά κενά γνώσης σχετικά με την XBB.1.5 και αυτή η αξιολόγηση μπορεί να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Η μαθηματική μοντελοποίηση από το ECDC δείχνει ότι η XBB1.5 θα μπορούσε να γίνει κυρίαρχη στην ΕΕ/ΕΟΧ μετά από έναν έως δύο μήνες, με δεδομένο τα χαμηλά ποσοστά που αναφέρθηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ και τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξής της. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σοβαρότητα της μόλυνσης της XBB.1.5 είναι διαφορετική από εκείνη των υποκατηγοριών της Όμικρον που κυκλοφορούσαν.

«Η υποκατηγορία XBB1.5 είναι επί του παρόντος παρούσα μόνο σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην ΕΕ/ΕΟΧ, αλλά μπορεί να γίνει κυρίαρχη στην ΕΕ/ΕΟΧ τους επόμενους μήνες», ανέφερε η διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Αμμόν σημειώνοντας ότι «υπό το πρίσμα αυτό, το ECDC συνιστά τη διενέργεια κατάλληλων τεστ και αλληλουχίας, την αύξηση των εμβολιασμών κατά της COVID-19 και την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων».

«Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως η παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος είναι άρρωστος, η τηλεργασία, ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων και η κατάλληλη χρήση μασκών προσώπου» συμπλήρωσε η κ. Αμμόν.

Η XBB.1.5 είναι μια υποκατηγορία της XBB, η οποία εξελίχθηκε από δύο προηγούμενες κατηγορίες της Όμικρον, με μια πρόσθετη αλλαγή ακίδας. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2022 και αυξάνεται αναλογικά στις ΗΠΑ και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έκτοτε, συμπεριλαμβανομένων αρκετών χωρών της ΕΕ/ΕΟΧ αναφέρει το ECDC.
Από τις 12 Ιανουαρίου 2023, το ECDC έχει ορίσει αυτήν την υποκατηγορία ως παραλλαγή ενδιαφέροντος.

Το ECDC προτείνει τις ακόλουθες επιλογές ως απάντηση στις αρχές δημόσιας υγείας στην ΕΕ/ΕΟΧ:

-Διατήρηση ή βελτίωση των κατάλληλων επιπέδων τεστ και αλληλουχίας του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τους στόχους και με βάση την καθοδήγηση του ECDC/ ΠΟΥ καθώς και έγκαιρη κοινή χρήση δεδομένων.
-Κατάλληλη ενημέρωση για τον κίνδυνο που απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.
-Βελτίωση την έγκαιρης πρόσληψης των εμβολίων κατά της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των πρωτογενών δόσεων και των αναμνηστικών δόσεων σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες.
-Αξιολόγηση των χρονικά περιορισμένων και μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως η παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος είναι άρρωστος, η τηλεργασία, η κατάλληλη χρήση μασκών προσώπου και ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου